źrebak Opublikowano 20 Września 2010 Opublikowano 20 Września 2010 Hej, zakupiłem w tamtym roku JEEPa od kolegi z naszego forum. Jeep ma wbity gaz w dowód, nie mam jednak zaświadczenia o legalizacji butli, a bez tego nei chcą zrobićprzeglądu. Co w takiej sytuacji zrobić? Rafał
kalik Opublikowano 20 Września 2010 Opublikowano 20 Września 2010 Zrobić przegląd butli, ale jak dobrze pamiętam dają tylko zaświadczenie na 5 lat lub wymienić butle na nową wtedy jest 10 lat spokoju. Trzecie rozwiązanie: wymontować układ gazowy, pojechać do diagnosty, wyda zaświadczenie o demontażu, jedziesz do wydziału komunikacji, wykreślają wpis z dowodu, jedziesz do diagnosty i robisz przegląd. Przerabiam właśnie ten temat z taty autem.
szymongt Opublikowano 20 Września 2010 Opublikowano 20 Września 2010 Jak masz jeszcze butle młodszą niż 10 lat to możesz wysłać do producenta butli prośbe o papiery do niej. Za 49 zł Ci przyśla. Też to właśnie przerabiam u Teścia
kwezal Opublikowano 29 Września 2010 Opublikowano 29 Września 2010 dokladnie tak jak buta mlodsza niz 10 lat wystawiaja bez problemu duplikat:D oczywiscie odplatnie
damian_qbass Opublikowano 30 Września 2010 Opublikowano 30 Września 2010 miałem podobną sytuacje ale u mnie na szczęście wszystko obyło się bez kosztów... musisz podjechać w miejsce gdzie legalizują gaz... póżniej do diagnosty .Na stacji zaplacisz161 zł za diagnostyke auta i gazu,a za badanie butli to zalezy od samej butli i od oprzyżądowania.Normalny koszt to 250 do 350 zł,a jeżeli butla ma zamontowaną w sobie pompe to koszt od 400 do 450 zł.Butle można wymontować samemu i do nich zawieść to wtedy mniejszy koszt... reszta tak ja koledzy wyżej pisali
uris Opublikowano 30 Września 2010 Opublikowano 30 Września 2010 Hej, zakupiłem w tamtym roku JEEPa od kolegi z naszego forum. Jeep ma wbity gaz w dowód, nie mam jednak zaświadczenia o legalizacji butli, a bez tego nei chcą zrobić przeglądu. Co w takiej sytuacji zrobić? Rafał Jeżeli zagineły dokumenty to jak koledzy piszą duplikat około 50zł , jeżeli w ogóle brak papierów to musisz zrobić homologacje i teraz w zależności kiedy butla została wyprodukowana ( ważność homologacji to 10l od daty produkcji , NIE montażu ) koleś spisuje numery i robi homologacje w zależności ile już butla ma lat .Jeżeli chcesz zrobić homologacje na 10l to butla do wyjęcia i musi być zrobiona próba ciśnieniowa.Może być też tak że butla nie posiada żadnej nabitej homologacji w tedy nadaje się na złom.
bogdansky Opublikowano 1 Października 2010 Opublikowano 1 Października 2010 jesli sie nie da tych duplikatow zalatwic to chyba najlepiej nowa butla
Rekomendowane odpowiedzi