Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Quattro + opony letnie + śnieg

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj miałem (wątpliwą) przyjemność pojeździć we Wrocku na letnich kapciach po śniegu... Niestety - quattro :quattro: praw fizyki nie oszuka - o ile dość łatwo rusza się z miejsca o tyle zatrzymanie auta graniczy czasem z cudem. Na Klecińskiej (na wysokości barier dźwiękochłonnych) hamowanie z 30 kph: delikanie na hamulec a tu ABS i droga hamowania... 30 metrów !!! :shocked: Zrezygnowałem z jazdy i pojechałem taksówką. Ale pewnie znów znajdą się tacy :hi:, dla których zimówki to pic na wodę...

Opublikowano

jest takie przysłowie: "quattro na śniegu przyspiesza jak żadne, hamuje jak każde". mądre, warto powtórzyć sobie przed jazdą po sniegu, nawet na zimówkach.

Opublikowano

jest takie przysłowie: "quattro na śniegu przyspiesza jak żadne, hamuje jak każde". mądre, warto powtórzyć sobie przed jazdą po sniegu, nawet na zimówkach.

chyba hamuje gorzej :) wkońcu Quattro waży dwiesta kilo więcej :tongue4:
Opublikowano

Większa masa to większe tarcie - liniowo --> przy odpowiednio mocnych hamulcach hamuje tak samo :)

Opublikowano

Większa masa to większe tarcie - liniowo --> przy odpowiednio mocnych hamulcach hamuje tak samo :)

Ty i te Twoje wywody :tongue4: co sie zatrzyma prędzej pędząca gruba baba czy pędząca chuda baba ? :D
Opublikowano

Nie wywody, tylko fizyka :) Proszę tutaj nie porównywać :a4fan: do baby :rant:

Do hamowania potrzebujemy tarcia z podłożem (na lodzie sprawa utrudniona).

Siła tarcia na danym podłożu jest proporcjonalna do siły nacisku, która to jest proporcjonalna do masy auta - wszystko zależności liniowe.

Więc możliwości zatrzymania pojazdu wszyscy mają takie same - malacz i TIR.

Na nawierzchniach typu śnieg czy lód :quattro: może mieć nawet nieco lepiej - bo jest cięższe - przy tej samej szerokości opony bardziej zapadnie się w podłoże i będzie miało lepszą przyczepność :th:

Dlatego na zimę warto zakładać wąskie opony (poza tym mniej wody do odprowadzenia na mokrej nawierzchni).

Opublikowano

chyba hamuje gorzej :) wkońcu Quattro waży dwiesta kilo więcej :tongue4:

Sto Keżorku , sto ;)

Opublikowano

A ja mam zimówki i q i wczoraj kilka startów zrobiłem - powiem tak jest super :P:) Szkoda że tak mało tego śniegu na razie.

ABS miało co robić, załączało się prawie przy każdym hamowaniu, i raz półobrót zrobiłem

Start jest niesamowity, daję w dechę i auto po prostu jedzie! Kołami nie mieli, przyspiesza bardzo dobrze.

To niemielenie to chyba jeszcze zasługa kontroli trakcji..... w każdym razie dla laika takiego jak ja wygląda to tak że ja w palnik a :quattro: p[rzyspiesza jak w lecie na suchej drodze.... :th:

Opublikowano

Siła tarcia na danym podłożu jest proporcjonalna do siły nacisku, która to jest proporcjonalna do masy auta - wszystko zależności liniowe.

Na nawierzchniach typu śnieg czy lód :quattro: może mieć nawet nieco lepiej - bo jest cięższe - przy tej samej szerokości opony bardziej zapadnie się w podłoże i będzie miało lepszą przyczepność :th:

Dlatego na zimę warto zakładać wąskie opony (poza tym mniej wody do odprowadzenia na mokrej nawierzchni).

OJOJOJ, troszke sie zagolopowałeś :) bo moze dojdziemy do wniosku ze TIR na lodzie sie szybciej zatrzyma niż osobówka :o a pominoles taki "drobiazg" jak sily bezwladnosci i zasade zachowania pędu...

a przy takich masach to bardzo powazne siły...

kolegom chodziło na pewno o to ze :quattro: powoduje dużą bezwładność w układzie napędowym (czyli troszke cięzej jest ten układ zarówno rozpędzić jak i zatrzymac - bo tarcze musza zatrzymac nie tylko wirujące kola ale tez caly uklad napedowy (dodatkowe poloski i wal) )

z tym ze na slizkim kola i tak sie blokuja (czyli dziala ABS) i w/g mnie :quattro: nie zmienia nic w tej kwesti ...

Opublikowano

"Po wodzie" TIRy jeżdżą szybciej od osobówek i nie wpadają tak łatwo w aquaplaining, bo mają duży docisk i nie sposób ich podnieść na powierzchnię wody. Analogicznie na dość grubym lodzie zapadają się głęboko i mają dużo lepszą przyczepność.

Powoli zaczynamy odpływać od temmatu (ale póki co nie jest źle - mowa o wpływie masy na zachowanie na śliskiej nawierzchni)

Co do sił bezwładności i zasady zachowania pędu - to wszystkie zależności są liniowe - więc rosną tak samo jak docisk.

Opublikowano

OJOJOJ, troszke sie zagolopowałeś :) bo moze dojdziemy do wniosku ze TIR na lodzie sie szybciej zatrzyma niż osobówka :o a pominoles taki "drobiazg" jak sily bezwladnosci i zasade zachowania pędu...

a przy takich masach to bardzo powazne siły...

kolegom chodziło na pewno o to ze :quattro: powoduje dużą bezwładność w układzie napędowym (czyli troszke cięzej jest ten układ zarówno rozpędzić jak i zatrzymac - bo tarcze musza zatrzymac nie tylko wirujące kola ale tez caly uklad napedowy (dodatkowe poloski i wal) )

z tym ze na slizkim kola i tak sie blokuja (czyli dziala ABS) i w/g mnie :quattro: nie zmienia nic w tej kwesti ...

"Po wodzie" TIRy jeżdżą szybciej od osobówek i nie wpadają tak łatwo w aquaplaining, bo mają duży docisk i nie sposób ich podnieść na powierzchnię wody. Analogicznie na dość grubym lodzie zapadają się głęboko i mają dużo lepszą przyczepność.

Powoli zaczynamy odpływać od temmatu (ale póki co nie jest źle - mowa o wpływie masy na zachowanie na śliskiej nawierzchni)

Co do sił bezwładności i zasady zachowania pędu - to wszystkie zależności są liniowe - więc rosną tak samo jak docisk.

Pany, nie kłócić się tu :bicz3: To tylko fizyka :D

Opublikowano

Ja powiem tak Quattro sie nie hamuje tylko ciśnie i jedzie dalej ... :evil:

Opublikowano

Z tym to się nie zgodze. TIR ma raczej dłuższą drogę zatrzymania pojazdu niz malacz. ;)

Opublikowano

TIR ma raczej dłuższą drogę zatrzymania pojazdu niz malacz.

Ale to z powodu sily hamulcow, zwlaszcza w naczepie.
Opublikowano

TIR ma raczej dłuższą drogę zatrzymania pojazdu niz malacz.

Ale to z powodu sily hamulcow, zwlaszcza w naczepie.

oj to chyba ciężarówka nie jechałeś. nawet nie polecam trzymać się blisko takowych bo przy ostrym hamowaniu może być problem ażeby nie wpie.....c sie mu w zad.

a tak poza tym panowie niezłe OT sie nam zrobiło wiec czas z tym skończyć.

• 12 lat później...
Opublikowano

Jeżeli można:-)

1800633.jpg?r=2019112422
MOTO.TROJMIASTO.PL

Czynników wpływających na długość drogi hamowania samochodu jest przynajmniej kilka. To m.

• 3 lata później...
Opublikowano

właśnie mam przyjemność jechać na letnich a5 quattro, hamowanie tragedia. Ale ruszanie na zakrętach bajka ?