Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Jak wymontować przerywacz ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przestaje działać mi przerywacz kierunkowskazów. W jaki sposób go wymontować? Mam książkę sam naprawiam ale ta jest pokazany demodtaż w starszym modelu. Proszę o porade.

Opublikowano

Rameczka jest na zatrzaskach, podważ ją delikatnie ale stanowczo. Jak wyskoczy przełącznik masz na wierzchu.

Opublikowano

czesc, prosze o to opis :D

6a01e4b371397c4f.jpg

Pozdrawiam Jocker01

Opublikowano

ta soebi cos zniszczysz, podwaz nie medzy kratka a łacznikiem a pomiedzy łacznikami i palcem od tyłu wypchasz przerywacz

Opublikowano
  • Autor

Dziekuję bardzo mateogda i jocker01 za informację, przerywacz kierukowskazów wymieniłem bez żadnych uszkodzeń a kierunkowskazy migają teraz, że aż miło :thumbup:

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

u mnie czasem się przywiesza, np kierunek mignie 2x i przestaje, włączę awaryjne i wyłaczę i zaczyna mrugać... czy to znaczy że się kończy i trzeba nowy czy da się to jeszcze jakoś uratować?

Opublikowano

Jak uda Ci się wyjąć ten przerywacz to zobacz czy ne jest przypalony ( czarny). Jeśli tak to popsikaj preparatem do styków i go lekko przeczyść. U mnie pomogło i już pół roku śmiga bez problemów.

Opublikowano
  • Autor

u mnie czasem się przywiesza, np kierunek mignie 2x i przestaje, włączę awaryjne i wyłaczę i zaczyna mrugać... czy to znaczy że się kończy i trzeba nowy czy da się to jeszcze jakoś uratować?

Dokładnie miałem takie same objawy a te anemiczne zanikające miganie kierunkowskazów stawało sie niebezpieczne dla mojego bezpieczeństwa na drodze. W moim przypadku przerywacz nie miał przypalonych styków a psikanie preparatem nic nie dało. Kupiłem nowy i teraz nie muszę nasłuchiwać czy działa. Ramkę musisz podważyć równomiernie z przodu oraz z tyłu.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

U mnie to samo, jadę kupić nowy przekaźnik.

PS. Jeśli ktoś nie chcę porysować deski polecam wyjęcie radia ... od spodu palcem popchać, schodzi jak nic.

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Panowie a jak wygląda sprawa demontażu w B5 po lifcie, bo już zaczyna zbyt często zawieszać sie ten przerywacz :wallbash: i chciałbym kupić nowy. Ile takie cos moze kosztować :mysli:

Opublikowano

koszt przerywacza to około 100zł a demontaż analogicznie do opisu jak wyżej koledzy radzą podważ stanowczo poziomą obudowę w której masz w budowany trójkąt od awaryjnych jak wyskoczy z zatrzasków przekaznik masz na wierzchu :)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Czy przerywacz z modelu przed liftem pasuje do modelu po lifcie? (inaczej mówiąc czy w przerywaczu od B5<99r można zastąpić jedynie przycisk awaryjnych na nowy (>98) ?)

Opublikowano

Czy przerywacz z modelu przed liftem pasuje do modelu po lifcie?

Nie będzie pasował. Przed liftem w przycisku był tylko przerywacz awaryjnych a po lifcie w przycisku od awaryjnych jest tez przerywacz od kierunkowskazów.

Ceny tych po 2 lifcie (wystaje sam trójkąt) są już też inne :gwizdanie:

Sklep oryginał 200 pln

allegro oryginał 170 pln

allegro,szrot używane 50 pln :tongue4:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, niedawno też miałem problem z przerywaczem, kierunki w pewnym momencie w ogóle przestały świecić. Poradziłem sobie z tym problemem w następujący sposób:

-wyjąć włącznik świateł awaryjnych

-zdjąć przód przycisku

-zdjąć obudowę włącznika ( uwaga ja połamałem wszystkie cztery zatrzaski i musiałem je później kleić)

i teraz meritum sprawy po odnalezieniu cewki z uzwojeniem nad nią znajduje się ruchomy styk na ramieniu, to on był sprawca całego zamieszania ponieważ nie odbijał cala naprawa polegała na delikatnym podgięciu go w dól, na kształt banana . Zapobiegawczo spryskałem wszystko "Kontakt sprayem" i działa jak nowy.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. U mnie ostatnio pojawił się taki objaw : przestały mi migać kierukowskazy, ale awaryjne działają. Po pewnym czasie zaczęły działać, ale nierównomiernie, proszę o pomoc.

Opublikowano
  • Autor

Witam. U mnie ostatnio pojawił się taki objaw : przestały mi migać kierukowskazy, ale awaryjne działają. Po pewnym czasie zaczęły działać, ale nierównomiernie, proszę o pomoc.

Musisz wymontować przerywacz który znajduje się razem z włącznikiem awaryjnych pod ta ramką. Ramka jest na zatrzaskach podważ delikatnie ramkę i pociągnij ją równomiernie do siebie . Jak zdejmiesz ramkę to z wyjęciem przerywacza nie ma problemu. Poruszaj nim na boki i ciągnij do siebie powinien wyjść. Po wyjęciu odepnij w jego tylnej części kostkę, następnie możesz go rozebrać i sprawdzić czy da się go jeszcze reanimować. W moim przypadku skończyło się na zakupie nowego. Powodzenia

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Jak zdejmiesz ramkę to z wyjęciem przerywacza nie ma problemu. Poruszaj nim na boki i ciągnij do siebie powinien wyjść. Po wyjęciu odepnij w jego tylnej części kostkę, następnie możesz go rozebrać i sprawdzić czy da się go jeszcze reanimować. W moim przypadku skończyło się na zakupie nowego. Powodzenia

U mnie właśnie z tą ostatnią częścią jest problem. Ktoś może dokładniej to wyjaśnić? Przerywacz za nic nie chce wyjść, a nie chcę niczego połamać.

Próbowałem się dostać od strony radia, ale siedzi w plastikowej skrzynce i nic z tego nie wyszło. Podejście od strony kierownicy też nic nie dało - mam rozebrać pół samochodu żeby wyjąć przerywacz? :)

Foto poniżej, żeby było wiadomo o czym mowa:

Ts2kDZlr.jpg

Edit: Udało się wyjąć czerwoną część przycisku, uchwyt na kubek po prawej i zestaw przycisków po lewej od przerywacza. Niestety dalej nie ma dostępu do zatrzasków przerywacza.

Opublikowano

Edit: Udało się wyjąć czerwoną część przycisku, uchwyt na kubek po prawej i zestaw przycisków po lewej od przerywacza. Niestety dalej nie ma dostępu do zatrzasków przerywacza.

W tym samym miejscu utknąłem :disgust: i jezdze ciagle na stałych kierunkach, jak włacze palą sie ciągle :wallbash:

Opublikowano
  • Autor

Przerywacz ma po bokach dwie blaszki. Spróbujcie włożyć po obu bokach coś cienkiego np pilniczek do paznokci i powinien wyjść. U mnie wystarczyło poruszać nim na boki i wyjąłem go bez problemu.

Opublikowano

Przerywacz ma po bokach dwie blaszki. Spróbujcie włożyć po obu bokach coś cienkiego np pilniczek do paznokci i powinien wyjść. U mnie wystarczyło poruszać nim na boki i wyjąłem go bez problemu.

Rzeczywiście jest montowany na wcisk. Niestety żadnego pilnika nie da się tam wcisnąć - szczelina jest zasłonięta brzegiem przerywacza. Tak czy inaczej udało mi się już go wyjąć i "zregenerować". Fotostory można znaleźć tutaj.

Pozdrawiam,

Dr.Vee