Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM] Wymiana oleju w skrzyni biegów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a jaki olej do ADR 97 rok 125km?bo powoli zaczynają mi ciężko biegi wchodzić:(

Opublikowano

Stronę wcześniej podawałem parametry i oznaczenia.....

Audi wymaga oleju G052911A SAE 75W90 (synthetic oil) 2,25 litra.

Opublikowano

ja wymienilem na olej elf z norma gl-4 czy cos tam.

po przeczytaniu tego posta tak postanowilem.

wiem ze nic mi to nie dalo bo po przebiegu 205tkm olej zlecial jak nowy,a ja mam pozytek z tego ze w plecy 120 pln.

skrzynia pracuje bez zmian

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Czy ktoś wie czy valvoline 75w90 będzie odpowiedni do naszych skrzyń? Nie mogę znaleźć specyfikacji

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Stronę wcześniej podawałem parametry i oznaczenia.....

Audi wymaga oleju G052911A SAE 75W90 (synthetic oil) 2,25 litra.

Czy rowniez do AJMa nalezy kupic taki olej?
Opublikowano

tak

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Panowie jaki olej zalać do skrzyni audi a4 1.8 adr

czy te oleje których podałem linki nadają się ??

http://allegro.pl/oryginalny-olej-przekladniowy-1l-audi-vw-seatskoda-i2116085263.html

lub

http://allegro.pl/castrol-syntrans-transaxle-75w-90-1l-sklep-f-vat-i2096359944.html

myślę jeszczę nad motulem

http://allegro.pl/lodz-motul-gear-300-75w90-100-syntetyk-i2091389571.html

czy ten ori się nadaję czy muszę kupić 3L ?? czy 2.5 starczy?? np castrol robi też 0.5l butelki??

do skrzyni wchodzi 2.25 tak??

z góry dzięki :hi:

Opublikowano

jeden jak i drugi może być ja polecam Castrola lub ten serwisowy 2,5l powinno starczyć :hi:

Opublikowano

Przy okazji wymiany uszczelniacza wybieraka postanowiłem wymienic olej w skrzyni. Wlałem Motula Gear 300

http://www.motul.de/pl/en/products/106?

Powiem tak: wczesniej biegi wchodzily dobrze - teraz skrzynia chodzi jak nowa - przebieg 200 tys.

2 lata temu wymienilem na Motula. Moge spokojnie polecic.

Opublikowano

Wymieniał ktoś może olej w skrzyni z motorem 1Z? Ostatnio zauważyłem, że skrzynia mniej precyzyjnie chodzi, a przy ujemnych temperaturach na V biegu przy ok. 80 km/h delikatnie pogwizduje. Teraz jak temperatura plusowa to nie słychać tego ale chciałbym sprawdzić poziom oleju i ewentualnie dolać, a jeszcze lepiej wymienić. Można jakoś samodzielnie sprawdzić poziom oleju?

Opublikowano

możesz, tu na zdjęciu zapożyczonym z poprzedniej strony zaznaczyłem Ci co odkręcić poziom prawidłowy to na poziomie tego korka :hi:

719f3a769f0f20a6gen.jpg

jest tam widoczny na skrzyni drugi(od spodu) korek, on wiesz do czego służy :naughty:

Opublikowano

Góral.tz pewnie , że wiem :naughty:

Dzięki za foto ale tam z tego co widzę idzie jakiś specjalny klucz ( torx )?

Opublikowano

Góral.tz pewnie , że wiem :naughty:

Dzięki za foto ale tam z tego co widzę idzie jakiś specjalny klucz ( torx )?

Ja odkręcałem własnoręcznie zrobionym kluczem ze szpiki od malucha (śruba na klucz 19 jak się nie mylę). Pasuje idealnie.

http://allegro.pl/szpilka-kola-fiat-126p-maluch-i2119444558.html

Opublikowano

Polak to jednak potrafi :D

kaliko44 świetny i tani pomysł na klucz :)

Opublikowano

Wymieniał ktoś może olej w skrzyni z motorem 1Z? Ostatnio zauważyłem, że skrzynia mniej precyzyjnie chodzi, a przy ujemnych temperaturach na V biegu przy ok. 80 km/h delikatnie pogwizduje. Teraz jak temperatura plusowa to nie słychać tego ale chciałbym sprawdzić poziom oleju i ewentualnie dolać, a jeszcze lepiej wymienić. Można jakoś samodzielnie sprawdzić poziom oleju?

Wymieniałem w swoim zeciorze, skrzynia pracuje ciszej, biegi chodzą bardzo precyzyjnie, jak już olej się nagrzeje to można zmieniać jednym palcem. Castrol Taf-x 75w90 (teraz zmienił nazwę na Transaxle czy cuś takiego)

Opublikowano

Ja od 4 lat nie zaglądałem do oleju do skrzyni i nie wiem czy ktoś wczesniej zaglądał przede mną. Więc zakładając, że olej nigdy nie był wymieniany to juz czas najwyższy na świeżą oliwę.

Opublikowano

Wymieniałem w swoim zeciorze, skrzynia pracuje ciszej, biegi chodzą bardzo precyzyjnie, jak już olej się nagrzeje to można zmieniać jednym palcem. Castrol Taf-x 75w90 (teraz zmienił nazwę na Transaxle czy cuś takiego)

pewnie o taki chodzi

3ce0f7b401f0f60dmed.jpg

Opublikowano

I jak ten Castrol Syntras Transaxle się spisywał w największe mrozy? Biegi dobrze wchodziły?

Opublikowano

no właśnie bo mam klina albo ten catrol albo ten ori który Panowie lepszy : :hi:

Opublikowano

I jak ten Castrol Syntras Transaxle się spisywał w największe mrozy? Biegi dobrze wchodziły?

Jeżdżę na nim od jesieni i z czystym sumieniem mogę go polecic. Przy mrozach -20/-22 i całodniowym postoju pod chmurką drążek chodził dosyc ciężko ale po chwili jazdy wszystko chodziło jak należy. Podczas poprzednich zim, na starym oleju do wrzucenia jedynki i wstecznego trzeba było przymierzyc się kilka razy a wrzuceniu dwójki towarzyszył zgrzyt więc zmiana jest na +. Przy obecnych temp. +6/+8C skrzynia zachowuje się wzorowo.