Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Xenony - problem nagłaśniany

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam osramy i też mi się wydaje że swiecą lepiej

Poizdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czy to prawda, że xenony zużywają się? Że w miarę ich używania zaczynają powoli coraz słabiej świecić? Mam na myśli oryginalne xenony a nie jakieś wynalazki

Opublikowano

Zarniki tak - zuzywaja sie, to oczywiste... ale jesli masz na mysli przetwornice, to niebardzo...

Opublikowano

Po około ilu miesiącach,latach przy średnim użytkowaniu widać pierwsze objawy zużycia HID-ów ???

Opublikowano

u nie po 3 latach jeden poszedł

Opublikowano

A nie jest tak,że po jakimś czasie świecą nadal ale już nie tak intensywnie jak na początku ??

Opublikowano

jest tak jak mówisz świeciła słabo słabo pod koniec nawet na różowo i w końcu nie zajarała :)

Opublikowano

dokładnie jak pisze mcm00, w mondziaku miałem ori ksenony: wytrzymały (żarniki osram) ok 3 lat (różnica miesiąca miedzy wymianą jednego a potem drugiego), objawami było też m.in. że nie odpalał od pierwszego razu, trzeba było wyłączyć i włączyć, potem już tak parę razy aż w końcu zdechł całkiem. Z tym że ja te 3 lata przejeździłem cały czas na światłach mijania (mimo że wtedy nie było jeszcze obowiązku przez cały rok) i ok. 100 tys km, więc oszczędzane nie były

Opublikowano

Dzisiaj mogłem skonfrontować w realu różne barwy xenonów.

I tak:

6000K świecą tak samo jak zwykła żarówka H7 w soczewce czyli ok 1200lm (dla laików- mówię o natężeniu, a nie o barwie)

8000K daja lekką poświatę niebieską przed autem -dosłownie lekką... (jak można z tym jeździć - nie wiem)

4300K dają czyste białe światło - plama światła przed autem, w porównaniu z 6000K, jest nieporównywalnie większa

Ten mini test wykonywany był w warunkach pozamiejskich na leśnej drodze.

Pozdrawiam wszystkich użytkowników "niebieskich" światełek- bez ironii

prztestuj jeszcze 5000 K :gwizdanie:

Opublikowano

Witam ponownie.

Mam już rozwiązany problem z instalacją samoczyszczenia lamp Xenonowych.

Posiadam cały układ do czyszczenia tj. dysze od RS2, trójnik,pompkę wysokiego ciśnienia, wtyczkę i wężyk. Mogę również załatwić zbiorniczek dodatkowy na płyn do tegoż systemu.

Oto mój namiar GG 9464457.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam. Chcialbym u siebie w A4 99r zamontowac takie np xenony http://allegro.pl/item361754248_xenon_xenony_h1_h4_h7_4300_8000k_4_diody_led.html

Czy nie bede mial problemow z policja przy kontroli itd ? Pytalem sie sprzedawcy o homologacje i odpisal ze "jesli reflektor ma homolagacje na xenony to tak"

Jak to jest z tym wszystkim ?

Opublikowano

Co do problemów z policją to wiele razy temat poruszany na forum. Jak ktoś napisał jeżeli montujesz taki zestaw w lampach soczewkowych to policja raczej się nie będzie czepiała. Raczej... Ale auto które ma xenon powinno mieć: jak już napisałem lampy soczewkowe, a w drugiej kolejności: spryski do lamp i samopoziomowanie. Ale jakoś ludzie jeżdżą bez tych dwóch ostatnich rzeczy i jak ktoś pytał z forum policjanta to jeśli xenon jest w soczewce nie powinni się czepiać. A co do tego zestawu to nie pomogę... Są godne polecenia zestawy polecane i z rabacikiem dla klubowiczów w temacie Rabaty , Promocje i Gadżety:

1. http://www.a4-klub.pl/smf/xenon_hid_zestawy_sprawdzone_dobry_rabat_dla_klubu_luclapl-t26796.0.html

2. http://www.a4-klub.pl/smf/xenony_wysoka_jakosc_polecam_wszystkim-t30795.0.html

Opublikowano

rafalekx a gdzie przeczytałeś że auto zxenonami powinno mieć soczewki - samopoziomowanie i spryski tak ale jeździ wiel aut z ori xenonami bez soczewek np. przedostatnia wersja Laguny. W zwykłych soczewkach z reguły są żarniki d2s a w lagunie są d2r.

Opublikowano

voxan69 koledze chodzilo bardziej o reflektory przystosowane do xenonow.. :)

Opublikowano

rafalekx a gdzie przeczytałeś że auto zxenonami powinno mieć soczewki - samopoziomowanie i spryski tak ale jeździ wiel aut z ori xenonami bez soczewek np. przedostatnia wersja Laguny. W zwykłych soczewkach z reguły są żarniki d2s a w lagunie są d2r.

Tak ale w lagunie masz zupełnie inny reflektor niz ten który jest w A4 przed liftem :wink4: w A4 możesz zamontować xenon tylko i wyłącznie w lampach soczewkowych (mam na myśli B5). Na temat laguny nie będę się wypowiadał, bo nie miałem i to jest forum dotyczące tylko i wyłącznie marki Audi :tongue4: Mówię jak jest. Jeśli chcesz xenon w A4 B5 to tylko i wyłącznie w lampach soczewkowych :th: Ale nie wiem czym się stresujesz skoro masz poliftową A4 (1999) chyba że masz jeszcze lampy przedliftowe... Co do samopoziomowania i sprysków to jest największa niewiadoma, jeden policjant mówi że powinny być, a drugi że jeśli soczewka to nie jest to potrzebne. Takie życie...

Opublikowano

Przecież 90 procent reflektorów soczewkowych w samochodach nie ma soczewki do xenonów - więc są tak samo nie przystosowane jak i inne.

Wszystkie samochody nowe sprzedawane w Europie muszą posiadać system samopoziomowania i spryski - temat był już wiele razy poruszany. To samo dotyczy samochodów używanych. Ja osobiście posiadam reflektory po lifcie z soczewkami przystosowanymi do xenonów. Sam założyłem ori przetwornice Koito z Avensisa i żarniki Osrama. Spryski też mam. Szukam systemu samopoziomowania z jakiegoś anglika.

Opublikowano

Przecież 90 procent reflektorów soczewkowych w samochodach nie ma soczewki do xenonów - więc są tak samo nie przystosowane jak i inne.

A kto Ci sprawdzi jaką masz soczewkę? Jeśli na lampie będzie napisane że przystosowana pod xenon (a na Valeo jest taki napisik). Poza tym który policjant będzie zaglądał pod maskę i oglądał dokładnie lampy, a co dopiero soczewki? Jak chcesz to zakładaj w zwykłych może Ci nie zabiorą dowodu. Twoja sprawa :wink4:

Opublikowano

Całą wiedza o lampie jest zawarta w kodach na samym kloszu kolego - na lampach Valeo też takowe są. A to czy policjant zabiera Ci dowód czy nie zależy tylko od niego samego. Poniżej podaję link z kodami i oznaczeniami reflektorów.

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=74878

Pozdrawiam thumbup1

Opublikowano

voxan69 akurat valeo maja kody i pod zarowki i pod zarniki.. :)

A co do dyskusji nad samopoziomowaniem i spryskami. Bo nie ma ona sensu. Poniewaz juz chyba wszystko zostalo powiedziane.. :polew: I nikt nic konkretnego nie wskazal. Jedynie jakies dyrektywy ONZ czy czegos tam.. :polew: :polew: :polew: