Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

czy można wywalic Telematik?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiam sie czy mozna wywalic sluchawke i wogole caly Telematik? nie bede używał telefonu wiec na cholere mi to... wkurzają mnie tez pokazujące sie na FIS-ie napisy od telematika.

można zdjąc telefon i jakos zdezaktywowac telematik?

chyba ze nie znam jego zalet i przydaje sie do czegos innego ;)

Opublikowano

W Polsce telematic jest równie przydatny co TMS na przykład.... Czytaj: nieprzydatna rzecz która podnosi wartość auta w przypadku odsprzedaży :kox::naughty::decayed: Tu masz pdfa: http://www.audi.at/de/download/betriebsanleitungen/allg/14.pdf

Nie warto tego wypruwać, być może można wyłączyć to VAGiem, jak Cię denerwuje.

Opublikowano

nie wiem wogole co to jest, ale skoro nieprzydatne to wypad...

czyli musze jakos wywalic sluchawke (jak?) i zdezaktywowac go VAG-iem (jezeli mozna)

Opublikowano

wyciągnięte z ELSY:

System Telematik łączy ze sobą informacje o ruchu drogowym, zawiadomienie o awarii i wezwanie pomocy.

Sterownik telefonu, systemu Telematik -J526- zawiera również telefon komórkowy.

Poprzez centralę obsługi systemu Telematik można w razie potrzeby przekazać sygnał wezwania pomocy lub zawiadomić o awarii. Poprzez system Telematik II można przywołać również aktualne informacje o ruchu.

Dokładną lokalizację samochodu sterownik telefonu, systemu Telematik -J526-ustala z danych GPS, które są również przekazywane do centrali obsługi systemu Telematik.

Jeśli sterownik poduszki bezpieczeństwa -J234- wysyła sygnał o zderzeniu, automatycznie zostaje wezwana pomoc.

Opublikowano

czyli tak jak napisał Diego, absolutnie nieprzydatne w Polsce...

czy można to zdeaktywować i wykręcić słuchawke?

Opublikowano

mozna,ale trzeba zdzaktywowac vag-giem zeby nie bylo bledow, rozpiac wtyczke do modulu. ale system zostaw-w aucie jakbys sprzedawal to masz zawsze bajer majacy wplyw na cene

Opublikowano

nie no, wywalać nie chce z auta. chce tylko zdemontować słuchawke bo tylko miejsce zabiera i zeby nie bylo zadnych informacji na FIS-ie.

EDIT:

jak sie okazało... telematik chociaz w czesci dziala w Polsce cheesy dla tych co nie mają, kolo lampki na podsufitówce jest klapka z napisem SOS pod ktora są 2 przyciski. jeden sos a drugi jakis inny. po przycisnieciu tego sos dzwonimy na Policje smiley

ja tego tykac nie chcialem, ale moj mechanior mowil ze jak cos jest w aucie to do czegos musi byc i pach, wdusił. siedzimy... cisza. nagle radio sie wyciszylo i komisariat Policji Gdynia slucham grin ladnie pana przeprosilem i sie rozlaczyl smiley

co ciekawe zadzialalo nawet jak byla odłączona sluchawka z "bazy"

Opublikowano

Witam, jak komuś zawadza to ja odkupię taki moduł telematik do testów, najlepiej z wiązkami..