Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Wymiana poszczególnych filtrów - co ile kilometrów?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przy każdej wymianie oleju co 15 tyś. km wymieniam oczywiście filtr oleju.

Jednak są różne opinie na temat wymiany pozostałych filtrów:

filtr paliwa - co 30 tyś km?

filtr powietrza (zakładając, że nie jeżdżę non stop po szutrowych drogach) - co 30 tyś. km?

filtr kabinowy - co 30 tyś km?

będę wdzięczny za zdefiniowanie tematu.

Opublikowano

ja filtr paliwa i powietrza wymienia co trzecią wymianę oleju, czyli ok co 45 tyś. km

kabinowy jak się zabrudzi, z reguły dwa razy do roku :cool1:

Opublikowano

Przy każdej wymianie oleju co 15 tyś. km wymieniam oczywiście filtr oleju.

Jednak są różne opinie na temat wymiany pozostałych filtrów:

filtr paliwa - co 30 tyś km?

filtr powietrza (zakładając, że nie jeżdżę non stop po szutrowych drogach) - co 30 tyś. km?

filtr kabinowy - co 30 tyś km? wymieniam wszystko przy zmianie oleju czyli co 15- 20 tys.

będę wdzięczny za zdefiniowanie tematu.

ja wymienia wszstkie filtry przy zmianie oleju kolo 15- 20 tys
Opublikowano

ja wymieniem często - średnio robię 30kkm rocznie a więc:

olej i filtr: co 10kkm

filtr powietrza: co 10kkm

kabinowy: co 10kkm lub częściej, wszystko zależy od jego stanu

paliwa: co 20kkm

Opublikowano

Wszystkie filtry najlepiej wymieniać przy każdej wymianie oleju :>

Opublikowano

Filtr paliwa - co 15-20 tyś.

filtr powietrza - 10-15 tyś

filtr kabinowy - 2 razy do roku :wink4:

Opublikowano
  • Autor

A czy ktoś z Was wie jak jest zgodnie z zaleceniami producenta?

Opublikowano

A u mnie jest tak:

filtr oleju co 15 tyś

filtr powietrza co 15 tyś

filtr kabinowy na wiosnę

filtr paliwa na zimę

Opublikowano

Ja cały komplet wymieniam razem z olejem. Koszt nie duży to można kupić wszystko za jednym razem

Opublikowano

Ja również wymieniam wszystkie filtry przy każdej wymianie oleju czyli co 15 tyś (mniej wiecej dwa razy w roku). Nie ma co oszczedzać na wymianie filtrów.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Siemanko wszystkim :).

Wczoraj kupiłem AWX'a i według osoby od której kupowałem auto olej powinienem wymienić za 6tyś km, ale mam zamiar powymieniać wszystkie filtry jeszcze w tym tygodniu a nie jestem pewnien co do oleju(Lał tam mobil 1 podobno). Sądzicie że lepiej dmuchać na zimne i jednak wymienić filterki a także olej(ale na MOTUL np?) niż poźniej miałoby coś się dziać? Podjadę do znajomego mechanika żeby mógł obejrzeć auto i wtedy napewno będę wiedział coś więcej. Dodam że jestem początkujcym kierowcą;).

Opublikowano

Ja tam wymieniam wszystkie filtry i olej co 12 tys na tym nie ma co oszczędzać :kox:[br]Dopisany: 11-04-2011, 17:25:57_________________________________________________

Siemanko wszystkim :).

Wczoraj kupiłem AWX'a i według osoby od której kupowałem auto olej powinienem wymienić za 6tyś km, ale mam zamiar powymieniać wszystkie filtry jeszcze w tym tygodniu a nie jestem pewnien co do oleju(Lał tam mobil 1 podobno). Sądzicie że lepiej dmuchać na zimne i jednak wymienić filterki a także olej(ale na MOTUL np?) niż poźniej miałoby coś się dziać? Podjadę do znajomego mechanika żeby mógł obejrzeć auto i wtedy napewno będę wiedział coś więcej. Dodam że jestem początkujcym kierowcą;).

Pewnie zmień sam i chociaż masz pewnośc bo przy sprzedaży zazwyczaj kazde auto ma zmienione olej filtry i rozrząd :kox: :gwizdanie:

Opublikowano

Filtry przy kazdej zmianie oleju. Jak sie dba tak sie ma :wink4: :wink4:

Opublikowano

olej norma przy wymianie oleju ;)powietrz tez mozna wymienic nie jest drogi :kox: paliwa to juz zalezy od ciebie jakie paliwo lejesz mysle ze co 30 tyś km kabinowy 1 raz w roku :evil:

Opublikowano

Dzieki za pomoc:)

Opublikowano

olej, filtr oleju i powietrza co 10tys

filtr paliwa co 50-60tys

kabinowy 2-3 razy w roku

Opublikowano

wszystko zależy też w jakich warunkach jeździsz...

filtr oleju to standard przy każdej wymianie co 15tyś

powietrza - jak po polnych to obowiązkowo przy każdej wymianie! nie jest drogi, więc 20zł nie ma co szczędzić

kabinowy - w zależności od kondycji, raz-dwa razy do roku

paliwa - obowiązkowo przed zimą! byś nie płakał pewnego mroźnego poranka.. :tongue4: no i nie tankować ochłamów

ps.jak wspomniano wyżej nie ma co szczędzić na takie rzeczy, jak dbasz tak masz :) a skoro stać Cie na takie auto to nie można żulić na jego utrzymanie :gwizdanie: ot moje zdanie.

Opublikowano

Zgadzam sie z Tobą:) Nie mam zamiaru oszczędzać na niczym do auta choć już mi z każdy próbuje w moim gronie "doradzić" żeby korzystać z zupełnie innych części:/. Tylko osoby które miały okazję używać kilu rodzajów części doradzają mi te lepsze:>. Na dniach zostanie wymieniony filtr kabinowy i powietrza natomiast nie wiem czy czekać z wymiana oleju i filtra oleju co powinno nastąpić wg poprzedniego właściciela za 6 tyś km.

Opublikowano

Ostatnio po 12000km wymieniałem wszystkie filtry (druga wymiana po zakupie) i tak będę robił za każdym razem. Nie ma co oszczędzać na filtrach gdyż koszt niewielki względem ewentualnych szkód :) a to co zobaczyłem po wyjęciu filtra paliwa tylko mnie do tego przekonało a tankuję na sprawdzonych stacjach i raczej ulepszonego diesla... Filtry stosuję ori Bosch.

Pozdrawiam

Opublikowano

Ja olej i filtr oleju zmieniam co 10 ponieważ silnik po programie, kabinowy wedle uznania a powietrza co 15 tysięcy. Paliwa wystarczy zmieniać co drugą zmianę oleju