Langista Opublikowano 8 Sierpnia Opublikowano 8 Sierpnia Powyżej 110 przestaje działać klima? Ogólnie objawy są na sprężarkę, musi być już zużyta i na bank puściła opiłki w układ. Albo czyszczeknei całego układu z wymianą chłodnicy i parownika, albo zabawa na nowo co lato w wymianę sprężarki i chłodnicy.
cinshot Opublikowano 9 Sierpnia Opublikowano 9 Sierpnia W dniu 7.08.2024 o 10:51, przem8 napisał(a): Nowa sprężarka zalana jest zwykle ilością oleju potrzebną na pusty układ, a w starej sprężarce zazwyczaj zostaje 50% całego oleju z układu. Gdzieś tutaj wyczytałem na forum że czynnika w układ wchodzi 520g natomiast oleju na cały układ ok 180ml. Wymieniając sprężarkę, osuszacz oraz skraplacz domyślam się że tyle oleju nie zleję. Czyli w kompresorze powinienem mieć ok 90-100ml. Reszta powinna być w pozostałych miejscach? jestem w stanie to sam tam wlać , czy to już w zakładzie powinno być uzupełnione wraz z czynnikiem? sorry jak męczę ale nie chciałbym sobie kłopotów narobić. dzięki za odpowiedz.
Langista Opublikowano 9 Sierpnia Opublikowano 9 Sierpnia Tego oleju drugi raz nie wykorzystujesz. Kompresor powinien być zalany fabrycznie, pokręcić nim tylko trochę przed założeniem aby rozprowadzić ten olej, zakładasz i resztę nabija już maszyna.
przem8 Opublikowano 9 Sierpnia Opublikowano 9 Sierpnia (edytowane) Zlawasz ze starej sprężarki olej do naczynia z miarką. Potem z nowej wylewasz tak samo cały olej i wlewasz tyle ile spuściłes ze starej. Jest korek wlewowy w sprężarce. Poza tym do nowej sprężarki dostajesz porządną instrukcję i tam jest wsio opisane jak dla przyslowiowego debila, przynajmniej do denso dołączają taką ksiazeczke U mnie w starej sprężarce było 70ml, reszta w ukladzie. Nadmiar oleju w układzie jest chyba gorszy niż jego lekki niedobór. Maszyną dodaje się symboliczną ilosc oleju a nie cały, bo nie rozprowadzi się to dobrze po układzie. Poza tym nie wolno uruchamiac klimy bez czynnika, bo przytrzesz nową sprężarkę wiec albo krotszy pasek z ominięciem sprężarki albo musisz miec dostęp do maszyny. Edytowane 9 Sierpnia przez przem8
cinshot Opublikowano 9 Sierpnia Opublikowano 9 Sierpnia W Denso aktualnie mam jedną kartkę z instrukcją. Ale to najmniejszy problem. Ogólnie starego oleju nie zamierzam wykorzystywać , służyć ma tylko w celu porównania ilości. Krótszy pasek mam już założony pomijający sprężarkę żeby właśnie jej nie przytrzeć jak ściągnięty zostanie czynnik. Wydaje mi się że na nowej sprężarce jest informacja o ilości 180ml. (przypuszczam że tyle jest w środku, ale jak zleje będę widział) Natomiast zastanawiało mnie właśnie to czy do osuszacza bądź gdzieś w węże mam wlewać strzykawką ilości czy po prostu jak już będzie sprawdzana szczelność i nabijany czynnik to już wszystko zostanie tam wlane przez serwis jak powiem że wszystko było wymienione.
przem8 Opublikowano 9 Sierpnia Opublikowano 9 Sierpnia (edytowane) Dolej więcej do sprężarki albo możesz też do osuszacza bezpośrednio wlać. W instrukcji jest też procedura uruchomienia sprężarki. Serwis ma wlać tyle ile odessał oleju, ilez mozna powtarzać. Równie dobrze możesz sam dolac o tyle więcej co odciągnęła maszyna, a serwis tylko uzupełni czynnik. Edytowane 9 Sierpnia przez przem8
Rekomendowane odpowiedzi