lesek Opublikowano 30 Stycznia 2008 Opublikowano 30 Stycznia 2008 Po odkreceniu korka wlewu oleju stwierdzilem na jego odwrocie lepką biało-żołtą maź, wygladajaca jak krem. Koledzy powiedcie czy to jest normalne i skad sie to bierze
trzeci2 Opublikowano 30 Stycznia 2008 Opublikowano 30 Stycznia 2008 Koleg albo jeździsz na krótkich odcinkach albo Twoja uszczelka pod głowicą powiedziała pa pa. Maź bierze się z połączenia płynu układu chłodzenia z olejem.
domel-x Opublikowano 31 Stycznia 2008 Opublikowano 31 Stycznia 2008 Raczej jeżdzisz na krótkich odcinkach ,miałem to samo jak śmigam po mieście.dodam że jeżdziłem na półsyntetyku z super marketu ,a teraz motul ful syntetyk i zero smalcu pod korkiem . sprawdzałeś olej na bagnecie czy jest taki jak powinien być?
Wihajster Opublikowano 31 Stycznia 2008 Opublikowano 31 Stycznia 2008 Raczej jeżdzisz na krótkich odcinkach ,miałem to samo jak śmigam po mieście.dodam że jeżdziłem na półsyntetyku z super marketu ,a teraz motul ful syntetyk i zero smalcu pod korkiem . sprawdzałeś olej na bagnecie czy jest taki jak powinien być? to dotyczy tylko benzynek a nie diesli wiec nie wiem o czym piszesz no chyba ze miales benzynke kiedys
Robert31 Opublikowano 31 Stycznia 2008 Opublikowano 31 Stycznia 2008 zmienisz olej na np 5 W 40 i bedzie grało i tak jak to wczesniej napisał piotr 1602 ten problem dotyczy tylko benzin
domel-x Opublikowano 31 Stycznia 2008 Opublikowano 31 Stycznia 2008 Raczej jeżdzisz na krótkich odcinkach ,miałem to samo jak śmigam po mieście.dodam że jeżdziłem na półsyntetyku z super marketu ,a teraz motul ful syntetyk i zero smalcu pod korkiem . sprawdzałeś olej na bagnecie czy jest taki jak powinien być? to dotyczy tylko benzynek a nie diesli wiec nie wiem o czym piszesz no chyba ze miales benzynke kiedys dokładnie :> motor ADP tylko ze w golfie . Pozdrawiam
krzysiek23 Opublikowano 31 Stycznia 2008 Opublikowano 31 Stycznia 2008 ja tak mialem -okazalo sie ze glowica pekla mialem plyn w 1 cylindrze auto smigalo ale plynu ubywalo -maz byla pod korkiem,az wreszcie sie posypalo tak ze trzeba bylo spawac ale jak tobie nieubywa plynu to jak koledzy pisali wyzej
Gość peter19854 Opublikowano 7 Lutego 2008 Opublikowano 7 Lutego 2008 witam ta maz tez mialem pod korkiem ,ale gdy wyjolem bagnet to takiego budynia nie bylo .wymienilem waz ktory idzie z silnika do filtra powietrza bo byl popekany i teraz mazi juz nie ma pozdrawiam
Ralfi Opublikowano 10 Lutego 2008 Opublikowano 10 Lutego 2008 Mam ten sam silnik co Ty i tez jezdze tylko po miescie. Bylem z tym u mechanika i powiedzial ze nie ma sie czym przejmowac. Tobie jednaj radze zebys sobie to sprawdzil. Zobacz czy na bagnecie nie masz podobnej mazi. Pozdrawiam
Gość peter19854 Opublikowano 11 Lutego 2008 Opublikowano 11 Lutego 2008 kolego jestes z bottrop ?? ja jestem narazie w pl ale mam meldunek w gladbach kolo koln:) jak masz czas to moze sysnie sie jakies piwko:) Chcecie się umówić na randkę to proszę przez PW [spedyt]
_Kuba_ Opublikowano 18 Lutego 2008 Opublikowano 18 Lutego 2008 Witam Ja też się podłączę do tematu, mam podobny problem, Wczoraj tj. w niedziele przed wyjazdem zaglądnąłem sobie pod maskę tak profilaktycznie i , na bagnecie jest maź, takie masło. No i najgorsze myśli przyszły mi do głowy . Pewnie uszczelka pod głowicą. Ale zastanowiłem się i nie wiem czy nie za bardzo panikuje, proszę o opinie. Maź na bagnecie, (chyba tylko w tej rurce a nie w misce) Korek czysty Płyn czysty Co do ubytku płynu to może ubyło 0,25l na 2000km Moc: coś słaby, ale to dosyć długo i nie wiem czy mi się przypadkiem niewydajne. Auto jeździ na krótkich trasach 2x7km od śr.-pi. i weekendy więcej tak 50km, czasem jakieś dłuższe delegacje 400km
domel-x Opublikowano 20 Lutego 2008 Opublikowano 20 Lutego 2008 dłuższa trasa powinna wszystko wyjaśnić musisz obserwować czy nie ma znacznych ubytków płynu,czy oleju nieprzybywa .pozdrawiam
ArturArtur20 Opublikowano 20 Lutego 2008 Opublikowano 20 Lutego 2008 (do roberta31) NIE MOZNA PRZESKAKIWAC Z GORSZEGO OLEJU NA LEPSZY (odwrotnie- tak), BO MOGA BYC POWAZNE PROBLEMY Z SILNIKIEM (STRACI SZCZELNOSC)!!! Gdy samochod jest nowy uzywamy oleju syntetycznego(5w40) po dluzszej eksploatacju ok.180000km - przechodzimy na polsyntetyk (10w40) a po jakims czasie gdy silnik jest juz mocno wyeksploatowany- olej mineralny (15w40)- powinien on uszczelnic troche silnik gdyz dzieki niemu wiazania pecznieja natomiast przy syntetyku sie rozpuszczaja... a co do tej mazi pod korkiem, to pewnie uszczelka pod glowica poszla (u kumpla to widzialem), ale zgadzam sie z poprzednikami ze powinienes obserwowac ilosc plynu chlodniczego
krzysiek23 Opublikowano 20 Lutego 2008 Opublikowano 20 Lutego 2008 (do roberta31) NIE MOZNA PRZESKAKIWAC Z GORSZEGO OLEJU NA LEPSZY (odwrotnie- tak), BO MOGA BYC POWAZNE PROBLEMY Z SILNIKIEM (STRACI SZCZELNOSC)!!! Gdy samochod jest nowy uzywamy oleju syntetycznego(5w40) po dluzszej eksploatacju ok.180000km - przechodzimy na polsyntetyk (10w40) a po jakims czasie gdy silnik jest juz mocno wyeksploatowany- olej mineralny (15w40)- powinien on uszczelnic troche silnik gdyz dzieki niemu wiazania pecznieja natomiast przy syntetyku sie rozpuszczaja... a co do tej mazi pod korkiem, to pewnie uszczelka pod glowica poszla (u kumpla to widzialem), ale zgadzam sie z poprzednikami ze powinienes obserwowac ilosc plynu chlodniczego zmieniac olej mozna w kazdej chwili z gorszego na lepszy bylo to wiele razy na forum i niedotyczylo to tylko diesli,ogolnie do silnikow z turbo wrecz niezaleca sie minerala w zadnej postaci , niewolno uszczelniac mineralem silnika bo jest to bzdura uszczelnia sie poprzez wymiane lub naprawe zuzytych elementow a nie stos.olej o gorszych wlasciwosciach.... a co do kolegi _KUBA_ty masz troche inna sytuacje,moze i nie uszczelka pod glowica ale,te ubytki plynu sa i nalezalo by to obserwowac i zlokalizowac co sie z tym plynem dzieje
ArturArtur20 Opublikowano 20 Lutego 2008 Opublikowano 20 Lutego 2008 ...kiedy wymienialem olej tego po raz pierwszy sie dowiedzialem, a poza tym pracuje na stacji benzynowej i dobierajac olej klientom (wedlug zalecen producenta) mam wlasnie tak to przedstawiac
krzysiek23 Opublikowano 20 Lutego 2008 Opublikowano 20 Lutego 2008 wiekszosc mechanikow tak ci powie ze nieprzechodzi sie z gorszego na lepszy,ja dowiedzialem sie o tym tu na forum,wczesniej tez tak myslalem jak ty,ale jest na forum wiele osob co przechodzilo z oleju gorszego na lepszy i nic sie niestalo wiec ta teoria jest obalona
ArturArtur20 Opublikowano 20 Lutego 2008 Opublikowano 20 Lutego 2008 ...no tak, ale jezeli nawet produnci olei tak zalecaja wiec cos musi w tym byc. Nie wiem jak inni, ale ja sie wole do tego stosowac
Rekomendowane odpowiedzi