Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Zimowe Poranne odpalanie TDI... jak to powinno wyglądać ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kiedy jest temperatura plusowa, wsiadam zapalam czekam ok 5 min. i powoli ruszam, później jadę trzymając obroty 1900-2000,

żeby turbina sadzą nie zaszła

Jak jest temperatura minusowa, ruszam dopiero po 10-15 minutach i to delikatniej, bo nawet czuć,

że silnik nie chce się wkręcać na obroty

Opublikowano

ponoć garaż ogrzewany jest be dla auta bo wszystko topnieje i sól przyśpiesza korozję lepszy blaszak bo przynajmniej nie trza odśnieżać :naughty:

No bez jaj, audiola jest cynkowana, ciepły garażyk to jest to :th:

Opublikowano

najczesciej opcja nr 2 ale zdaza sie i opcja nr 3 :D a jeszcze nigdy opcja nr 1 :P zawsze czekam :P ale tak czytam to stwierdzam ze odpalic odsniezyc i jechac powoli tak? :D

Opublikowano

Ad)2 :good:

Opublikowano

jak dla mnie to po prostu ma być nie zawodne i palić zawsze !

wsiadamy odpalamy i spokojnie jedziemy .. :tongue4: a od 90 stopni .. no wszyscy wiemy co :) .... :hi:

Opublikowano

Jedną z głupszych rzeczy na zimnym silniku jest uruchomienie i latanie z miotełką by odśnieżyć.

Przez ten czas diesel się nie nagrzeje :wallbash:

Najpierw się odśnieża, uruchamia silnik, czeka dosłownie chwilę i jedzie nie przekraczając 2,5k obrotów dopóki silnik nie osiągnie 90'C.

Opublikowano

Teorii jest wiele a każda szkoła jest dobra, osobiście popieram wersje nr 2.

Opublikowano

Jedną z głupszych rzeczy na zimnym silniku jest uruchomienie i latanie z miotełką by odśnieżyć.

Najpierw się odśnieża, uruchamia silnik, czeka dosłownie chwilę i jedzie nie przekraczając 2,5k obrotów dopóki silnik nie osiągnie 90'C.

to ile to jest ?

[br]Dopisany: 20 Luty 2011, 15:09_________________________________________________a jeśli samochód po przestoju nocnym pracuje po odpaleniu na podwyższonych obrotach(ok 1100) przez jakieś 40 sekund to jak ta chwilka ma u mnie wyglądać dodam ,ze autko w automacie więc też od razu nie mogę śmigać choćby przez te chwilowo podwyższone obroty ( :mysli: )

Opublikowano

Również uważam żeby pierw odpalić auto, odśnieżyć i jechać wcale nie musi się nagrzać szybko. U mnie wystarczyło ostatnio około 25 minut na biegu jałowym i auto miało 90 C. Ruszać odrazu odradzam chociaż niech ten olej się dostanie w każdy zakamarek a nie pod obciążeniem odrazu na "sucho" go tłuc .. :hi: Tym bardziej że nie jeździmy na olejach 0w taka moja opinia . I samochód się szybciej nagrzeje w czasie odśnieżania i szybciej będziemy mogli użyć ciepłego nawiewu a nie jechać zaparowani.

Opublikowano

Bardziej myślałem o czasie rzędu 2-3 minuty przy mrozach ok -10 stopni(takie obecnie są temperatury w nocy i nad ranem).

25 minut to chyba lekka przesada :gwizdanie:

Opublikowano

Nie ja tylko dałem przykład jak czyściłem ostatnio zmienną geometrie w aucie i chciałem żeby sobie popracował i tak szybko się nagrzał.

Opublikowano

masz rację, ale ta zasada ma jeden minus, odśnieżysz natyrasz się a auto np nie odpali :notworthy:

Opublikowano

Zazwyczaj wyjezdza z garazu i czeka jakies 10minut i dopiero w droge do 2tys obrotow.Byly wyjatki ze troszke wiecej gazu ale niestety stromy podjazd i oblodzenie nie lubia sie nawzajem.Ale to pare razy na palcach mozna liczyc.Czesto gesto sposob 3 bo inna furmanka stoi w garazu.

Opublikowano

to ile to jest ?

Raz mniej raz więcej (tak na wyczucie, zamknę garaż i otworzę bramę :wink4:) Leje syntetyk więc olej szybciej smaruje poszczególne elementy niż w przypadku półsyntetyka lub oleju mineralnego.

masz rację, ale ta zasada ma jeden minus, odśnieżysz natyrasz się a auto np nie odpali :notworthy:

Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby mój diesel nie odpalił :cool1::wink4:

Opublikowano
Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby mój diesel nie odpalił

mi też mimo to nigdy nic nie wiadomo, to tylko auta :wink4:

Opublikowano

Niby tak ale to :audi: .

Zawsze pali ,przynajmniej jak pamietam :wink4:.

Opublikowano

Q7 z 11.2010 nie zapliło mi ostatnio więc jestem uprzedzony ostatnio :kox:

Opublikowano

:good: :good: :good:

Opublikowano

B5 z akn'em pali nawet jak tylko spojrze na kluczyk :decayed: :decayed: :decayed: .

SORKI ZA OT.

Opublikowano

Zima czy lato, zawsze wsiadam odpalam, czekam max 30-60sekund i jazda. Oczywiście póki temp. nie osiagnie 90 stopni nie przekraczam 2000rpm. :)

Zresztą gdzieś już czytałem na ten temat artukuł, i nawet na TVN TURBO o tym było, jak odpalać TDI....