antonio Opublikowano 17 Marca 2011 Opublikowano 17 Marca 2011 Na 100% tak było Dzięki za wyjaśnienie Ale ludzie się denerwują, zazdroszczą i gadają bo nie dość, że Unia dopłaca do samochodów to synek stypendium socjalne bierze EOT. te sprawy znam od podszewki gdyż sam wypełniałem rolnikom takie wnioski i na codzień współpracuje z rolnikami [br]Dopisany: 17 Marzec 2011, 13:47_________________________________________________ Ukasz nie kasuj postów tutaj odp na Twój skasowany post dealer od zawyżenia faktury musiałby oddać wyższy VAT i podatech dochodowy więc po ...u takie zawyżanie (ludzie przyznający takie pieniądze gdy cena maszyny na ofercie jest podejrzana dzwonią do innego dealera i pytają ile taka maszyna może kosztować +/-) a dofinansowanie wcale nie jest tak łatwo dostać pewnie nigdy nawet ziemnikaów nie zbierałeś a udzielasz się jakbyś o gospodarce coś wiedział
Ukasz699 Opublikowano 17 Marca 2011 Opublikowano 17 Marca 2011 Oj przyznaje się bez bicia, że nie zbierałem Poza tym koniec tematu o rolnictwie bo odbiegamy troszkę i Antek nie aktywuj się tak [br]Dopisany: 17 Marzec 2011, 14:02_________________________________________________Wiem, ale uznałem iż odbiegamy od tematu więc nie ma sensu dalszej dyskusji. Gdyż tak jak napisałeś w temacie dotacji rolniczych nie jestem w temacie. Mimo wszystko jak wszędzie są możliwości przewalenia systemu myślę, że reszta jest do dopowiedzenia przez nas samych. Skupmy się na dyskusji o cenach. Teraz rozmawiałem ze znajomym z którym współpracuje moja firma. Handlujemy lodami On jest producentem. Od kilku dni Niemcy wprowadziły zakaz sprzedaży Cukru Polakom miał nagrany temat zakupu 22 ton jednak do finalizacji nie doszło właśnie z powodu zakazu rządu Niemieckiego.
antonio Opublikowano 17 Marca 2011 Opublikowano 17 Marca 2011 Oj przyznaje się bez bicia, że nie zbierałem no właśnie nie zbierałeś i mało o rolnictwie wiesz więc jak chcesz dyskutować w tym temacie to lepiej idź do sklepu, pospisuj ceny wybranych produktów i wtedy możesz coś napisać [br]Dopisany: 17 Marzec 2011, 14:13_________________________________________________ podobno od kilku dni w DE nie zameldowany w Germanii polak nie może kupić więcej niż 10kg cukru
Ukasz699 Opublikowano 17 Marca 2011 Opublikowano 17 Marca 2011 Oj przyznaje się bez bicia, że nie zbierałem no właśnie nie zbierałeś i mało o rolnictwie wiesz więc jak chcesz dyskutować w tym temacie to lepiej idź do sklepu, pospisuj ceny wybranych produktów i wtedy możesz coś napisać [br]Dopisany: 17 Marzec 2011, 14:13_________________________________________________ podobno w DE polak nie może kupić więcej niż 10kg Błagam już bez tej ironii bo powoli sam stajesz się żałosny miejmy do Siebie szacunek tu na forum. Ja przyznałem się do błędu a Ty Mniej na tyle kultury, aby sobie darować swoją ironię. Nie chcę jechać niżej poziomem gdyż jestem Tobie dłużny za pomoc kiedyś tam przy furce. Więc te kartofle u Ciebie na polu odrobię
antonio Opublikowano 17 Marca 2011 Opublikowano 17 Marca 2011 no luz przecież, na sam koniec trzeba było trochę beczkę potoczyć EOT
wypsiu Opublikowano 17 Marca 2011 Opublikowano 17 Marca 2011 ...chcecie cukier zapraszam do BE.....własnie sprawdzałem cenę... cukier biały kryształ...1 kg 0,78 euro....
sancho80 Opublikowano 17 Marca 2011 Opublikowano 17 Marca 2011 nie znam sie na rolnictwie ale z tego co slyszalem to polscy rolnicy to przewaznie tacy goscie co to maja po 1ha ziemi i z tego zyja...ponoc z takich malych ziem nie da sie wyzyc.. pewnie wiec czesc za jakis czas sprzeda na poczet innych i pojedzie do miasta a tamci ktorzy przetrzymaja kupia sobie te ziemie a po roku nowki Golfy GTI.
agusia59 Opublikowano 17 Marca 2011 Opublikowano 17 Marca 2011 fakt, moi rodzice maja ponad 1 hektar ziemi i sad mamy z tego nie da sie wyzyc!jakby ojciec nie pracował i mama nie wyjezdzała to naprawde nie dało by sie wyzyc. dla przykładu z jabłek zarobi sie około 2000 zł na rok a koszty, czyli paliwo opryski nawozy jakies to około 4000-5000 zł. a dopłat jest około 600zł na rok
wypsiu Opublikowano 17 Marca 2011 Opublikowano 17 Marca 2011 wypsiu lepiej załatw Pumeksowi buraczki ...czerwone czy cukrowe...
GILI Opublikowano 17 Marca 2011 Opublikowano 17 Marca 2011 wypsiu lepiej załatw Pumeksowi buraczki ...czerwone czy cukrowe... tradycyjne
sokolnh Opublikowano 17 Marca 2011 Opublikowano 17 Marca 2011 http://wikimapia.org/1404088/pl/Cukrownia-%C5%81ubna http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Kazimierza_Wielka_-_Sugar_Factory_%C5%81ubna.jpg&filetimestamp=20101201181114 http://www.kazimierzawielka.com/portal/index.php?option=com_content&task=view&id=175 wyburzają to żeby wybudować tam supermarkety
alvaro Opublikowano 18 Marca 2011 Opublikowano 18 Marca 2011 W promieniu 50 km ode mnie było kiedyś (stosunkowo niedawno - jeszcze 5,10 lat temu) 5 cukrowni - Malbork, Nowy Staw, Stare Pole (te 3 oddalone od siebie może 10km) Pelplin i Pruszcz Gdański. Dziś została tylko jedna w samym centrum miasta Malborka Zamiast zostawić którąś na zadupiach takich właśnie jak Nowy Staw ale tu się nie ma co dopatrywać logiki...
Gość Damian A4 Opublikowano 18 Marca 2011 Opublikowano 18 Marca 2011 I to jest cała "Polska" i nic dodać - nic ująć ;(
Armi Opublikowano 19 Marca 2011 Opublikowano 19 Marca 2011 nie znam sie na rolnictwie ale z tego co slyszalem to polscy rolnicy to przewaznie tacy goscie co to maja po 1ha ziemi i z tego zyja...ponoc z takich malych ziem nie da sie wyzyc.. pewnie wiec czesc za jakis czas sprzeda na poczet innych i pojedzie do miasta a tamci ktorzy przetrzymaja kupia sobie te ziemie a po roku nowki Golfy GTI. Żeby wyżyć z rolnictwa trzeba mieć znacznie więcej ziemi. Hektar to tyle co nic
Iverson Opublikowano 29 Marca 2011 Opublikowano 29 Marca 2011 ...niech ktoś qr** zrobi wreszcie porządek w tym kraju , bo dłużej tego nie zniesę , dostałem podwyżkę 3% :polew: , a dyrektor finansowy po 6 miesiącach z 20.000zł ma podwyżkę na 25.000zł , wyjeżdża ktoś w najbliższym czasie za granicę , bo oHUJEć tu idzie normalnie
Skyliner89 Opublikowano 29 Marca 2011 Opublikowano 29 Marca 2011 Ja planuje w lipcu... Najgorsze jest to, że w większości firm wymaga doświadczenia, a jak ja mam zdobyć doświadczenie jak nie pracowałem w danym fachu... Mam nadzieje, że wiecie Panowie o co mi chodzi .
pokson Opublikowano 29 Marca 2011 Opublikowano 29 Marca 2011 Nie dziwię się wam że chcecie wyjechjać.... Prosty przykład, siedzę za granicą rok a już jestem "użytkownikiem tego forum"....... i szczerze.. Każdego namawiam na wyjazd, nasz kraj jest po prostu chory...
Sqizzy Opublikowano 29 Marca 2011 Opublikowano 29 Marca 2011 W promieniu 50 km ode mnie było kiedyś (stosunkowo niedawno - jeszcze 5,10 lat temu) 5 cukrowni - Malbork, Nowy Staw, Stare Pole (te 3 oddalone od siebie może 10km) Pelplin i Pruszcz Gdański. Dziś została tylko jedna w samym centrum miasta Malborka Zamiast zostawić którąś na zadupiach takich właśnie jak Nowy Staw ale tu się nie ma co dopatrywać logiki... unijne prawo... w Polsce działało przed przystąpieniem do unii kilakset cukierni, unia nakazała likwidację większości i aktualnie z tego co kojarzę czynnych jest 46 do tego nasze łby na wiejskiej sprzedały większość cukrowni francuzom i niemcom Niestety są dobre i złe strony wstąpienia do UE, która również musi dbać o gospodarkę.
pokson Opublikowano 29 Marca 2011 Opublikowano 29 Marca 2011 Sqizzy masz rację niestety. W Lublinie też była cukrownia i też ją zamknęli.. w uj ludzi straciło pracę... Jak wejdzie Euro to wtedy się zacznie...
Rekomendowane odpowiedzi