Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Duże spalanie silnik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

U mnie spalanie w mieście zimą na krótkich odcinkach 5-10 km wychodzi ok 10l/100 km wg wskazań FIS, latem było trochę lepiej, jazda tylko w mieście na tych samych odcinkach 5-10km, kupa świateł, spalanie jest ok 8l/100km. Słyszałem Ze AJM-y nie są za bardzo oszczędne, ale żeby aż tak ? Termostat był wymieniony, nic się nie zmieniło. Byłem na diagnozie i mechanik obstawia że problem jest z lejącym pompowtryskiwaczem. Vag pokazał w 013 grupie na pierwszym cylindrze korekty ok 1,2.

Grupy: 01-013 - http://vaglog.rtnet.pl/brrunon_18533.html

Czy to na pewno jest trafna diagnoza, co sądzicie ?

Pozdrawiam

Opublikowano

9 litrow to tragedi nie ma moj awx co prawda w b6 tez spalazima na odcinkach do 7km okolo 8,5 do 9 litrow :cool1:

Opublikowano

Podepnę się do tematu, też mam AFN 110km, spalanie w zimie do 7-7,5L mam. Ogólnie jak pojadę mądrze i jest cieplej to poniżej 7 się da zejść. Nie jest źle:)

Opublikowano

Podepnę się do tematu, też mam AFN 110km, spalanie w zimie do 7-7,5L mam. Ogólnie jak pojadę mądrze i jest cieplej to poniżej 7 się da zejść. Nie jest źle:)

Ja mam tak samo teraz w zimę mi wychodzi na trasie w tym że mam :quattro: kiedyś udało mi sie zejść do 6,5l

Opublikowano

To jakoś chleją wam te 110tki, mi w zimie nie weźmie więcej niż 6,9l na 100km.

Liczone spod dystrybutora, bo mam półfisa ;(

Opublikowano

Kraków, korki. Trasa 4-6km korki, stop, trasa 4-6km znowu na zimny. Spalanie 7-8l Pozdrawiam. Miasto, miastu nie równe :thumbdown:

Opublikowano

Jeżdżę po Wawie i jeszcze przez 3 zimy mi 8l nie przekroczył.

Opublikowano

Ja mam tak samo teraz w zimę mi wychodzi na trasie w tym że mam :quattro: kiedyś udało mi sie zejść do 6,5l

tyle samo co u mnie :good: za 100zł rekord 320km, ale przeważnie wychodzi 260-300km, na pełnym baku rekord 710km :wink4: auto po koxie koxie :kox:

Opublikowano

brat miał ten silnik w a4 i spalał mu 6 w mieście

no ale poszła audiczka z dymem :angry:

Opublikowano

u siebie mam 140KM, ciężką nogę(wieczny pospiech) i na pełnym BQ od korka do zapalenia sie księgowego robię 850km czyli 7,5L/100km cykl... mieszany ale glownie miasto

Opublikowano

no a ja za 100zł przejechałem "aż" 175km ... :polew:

Opublikowano

Poważnie tyle zrobiłes :mysli:

ja ostatnio 210 i włączyła sie rezerwa :gwizdanie:

Opublikowano

mi teraz w zime pal ikolo 8,5 bioestra z bliskiej rekord na baku to 1080km ale cały czas trasa teraz wychodzi po miescie kolo 7l

Opublikowano

Hmy mój AFN faktycznie zaczął więcej palić, ale tak do 7 litrów więcej mi przez tą zimę nie przekroczył. Ktoś napisał że 5 litrów w 1,9 to bajka, a ja sie z tym nie zgodze bo zależy od mocy mam jeszcze A4 AFF 75 KM i ona mi się mieści w 5 litrach w lecie teraz w zimę średnia jej wyszła 5,5. litra. No ale AFN ma większą moc i to czuć nawet w A6 z tym silnikiem.

Opublikowano

Poważnie tyle zrobiłes :mysli:

ja ostatnio 210 i włączyła sie rezerwa :gwizdanie:

chciałbym skłamać i odpisać ,że żartowałem.. ale niestety.

Mam bardzo duży problem z tym spalaniem. Jakies pomysły? Wymieniłem już czujnik temp cieczy, termostat, rozrząd. Caly czas mam błąd - sporadyczne zwarcie na czujniku. Możliwe ,ze wiązka silnikowa do wymiany...

Opublikowano

To wyszło Ci ponad 10l/100km :shocked: Sprawdź może gdzieś ci Cieknie to paliwo, przewody-bak nieszczelny. Robiłeś logi? Kopci może wtryski się skończyły i leją.

Opublikowano

Mam AKN'a i przed chip'em jak i po robię około 850km na zbiorniku. Jazda mieszana. Nie ma znaczenia zima czy lato. Razu pewnego wlokłem się 1280 km przez Polskę i Niemcy do Hamburga za Transitem mojego brata - dotarłem tam na jednym zbiorniku (tankowałem na rogatkach Hamburga).

Nie wmawiajcie sobie, że wszystko jest OK przy spalaniu 9,5L bo nie jest. Dwutonowy SUV mojego ojca pali 8,5L/100km, przy silniku 2,2.

Opublikowano

Mam AKN'a i przed chip'em jak i po robię około 850km na zbiorniku. Jazda mieszana. Nie ma znaczenia zima czy lato. Razu pewnego wlokłem się 1280 km przez Polskę i Niemcy do Hamburga za Transitem mojego brata - dotarłem tam na jednym zbiorniku (tankowałem na rogatkach Hamburga).

Nie wmawiajcie sobie, że wszystko jest OK przy spalaniu 9,5L bo nie jest. Dwutonowy SUV mojego ojca pali 8,5L/100km, przy silniku 2,2.

A jakie macie porównanie miast/korków...

Opublikowano

U mnie okazało się że pompa lekko ciekła... Po postoju w garażu czuć było rope aż w końcu po jakimś czasie zauważyłem plamkę na posadzce... Ściągnąłem obudowę plastikową od góry i pompa była spocona, na wolnych obrotach kapała z niej kropelka ropy średnio jedna na minute... Zawiozłem do sprawdzonego pompiarza po czym mi wymienił wszystkie uszczelki (koszt 370 zł) i dał gwarancje do 2015 roku... Teraz na spokojnej jeździe i słabo dogrzanym silniku (krótkie odcinki) wyszedł mi 5,5 literka, a jak mu nieco zasadziłem buta to za drugim razem ok 6.15 na 100km... Nie spodziewałem się aż takiej różnicy... Narazie przejechałem 2 baki, zobaczymy co będzie dalej

Opublikowano

To wyszło Ci ponad 10l/100km :shocked: Sprawdź może gdzieś ci Cieknie to paliwo, przewody-bak nieszczelny. Robiłeś logi? Kopci może wtryski się skończyły i leją.

Szczerze nigdzie nie czuje ropy anie plam tez nie widac...

Kopcic nie kopci. logów porządnych nie robiłem