boberek Opublikowano 25 Stycznia 2008 Opublikowano 25 Stycznia 2008 zobaczcie znalazłem cos takiego to jest AUDI RS4 B7 ale moze da sie to zakodowac to jakos zaznaczone żóltym kwadratem
Musashi Opublikowano 25 Stycznia 2008 Opublikowano 25 Stycznia 2008 jezeli sygnal temperatury idzie bezposrednio do zegarow to niby tak. tylko czy zegary z B7 beda gadac z elektronika z B6?
boberek Opublikowano 25 Stycznia 2008 Autor Opublikowano 25 Stycznia 2008 no zebary chyba sie za bardzo nie różnią ja znalazłem przypadkiem na yputube filmik i zobaczyłem ze w ostatniej lini jest cos takeigo wiec moze warto sie zainteresowac i moze sie uda cos takiego zrobic w B6 no mi sie wydaje równiez ze chyba sygnał idzie do zegarów jak w golfie MK III jak miał MFA to mozna było odczytac temperature oleju wiec moze u nas tez jest podałczony kabel warto chyba sie tym zainteresowac[br]Dopisany: 25 Styczeń 2008, 11:56 _________________________________________________http://pl.youtube.com/watch?v=IK1UWWABEKE tu tez jest RS4 i tez to ma
boberek Opublikowano 25 Stycznia 2008 Autor Opublikowano 25 Stycznia 2008 no ja sie domyslam ze RS4 to ma ale ja tez chce cos takiego tez mieć tylko czy sie da
Musashi Opublikowano 25 Stycznia 2008 Opublikowano 25 Stycznia 2008 czujnik temperatury oleju mamy... kurcze boberek namieszales mi teraz bede sie nad tym glowil - fajna sprawa ktos rezal problem????
letallec Opublikowano 25 Stycznia 2008 Opublikowano 25 Stycznia 2008 To musi byc chyba tylko w FIS od RS, bo np. przy automatyach wyswietlane sa tam biegi. Ale u mnie jest tam wolne miejsce Ale rzecz rzeczywiscie godna uwagi
poziek Opublikowano 25 Stycznia 2008 Opublikowano 25 Stycznia 2008 Jest osoba na forum, która to ogarnie mam nadzieje... zwie się CTV :>
boberek Opublikowano 25 Stycznia 2008 Autor Opublikowano 25 Stycznia 2008 no włałaśnie w AUTOMATACH są tam wyswietlane biegi a w B6 i B7 z kolorowym FISem jest wolne miejsce a czujnik temperatury jest chyba pod miską bo tak podłaczałem zegar w golfie to brałem sygnał z dołu miski
Mad_MAX Opublikowano 25 Stycznia 2008 Opublikowano 25 Stycznia 2008 Czujnik temperatury oleju przeciez jest , wiec do fisa na pewno ida sygnaly z tego czujnika tylko trzeba by to chyba jakos zakodowac bo sam wyswietlacz nie stanowi problemu
poziek Opublikowano 25 Stycznia 2008 Opublikowano 25 Stycznia 2008 chcecie powiedzieć, że niepotrzebnie kupiłem zegar defi za kupe kasy ??
boberek Opublikowano 25 Stycznia 2008 Autor Opublikowano 25 Stycznia 2008 no ładne masz kubki wiec wiesz nie wiem czym sie martwisz jakis teraz ładny kurnik dokupisz i bedzie pieknie ;P
letallec Opublikowano 25 Stycznia 2008 Opublikowano 25 Stycznia 2008 Szukam na ross-techu kodowania FIS. Moze cos znajde....
boberek Opublikowano 25 Stycznia 2008 Autor Opublikowano 25 Stycznia 2008 nie tylko ty szukasz ja tez buszuje ale jakos narazie bez skutku [br]Dopisany: 25 Styczeń 2008, 14:23 _________________________________________________no a moze ktos kto ma RS4 albo S4 i ma taka funkcje moze poporstu podepnie vaga i odczyta kodowanie to bedzie chyba duzo łatwiejsze
pre_pl Opublikowano 25 Stycznia 2008 Opublikowano 25 Stycznia 2008 nie tylko ty szukasz ja tez buszuje ale jakos narazie bez skutku [br]Dopisany: 25 Styczeń 2008, 14:23 _________________________________________________no a moze ktos kto ma RS4 albo S4 i ma taka funkcje moze poporstu podepnie vaga i odczyta kodowanie to bedzie chyba duzo łatwiejsze nie wiem czy widzicie tę różnice... Ale RS4 to benzyna,a nie diesel Zupełnie inne liczniki mają Boberek, to tak jakbyś chciał zakodować wycieraczkę tylną dla sedana i chciał żeby działało. Oczywiście nie mówie, że Twój plan z "pojawieniem się temperatury oleju na wyświetlaczu" nie jest mozliwy. Tylko "zakodujmy tak jak w RS4" to zła droga Tam najwyraźniej jest jeszcze coś potrzebne ale ciekawy temat.
Mad_MAX Opublikowano 25 Stycznia 2008 Opublikowano 25 Stycznia 2008 Znalazlem urzadzenie ktore , na FISie czy to B5 czy B6 czy B7 odczytuje wartosci , temp oleju , predkosc , napiecie i boost w barach lub psi. Dodatkowo z tego co sie dowiedzialem , jest szansa zczytac z eepromu od rski (tylko trza by taka skombinowac) , wiadomo do kogo sie zglosic hehhe , dane wartosci , ktore sa odpowiedzialne za wyswietlanie wlasnie temp. oleju , i brakujace stringi wpisac do eepromu licznika B6 i powinno chulac. Bede jeszcze szukal czy da rade to zakodowac za pomoca Vaga.[br]Dopisany: 25 Styczeń 2008, 15:01 _________________________________________________I jeszcze znalazlem manual z rozpiska do EFU jak kodowac aby sie wyswietlalo na FISie olej itp. [br]Dopisany: 25 Styczeń 2008, 15:13 _________________________________________________http://www.twindata.de/efu/manual.pdf
boberek Opublikowano 25 Stycznia 2008 Autor Opublikowano 25 Stycznia 2008 hmm pre_pl no ja nie mówie ze mamy zakodować jak w RS ale przydało by sie znalesc wartosc która za to odpowiada i spróbowac poszukac czy w TDI da rwade to zorbic ja jeszcze na tyle nie ogarniam tego az tak strasznie wiec licze na ciebie i innych
Musashi Opublikowano 25 Stycznia 2008 Opublikowano 25 Stycznia 2008 EFU ciekawe urzadzonko, niezle ktos pomyslal
szogun0 Opublikowano 25 Stycznia 2008 Opublikowano 25 Stycznia 2008 Dodatkowo z tego co sie dowiedzialem , jest szansa zczytac z eepromu od rski (tylko trza by taka skombinowac) , wiadomo do kogo sie zglosic hehhe , dane wartosci , ktore sa odpowiedzialne za wyswietlanie wlasnie temp. oleju , i brakujace stringi wpisac do eepromu licznika B6 i powinno chulac. Nie da rady tak zrobić. Raz, że liczniki są zakodowane, nie wiadomo, co jest gdzie zapisane, i nie ma możliwości, ot tak sobie wpisywania zawartości w linijkach do wsadu. Skutkuje to ładnym napisem DEF albo ERROR, czy coś innego, dodatkowo blokada samochodu. Zbyt proste by to było. Nie tędy droga.
Rekomendowane odpowiedzi