Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jakie paliwo lejecie do 2.0 TDI ? - praktyczne opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja od 4 lat tankuje auto na stacjach lotosa, majac silnik na pompie AFN tankowałem lotos dynamic rewelacyjnie silnik pracował na tym paliwie zbierał sie itd. zmieniłem na B7 BRD w zwiazku ze ceny poszły w góre tankowałem i tankuje nadal na lotosie do tego samochodu zwykły ON poniewaz - jakis dłuzy czas temu postanowiłem zalac BRD Dynamic'kiem po kilku km odczułem ze cos nie tak ,ze sie zmulił na FISie odrazu zwiekszone spalanie i spalanie faktycznie wzrosło o 2L poprostu nie wiedziałem co sie dzieje...czy paliwo jest jakies wadliwe czy co... wyjezdziłem to bardzo szybko i zatankowałem zwykłego ON takze na lotosie po kilku km moze wruciły do łask poprostu wróciła praca sielnika z przed tygodnia... ok... bo 2 zbiornikach zwykłego ON ponownie zatankowałem na innym lotosie Dynamica po kilku km powturzył sie problem moze poszły....gdzies spalanie do góry itd... wyjezdziłem to zalałem zwykłego ON moce wróciły - juz wiem ze moj silnik nie trawi uzdatnionego dizla... na innych stacjach nie próbowałem eksperymentowac...

ogolnie spalanie mam od 7,7L głownie 8-8,3 dynamiczne roszanie/przyspieszanie. na dynamic'u spalanie miałem 10/11L

kiedys gdzies wyczytałem na naszym forum jakis w/g mnie mondry kolega opisał ze silniki 170km nie lubią uzdatnionego paliwa bo to żle wpływa przede wszystkim na DPF i wtryski... no i faktycznie na uzdatnionym dizlu lipa auto pada powrót do zwykłego On motor wstaje...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja tam leje co ukradne i simigam swoją niunią 5lat

Opublikowano

polecam zza wschodniej granicy LUKOIL bez porównania z naszą "wachą" oczywiście sprawdzoną, spalanie spadło w trasie z 5.1 na 4.8 (w mieście około 0.5l), lepiej zbiera się, ciszej pracuje silnik, coś w tym jest!!!!disel bez pierd..... dodatków typu bio, wcześniej była VERWA

Opublikowano

Shell Vpower diesel a wcześniej była verva z orlenu. Różnica jest zauważalna

Opublikowano

W czym ta różnica jest ?

Opublikowano

witam

ja w swoim lałem do przebiegu 80 tys ON orlen lub częściej Orlen Verva wtedy zrobiłem program u rogala i od tamtej pory leję ON zwykły na orlenie. co jakiś czas zalewam motul disel system clin i jest naprawdę ok. ale widzę ze jest parę dobrych opini na temat lotosu i statoil disel gold więc może zmienie

Opublikowano
W czym ta różnica jest ?

Zauważalna jest różnica że ciszej chodzi jak na orlenie i jest trochę zrywniejszy

Opublikowano

statoil to stacja dla rolnika ... paliwo tylko na lato ;) jezdze duzym autkiem niestety ale szef uparcie tam nakazuje tankowac po nocy przy -14 do wymiany filtry paliwa bo autko nie odpali nie mowiac o kaszy w baku ... ;)

Opublikowano

Ja tankuję vpowera na shellu wcześniej była verva. Różnica jest taka że autko jakby odrobinę lepiej się zbiera a już napewno mniej pali

Wysłane z Tapatalka

Opublikowano

Najlepiej to nie z Polski. Jechałem niedawno na narty do Austrii, w Warszawie nalałem do pełna Nitro + Diesel i jadąc autostradą aż za Berlin (box na dachu i 4 dorosłe osoby) miałem spalanie 9,5 (150 km/h - tempomat). Za Berlinem nalałem do pełna Nitro + Diesel i jadąc dalej 150km/h na tempomacie spalanie po trasie miałem 8,5.

Opublikowano

Kuba ... do Berlina jechałeś pod wiatr na zachód , natomiast potem zmieniłeś kierunek na południe i spalanie zmalało co spowodowało że mylnie oceniasz jakość paliw która jest taka sama - normy UE

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Normy UE:facepalm: W naszym kraju nawet jak mamy szczęście i nie kupimy opału odbarwianego kwasem i z dodatkiem wapna to ON i tak nie spełnia żadnych norm. Najlepiej tankować za granicą tyle że nie każdy ma blisko

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Kolego, jakoś nie podawałem dokłądnych dat wyjazdu, skąd wiesz w którym kierunku wiał wtedy wiatr?:)

Opublikowano

Tankuje na Lotosie, moi bracia tak samo (Passat B4 1.9TDI i Mazda 626 IV 2.0) i żadnych problemów :)

Niedaleko mojej miejscowości (ok. 4km) jest Orlen... lepiej nie pytać jakie "szambo" tam sprzedają.

Nawet z LPG maja coś nie tak, bo na innym Orlenie (oddalonym o 9km) jak znajomy zatankował do pełna gazu to zrobił ponad 30km więcej niż na tym pierwszym orlenie :shock3:

Opublikowano
znajomy zatankował do pełna gazu to zrobił ponad 30km więcej niż na tym pierwszym orlenie :shock3:

różnica 30km nie jest miarodajna,chyba że zatankowane było by do pustej butli kilka litrów i wyjeżdżone do zera,przy podobnym stylu jazdy,uształtowaniu terenu itp. wtedy co innego. a 30km różnicy na całej butli o niczym nie świadczy :hi:

Opublikowano

Tak, zatankowanie pustej butli do pełna i wyjeżdżone do zera, a warunki między testami były bardzo podobne - jeździ spokojnie a teren... jeździł praktycznie tymi samymi trasami, do pracy i z powrotem no i trochę "w koło komina" :wink:

Opublikowano

Diesel ma moc :P

Opublikowano

Najlepiej dolać 300 ml oleju 2T do zbiornika paliwa, lepiej chodzi i smaruje

Opublikowano

A co powiecie na temat czerwonej, ostatnio chodzi mi po głowie to coraz bardziej. Mam BRB

Opublikowano

No ja trochę tankuje po rożnych stacjach w Polsce i zagranica nie przykładam uwagi gdzie chociaż staram się tankować na tych bardziej popularnych. Nie widzę znaczącej różnicy w osiągach czy spalaniu.

Z tankowaniem dwa razy miałem złe doświadczenie raz jak brakło mi paliwa i z musu zatankowałem na stacji HUZAR czy jakoś tak i auto po wyjechaniu ze stacji nie mogło przekraczać 40 km/h przez jakieś 15 km zupełnie nie było mocy (stacja miedzy Wielbarkiem a Psasnyczem. Drugi raz to stacja Lotos w Koninie na pełnym baku ledwo dojechałem do Berlina, a auto nie chciało przekroczyć 170 km/h.