Opublikowano 30 Września 201015 l Nie pierdyknal bym takiej gafy ok, rozumiem staram sie tylko wyeliminowac podstawowe usterki a rozbierał ktos tylny mechanizm? nie jest uszkodzony? nie ma tam przypadkiem jakiegoś Quaif-a ?
Opublikowano 30 Września 201015 l Autor sluchajcie, to nie jest efekt swapa na 99%. generalnie taki efekt mam od 3 lat, nie pamietam tylko, czy sie poglebil, czy nie.
Opublikowano 30 Września 201015 l ale cos powoduje "przeskakiwanie" koła na zakretach :mysli: co jest bardzo niepokojące i może prowadzic w prostej drodze do powaznego uszkodzenia machanizmów różnocowych ;( ;( ;(
Opublikowano 30 Września 201015 l Autor Tomek, przeczytaj ten topik dokladniej - kolo mi nie przeskakuje na zakretach. Chyba, ze zakretem nazywamy skret 90 stopni z uliczki w uliczke... Czuc i slychac to "przeskakiwanie" przy mocniej skreconych przednich kolach, ale nie podczas normalnej jazdy w lukach, czy na prostej.
Opublikowano 30 Września 201015 l Słuchaj, mam taki sam efekt, też 2,5 tdi quattro, wcześniej jeździłem a4 b5 2,8 quattro automat i było to samo, gdzieś kiedyś czytałem że można było sobie wziąśc do audi mechanizm różnicowy o ogr. poślizgu(seryjna szpera) tylko nieiwem czy w tych modelach co my mamy też to było, może coś takiego mamy, ja tak śmigam od pół roku, wydaje mi się że to normalne, zresztą jak jeźdisz tak od 3 lat to by coś napewno już padło. Ludziom sie wydaje to nienormalne bo cały czas jeżdzą ośkami i nie rozumieją co to znaczy wał pod samochodem i 4 ciągnące koła , napisz jak sprawdzisz inne autka z quattro. Pozdrawiam
Opublikowano 30 Września 201015 l Autor gdzieś kiedyś czytałem że można było sobie wziąśc do audi mechanizm różnicowy o ogr. poślizgu(seryjna szpera) ooo... a to jest ciekawe
Opublikowano 30 Września 201015 l pisalem juz ze moze masz na tyle Quaif-a, tylko ze on jest oparty na Torsenie
Opublikowano 30 Września 201015 l Autor ale cos takiego wychodzilo seryjnie? mozna bylo sobie domowic podczas konfiguracji auta? musze sie przejechac innymi Q w B6...
Opublikowano 30 Września 201015 l wiem ze szlo to na pewno w niektorych modelach A8, w eS-ach nie spotkalem tego, najprosciej bedzie zajrzec do przekladni. W srodku zamiast przekladni planetarnej powiniem byc maly walec
Opublikowano 30 Września 201015 l [2H1/GH2] Audi drive select ze sportowym mechanizmem różnicowym coś takiego znalazłem w konfiguracji audi s5 na stronei nowe.mojeauto.pl
Opublikowano 30 Września 201015 l Michal masz moze wlepke z tej eS-y z ktorej robiles przekladke? Moze cos sie wyjasni
Opublikowano 30 Września 201015 l Niby tak, ale jest to taki przykład, byćmoże w naszym przypadku niema tego jeszcze w oznaczeniu kodowym, może jest podciągnięte pod coś innego, np tylko dla silnika v6 i tylko dla s-line z zaw. 1BV. Trzeba by wziąść jakieś 1,9 quattro bez s-line na 1 BA i potestować bo z tego co wiem to s4 ma już coś inaczej w torsenie, nie pamiętam juz co ale chodzi tam o czas reakcji zmiany napędu. Pozdrawiam
Opublikowano 30 Września 201015 l Mam tak ale na pełnym skręcie, np. zawracanie na pasie zieleni, chociaż w B7 mniej odczuwalne. Przecież to chyba normalne skoro oba tylne koła ciągną.
Opublikowano 30 Września 201015 l Autor Michal masz moze wlepke z tej eS-y z ktorej robiles przekladke? Moze cos sie wyjasni Ja mam skrzynie, wal, dyfer od 2.5TDI. Nic nie zmienialem poza samym silnikiem...
Opublikowano 1 Października 201015 l Od paru dni mam mala zagwozdke. Kazdy kto jedzie ze mna autem pyta sie czemu tak dziwnie zachowuje sie naped Pytanie do wszystkich posiadaczy Q... :gwizdanie: Parkowanie prostopadle - skret ~ 60-90 st w lewo/prawo, mala predkosci - przeskakuja Wam kola z tylu? (taki dosc charakterystyczny efekt) Skrecanie pod katem ~ 60-90 st przy malej predkosci (np. na skrzyzowaniu, albo w uliczke) - przeskakuja Wam kola z tylu? Jazda po malym rondzie w kolko - kola przeskakuja z tylu? Te katy 60-90 stopni to tak "na oko" oczywiscie. Hmmm raczej nie przeskakują, ale da się usłyszeć pracę mechanizmu np. podczas zawracania. Tak jest w moim i trzech innych B6Q jakie znam, z przebiegiem 100-240kkm.
Opublikowano 1 Października 201015 l Autor Dodam jeszcze, ze mam opony 235. Ciekawe jakby bylo na wezszych... Z drugiej strony 235 mialem seryjnie.