Opublikowano 31 Marca 201115 l Przy każdej wymianie oleju co 15 tyś. km wymieniam oczywiście filtr oleju. Jednak są różne opinie na temat wymiany pozostałych filtrów: filtr paliwa - co 30 tyś km? filtr powietrza (zakładając, że nie jeżdżę non stop po szutrowych drogach) - co 30 tyś. km? filtr kabinowy - co 30 tyś km? będę wdzięczny za zdefiniowanie tematu.
Opublikowano 31 Marca 201115 l ja filtr paliwa i powietrza wymienia co trzecią wymianę oleju, czyli ok co 45 tyś. km kabinowy jak się zabrudzi, z reguły dwa razy do roku
Opublikowano 31 Marca 201115 l Przy każdej wymianie oleju co 15 tyś. km wymieniam oczywiście filtr oleju. Jednak są różne opinie na temat wymiany pozostałych filtrów: filtr paliwa - co 30 tyś km? filtr powietrza (zakładając, że nie jeżdżę non stop po szutrowych drogach) - co 30 tyś. km? filtr kabinowy - co 30 tyś km? wymieniam wszystko przy zmianie oleju czyli co 15- 20 tys. będę wdzięczny za zdefiniowanie tematu. ja wymienia wszstkie filtry przy zmianie oleju kolo 15- 20 tys
Opublikowano 31 Marca 201115 l ja wymieniem często - średnio robię 30kkm rocznie a więc: olej i filtr: co 10kkm filtr powietrza: co 10kkm kabinowy: co 10kkm lub częściej, wszystko zależy od jego stanu paliwa: co 20kkm
Opublikowano 31 Marca 201115 l Filtr paliwa - co 15-20 tyś. filtr powietrza - 10-15 tyś filtr kabinowy - 2 razy do roku
Opublikowano 31 Marca 201115 l A u mnie jest tak: filtr oleju co 15 tyś filtr powietrza co 15 tyś filtr kabinowy na wiosnę filtr paliwa na zimę
Opublikowano 31 Marca 201115 l Ja cały komplet wymieniam razem z olejem. Koszt nie duży to można kupić wszystko za jednym razem
Opublikowano 31 Marca 201115 l Ja również wymieniam wszystkie filtry przy każdej wymianie oleju czyli co 15 tyś (mniej wiecej dwa razy w roku). Nie ma co oszczedzać na wymianie filtrów.
Opublikowano 11 Kwietnia 201115 l Siemanko wszystkim . Wczoraj kupiłem AWX'a i według osoby od której kupowałem auto olej powinienem wymienić za 6tyś km, ale mam zamiar powymieniać wszystkie filtry jeszcze w tym tygodniu a nie jestem pewnien co do oleju(Lał tam mobil 1 podobno). Sądzicie że lepiej dmuchać na zimne i jednak wymienić filterki a także olej(ale na MOTUL np?) niż poźniej miałoby coś się dziać? Podjadę do znajomego mechanika żeby mógł obejrzeć auto i wtedy napewno będę wiedział coś więcej. Dodam że jestem początkujcym kierowcą.
Opublikowano 11 Kwietnia 201115 l Ja tam wymieniam wszystkie filtry i olej co 12 tys na tym nie ma co oszczędzać [br]Dopisany: 11-04-2011, 17:25:57_________________________________________________ Siemanko wszystkim . Wczoraj kupiłem AWX'a i według osoby od której kupowałem auto olej powinienem wymienić za 6tyś km, ale mam zamiar powymieniać wszystkie filtry jeszcze w tym tygodniu a nie jestem pewnien co do oleju(Lał tam mobil 1 podobno). Sądzicie że lepiej dmuchać na zimne i jednak wymienić filterki a także olej(ale na MOTUL np?) niż poźniej miałoby coś się dziać? Podjadę do znajomego mechanika żeby mógł obejrzeć auto i wtedy napewno będę wiedział coś więcej. Dodam że jestem początkujcym kierowcą. Pewnie zmień sam i chociaż masz pewnośc bo przy sprzedaży zazwyczaj kazde auto ma zmienione olej filtry i rozrząd :gwizdanie:
Opublikowano 11 Kwietnia 201115 l olej norma przy wymianie oleju ;)powietrz tez mozna wymienic nie jest drogi paliwa to juz zalezy od ciebie jakie paliwo lejesz mysle ze co 30 tyś km kabinowy 1 raz w roku
Opublikowano 11 Kwietnia 201115 l olej, filtr oleju i powietrza co 10tys filtr paliwa co 50-60tys kabinowy 2-3 razy w roku
Opublikowano 11 Kwietnia 201115 l wszystko zależy też w jakich warunkach jeździsz... filtr oleju to standard przy każdej wymianie co 15tyś powietrza - jak po polnych to obowiązkowo przy każdej wymianie! nie jest drogi, więc 20zł nie ma co szczędzić kabinowy - w zależności od kondycji, raz-dwa razy do roku paliwa - obowiązkowo przed zimą! byś nie płakał pewnego mroźnego poranka.. no i nie tankować ochłamów ps.jak wspomniano wyżej nie ma co szczędzić na takie rzeczy, jak dbasz tak masz a skoro stać Cie na takie auto to nie można żulić na jego utrzymanie :gwizdanie: ot moje zdanie.
Opublikowano 12 Kwietnia 201115 l Zgadzam sie z Tobą Nie mam zamiaru oszczędzać na niczym do auta choć już mi z każdy próbuje w moim gronie "doradzić" żeby korzystać z zupełnie innych części:/. Tylko osoby które miały okazję używać kilu rodzajów części doradzają mi te lepsze:>. Na dniach zostanie wymieniony filtr kabinowy i powietrza natomiast nie wiem czy czekać z wymiana oleju i filtra oleju co powinno nastąpić wg poprzedniego właściciela za 6 tyś km.
Opublikowano 12 Kwietnia 201115 l Ostatnio po 12000km wymieniałem wszystkie filtry (druga wymiana po zakupie) i tak będę robił za każdym razem. Nie ma co oszczędzać na filtrach gdyż koszt niewielki względem ewentualnych szkód a to co zobaczyłem po wyjęciu filtra paliwa tylko mnie do tego przekonało a tankuję na sprawdzonych stacjach i raczej ulepszonego diesla... Filtry stosuję ori Bosch. Pozdrawiam
Opublikowano 12 Kwietnia 201115 l Ja olej i filtr oleju zmieniam co 10 ponieważ silnik po programie, kabinowy wedle uznania a powietrza co 15 tysięcy. Paliwa wystarczy zmieniać co drugą zmianę oleju