Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Czy warto wyciąć katalizator w A4 B5 1.8?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak masz powyzej 200tys przebiegu to raczej warto bo przez niego i tak juz pewnie ledwo leci . a struminicy nie trzeba tylko niech kata wybebesza i wstawia pustego

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam wszystko fajnie ładnie ale co z audiczką B6 co sadzicie o wycięciu kat i wspawaniu rurki ???

Opublikowano

Witam wszystko fajnie ładnie ale co z audiczką B6 co sadzicie o wycięciu kat i wspawaniu rurki ???

można jak najbardziej wycinać nic się nie pogorszy :naughty: Ja też stałem przed wyborem ciąć czy nie i jednak się zdecydowałem :kox:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

można jak najbardziej wycinać nic się nie pogorszy :naughty: Ja też stałem przed wyborem ciąć czy nie i jednak się zdecydowałem :kox:

Może i nic nie pogorszy ale jak nie ma dużego przebiegu to szkoda zachodu :tongue4:

Opublikowano

witam . mysle ze wyciecie nie zaszkodzi zamiennik wezmie wiecej grosza strumiennica da satysfakcje, a atrapa daremny wydatek. wiec rozbebeszyc,rura lub strumiennica.moim skromnym zdaniem to ostatnie jesli masz plany robic cos wiecej z wydechem. pozdrawiam

Opublikowano

ja wyciąłem i zrobił bym to jeszcze raz :decayed:

Opublikowano

mam autko jak w opisie i czy tam sa sondy lambda i jeżeli mam wypalony kat. i przebieg 230tys to co zrobić najlepiej?

Opublikowano

sonda jest przed katem też mam adr 1997 r awytnij kata i zamień na strumiennice lub na puszke z rurą... :hi:

Opublikowano

i jak ci to teraz chodzi?

Opublikowano

auto juz kupiłem ze strumiennicą... więc porównania nie mam ale nie nażekam 125km u mnie bardzo łądnie się zawija jak na serie :):hi:

napewno przy takim przebiego trza uciekać z kata jak już wypalony... :) koszty nie duże a co założysz to już twoja decyzja... :)

Opublikowano

ok dzięki za odp :hi:

Opublikowano

witam ja nie dawno wyciąłem katalizator i polecam wszystkim :) :)

Opublikowano

tylko w dieslu i w benzynie jest trochę różnica... bo w dieslu kat jest pod autem, bez sondy, a w benzie, przynajlniej 1.8 T od razu za turbo w komorze silnika i ma sonde...

A jak się ma temperatura tubo/kata po wycięciu ? czy ta rurka nie będzie się nagrzewac? Warto od razu zawinąc ją tym specjalnym paskiem termocośtam ??

Myślę nad wywaleniem kata, ale niechciałbym, żeby coś wyszło nie tak...

[br]Dopisany: 11 Maj 2010, 11:34_________________________________________________napisałem maila do jednego z najbardziej znanych tłumikarzy w Poznaniu - Kalińskiego , i dostałem odpowiedź, że w 1.8 T nie polecają wycinania katalizatorów, ze względu na to, że znajduję się on przy turbinie i wycięcie go może spowodować jej uszkodzenie.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Jedz na hamownie, zrób test, potem wymień kata na ten "gruchot" i ponownie na hamownie. Koszt wyjdzie pewnie ok 400zł łącznie ze spalonym paliwem, a w końcu będzie jakiś namacalny dowód potwierdzający potrzebę takiej wymiany poza autosugestią, że przecież musi jechać lepiej bo był zatkany.

Jestem bardzo ciekawy wyniku.

Opublikowano

z całą pewnością polecam wycięcie kata, wyciąłem w 1.9 tdi AHU i odrazu odżył i czuć dużą różnice naprawde... wyciecie kata kosztowalo 120 zł a sprzedałem go za 140 :) pozdro

Opublikowano

To jeszcze powiedz co zrobisz jak Ci wloza sonde do wydechu na badaniach kontrolnych ? :)

Opublikowano

To jeszcze powiedz co zrobisz jak Ci wloza sonde do wydechu na badaniach kontrolnych ? :)

Kata mam wywalonego i w to miejsce wstawiony test pipe, diagnosta wkładał sondę do wydechu i nie było problemu, to samo tyczyło się Bmw 525TDS w którym również wywaliłem kata i nie było problemu na przeglądach... ( jeżeli silnik jest w dobrej kondycji to analizę spalin powinien przejść nawet bez katalizatora )

Wywalanie katalizatora ma sens w silnikach turbodoładowanych niezależnie czy to Pb czy ON, ale w jednostkach wolnossących nie zawsze jest to właściwe podejście do tematu, zdarzają się przypadki gdzie przy silniku wolnossącym po wycięciu katalizatora następuje pogorszenie parametrów silnika i wzrost zużycia paliwa...

Opublikowano

Warto wyciąć kata jak najbardziej ja w swojej niuni rozprułem puszkę i wyciągnąłem monolit a w jego miejsce wstawiłem rurkę w kształcie kolanka i jest znacznie lepiej turbo bierze od samego dołu a dynamika jest minimalnie lepsza. Jedyna wada to że jest troszkę głośniej. Następnie zaspawałem puszkę i pomalowałem całość srebrzanką i jest git.