macieek Opublikowano 10 Grudnia 2010 Opublikowano 10 Grudnia 2010 Witam mam pytanko teoretyczne dla znawcow motoryzacji Czy pompowtryskiwacze byly stosowane jedynie w grupie VAG? Czy japonce np Mazdy 6 albo Toyoty avensis tez mialy Pompki? (cos mi tak gdzies ktos mowil ze tak...) Jesli inni producenci samochodow zastosowali w silnikach rowniez pompowtryskiwacze to jakie normy oleju musialy byc spelnione? Rowniez 505 01? Tak sobie rozkminiam. pozdr
Banan Opublikowano 10 Grudnia 2010 Opublikowano 10 Grudnia 2010 Z tego co się orientuje to silniki Scanii mają lub miały pompowtryski.
Daimos Opublikowano 11 Grudnia 2010 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Z tego co się orientuje to silniki Scanii mają lub miały pompowtryski. potwierdzam, ale obecnie już tylko CR dominuje, japończyki nigdy nie miały pompowtryskiwaczy a tak w ogóle to jest to stara technologia, z ok lat 60-tych stosowana w dwusuwowych silnikach wysokoprężnych
Musashi Opublikowano 11 Grudnia 2010 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Z tego co się orientuje to silniki Scanii mają lub miały pompowtryski. potwierdzam, ale obecnie już tylko CR dominuje, japończyki nigdy nie miały pompowtryskiwaczy a tak w ogóle to jest to stara technologia, z ok lat 60-tych stosowana w dwusuwowych silnikach wysokoprężnych i najbardziej najwydajniejsza biorac pod uwage cisnienie wtrysku. CR goruje tylko mozliwoscia precyzyjnego rozkladu dawki paliwa w czasie,spelniajac normy ekologii oraz dajac komfortowe wrazenia akustyczne pracy silnika. cisnienie wtrysku z czasem zapewne sie poprawi w miare rozwoju technologii CR.
Flaha Opublikowano 11 Grudnia 2010 Opublikowano 11 Grudnia 2010 pamiętam, że kumpel posiadający Avensisa pytał mnie o trwałość pompowtrysków w Audi bo u niego coś się wysrało. Poza wystarczy wpisać w google "pompowtryskiwacz toyota" i sporo tego wysypie, np: http://www.gielda-czesci.pl/katalog_czesci/15/516/silnik-pompowtryskiwacz.html więc chyba nie tylko autka VAG...
macieek Opublikowano 11 Grudnia 2010 Autor Opublikowano 11 Grudnia 2010 http://www.gielda-czesci.pl/katalog_czesci/15/516/silnik-pompowtryskiwacz.html więc chyba nie tylko autka VAG... Wyglada mi to na niedouczenie sprzedawcy. Dla niego kazdy wtrysk to... pompowtrysk :>
dziadek Opublikowano 11 Grudnia 2010 Opublikowano 11 Grudnia 2010 http://www.gielda-czesci.pl/katalog_czesci/15/516/silnik-pompowtryskiwacz.html więc chyba nie tylko autka VAG... Wyglada mi to na niedouczenie sprzedawcy. Dla niego kazdy wtrysk to... pompowtrysk :> dokładnie, handlarze często tak piszą ostatnio widziałem ogłoszenie forda Mondeo TDCI i m.in. taki wbył opis " 5 tys km temu wymienione wszystkie pompowtryskiwacze w ASO Forda" :polew:
Banan Opublikowano 11 Grudnia 2010 Opublikowano 11 Grudnia 2010 No właśnie w BMW nawet nigdy nie było wtrysku bezpośredniego tylko od razu poszli w CR.
Musashi Opublikowano 11 Grudnia 2010 Opublikowano 11 Grudnia 2010 pamiętam, że kumpel posiadający Avensisa pytał mnie o trwałość pompowtrysków w Audi bo u niego coś się wysrało. Poza wystarczy wpisać w google "pompowtryskiwacz toyota" i sporo tego wysypie, np: http://www.gielda-czesci.pl/katalog_czesci/15/516/silnik-pompowtryskiwacz.html więc chyba nie tylko autka VAG... :decayed: :decayed: :decayed: pompowtryski lejace.... na wszystkie ogloszenia
Daimos Opublikowano 11 Grudnia 2010 Opublikowano 11 Grudnia 2010 No właśnie w BMW nawet nigdy nie było wtrysku bezpośredniego tylko od razu poszli w CR. CR to tylko i wyłącznie wtrysk bezpośredni a swoją drogą większa kultura pracy i chyba większa wrażliwość na jakość paliwa
dziadek Opublikowano 11 Grudnia 2010 Opublikowano 11 Grudnia 2010 No właśnie w BMW nawet nigdy nie było wtrysku bezpośredniego tylko od razu poszli w CR. akurat tu się mylisz kolego, silniki 2.0d (136KM) i 3.0d(184KM) są na pompie rotacyjnej jak w 1.9tdi tych pierwszych i właśnie tam jest wtrysk bezpośredni też...
macieek Opublikowano 11 Grudnia 2010 Autor Opublikowano 11 Grudnia 2010 Taka ciekawostka: Wyczytalem wlasnie na angielskiej wiki (na polskiej brak tego) ze PDki zostaly wynalezione przez angola juz w 1911. Komercyjne zastosowanie w stanach rozwinelo sie bardzo w latach 30-stych gdzie zasilały silniki dieslowskie w lokomotywach a nawet w lodziach podwodnych amerykanskiej navy. Dopiero Robert Bosch 1994 wprowadzil pierwsze ELEKTRONICZNE pompowtryski do samochodow komercyjnych - ciezarowek. Tutaj dla ciekawskich : http://en.wikipedia.org/wiki/Unit_Injector Tyle z historii o pompkach
Musashi Opublikowano 11 Grudnia 2010 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Taka ciekawostka: Wyczytalem wlasnie na angielskiej wiki (na polskiej brak tego) ze PDki zostaly wynalezione przez angola juz w 1911. Komercyjne zastosowanie w stanach rozwinelo sie bardzo w latach 30-stych gdzie zasilały silniki dieslowskie w lokomotywach a nawet w lodziach podwodnych amerykanskiej navy. Dopiero Robert Bosch 1994 wprowadzil pierwsze ELEKTRONICZNE pompowtryski do samochodow komercyjnych - ciezarowek. Tutaj dla ciekawskich : http://en.wikipedia.org/wiki/Unit_Injector Tyle z historii o pompkach podstawowym problemem PD byl wlasnie brak mozliwosci sterowania katem wtrysku. stad dopiero sterowanie elektroniczne rozwiazalo sprawe w autach uzytkowych
Daimos Opublikowano 12 Grudnia 2010 Opublikowano 12 Grudnia 2010 na pewno technologie skopiowali rosjanie (tak jak większość pomysłów) bo była przez nich stosowana w latach 60-ych (silnik JAZ, dwusuwowy diesel)
Banan Opublikowano 12 Grudnia 2010 Opublikowano 12 Grudnia 2010 No właśnie w BMW nawet nigdy nie było wtrysku bezpośredniego tylko od razu poszli w CR. akurat tu się mylisz kolego, silniki 2.0d (136KM) i 3.0d(184KM) są na pompie rotacyjnej jak w 1.9tdi tych pierwszych i właśnie tam jest wtrysk bezpośredni też... Mylić się rzecz ludzka :gwizdanie: Gdzieś wyczytałem tą informację jak interesowałem się kupnem Omegi lub e39 I twierdzili że w BMW nie było pompy rotacyjnej tylko przeskoczyli z wtrysku z komorą wirową od razu do CR.
dziadek Opublikowano 12 Grudnia 2010 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Mylić się rzecz ludzka :gwizdanie: nie no spoko tylko piszę że jednak były przed CR-em też ze zwykłym wtryskiem bezpośrednim np BMW E46 przed liftowe jeżeli chodzi o diesla to mają tylko te silniki co wyżej napisałem dopiero po lifcie (rok chyba 2002) weszły silniki CR w tym modelu 2.0d (150kM) i 3.0d (204Km jeżeli dobrze pamiętam).
Rekomendowane odpowiedzi