Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AEB] Wymienić czy nie? Łancuszek i napinacz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam odebrałem dziś auto od mechanika z tylnej części silnika wydobywał się dziwny dzwięk jakby lancuszek dzis mechanik powiedział mi ze ten lancuszek i napinaz jest ok i zaproponował wymiane oleju na mineralny teraz jest pól syntetyk stwierdzil ze napinacz sie nie dopelnia olejem .auto jak chodzi na wolnych obroach jest ok a jak wiekszaja sie obroty i spadaja w okolicy 2 tys slychac ten niepokojący dziwęk

Opublikowano

a co ma olej do tego :wallbash: oleju nie zmieniaj

Opublikowano

a moze warto sprawdzic cisnienie oleju? nie jestem mechanikiem wiec nie wiem co ma olej do tego on mi to zaproponowal

Opublikowano

zmien mechanika, nie zmieniaj oleju na mineralny!!! jak napinacz i lancuch brzeczy to wymieniaj, koszt czesci oryginalnych u tom77 nie przekroczy 850pln

Opublikowano

napinacze tak szybko nie wyp.....ją sie

wymien łańcuszek i po kłopocie

koszt ok 65zł, pamietaj że gdy zdejmiesz wałki musisz wycisnąc olej ze wszystkich kompensatorów

bo jak tego nie zrobisz narobisz sobie kłopotu

Opublikowano

A jaki olej teraz lejesz?

Opublikowano

Nigdy minerał, do 1.8T najlepiej syntetyk.

Opublikowano

wszyscy piszecie nie dla mineralnego-wytłumaczcie dlaczego?

Opublikowano

bo hydraulika w glowicy, bo turbina, wystarczy ?

Opublikowano

mineralny, duzo gestszy, to chyba wystarczy, zakleja z czasem kanaly olejowe, utworzy zator w przewodzie olejowym idacym do turbiny itd.

devastation, lancuszek za 65pln?? gdzie jest tak tanio, chyba ze jakas uzywka :blink:

Opublikowano

witam odebrałem dziś auto od mechanika z tylnej części silnika wydobywał się dziwny dzwięk jakby lancuszek dzis mechanik powiedział mi ze ten lancuszek i napinaz jest ok i zaproponował wymiane oleju na mineralny teraz jest pól syntetyk stwierdzil ze napinacz sie nie dopelnia olejem .auto jak chodzi na wolnych obroach jest ok a jak wiekszaja sie obroty i spadaja w okolicy 2 tys slychac ten niepokojący dziwęk

po odebraniu auta od mechanika zauważyłeś to pierwszy raz? aa i co robił z autem mechanik

olej mineralny stanowczo NIE, syntetyk lub pół syntetyk

ja bym zaczął od sprawdzenia ciśnienia oleju :rolleyes:

jak już sprawdzisz to napisz jakie miałeś na rozgrzanym silniku, na wolnych obrotach, a jakie przy 3 tyś rpm :wink4:

Opublikowano

devastation, lancuszek za 65pln?? gdzie jest tak tanio, chyba ze jakas uzywka :blink:

jak potrzebujesz to daj znac, jest nowy w pudelku
Opublikowano

leje pol syntetyk 10w40przeszedlem z pelnego syntetyka auto ma przejechane 180 000 brzeczenie uslyszalem juz wczesniej mechnik robil mi poduche pod silnikiem i wstawial innego kata na wolnych obrotach wlasnie nie slychac a jak jest zimny silnik ale jak auto sie rozgrzeje to wlasnie slychac to w okolicy 3 tys

Opublikowano

dzieki devastation, ale ja juz swoj wymienilem 3tygodie temu i teraz juz tylko ciesze sie piekna praca silnika, pytalem z ciekawosci.

ale na miejscu kolegi, ktory zalozyl ten watek nie czekalbym ani chwili tylko bral od Ciebie, bo ja zaplacilem u toma cos kolo 300pln za lancuszek

Opublikowano

300zł za sam łancuszek ????????????? :shocked: :shocked: :shocked: :shocked: :shocked:

ten który ja mam jest ori, taki sam zakładasz jak ściągasz, takie same oznaczenia sa na łańcuszku

Opublikowano

na www sa coś ok 90pln :>

ja wymieniuałem u siebie napinaczi łańcuszek (całość 1tyś :wallbash: :wallbash: )

Opublikowano

A wiecie że są podruby napinaczy na allegro ??? :decayed: Są tańsze i mają znaczki ale jak weźmiesz do ręki stary i nowy to od razu widać różnice i potrafią paść po przejechaniu 1500km :kwasny:

Opublikowano

uuu jak podroby to lipa, no ale cuz, skoro u nas 8 na 10 samochodow jest robionych na sztukke przez handlarzy to i takie kwiatki sie zdarzaja, ja swoj stary lancueszek i napinacz tez moglem obczyscic, ladnie wytrzec w wd40 i niby opchnac na allegro jako uzywke, bo i takie sie zdarzaja i wkrecac ze to z silnika wyjeteo z samochodu z przebiegiem 89 000km :wallbash:

sorki za ot

reasumujac, jak juz lancuszek zaczyna brzeczec to warto go wymienic, tym bardziej ze ori lancuch plus napinacz jest skalkulowany na 250 000km przebiegu, takze warto :good: