Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Procedura wypalania DPF w Audi A4 B8 2.0 TDI CR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, ktoś w okolicach Częstochowy dysponuje sprzętem i czasem żeby wypalić DPF? czy zostaje mi tylko serwis?

Wejdz na Zloty Spociki nastepnie Slaskie znajdz czestochowa i jest tam wiele osob co chetnie za pare groszy ci pomoga :)

Opublikowano

Kolego _Bumier_ obroty także spadną jak dodasz delikatnie gazu i puścisz.

Edytowane przez pieron82

Opublikowano

A ja zrobiłem 2tys km i nie zaważyłem wypalania filtra dpf ,może tak być? Dodam że nie jeżdżę po mieście.

Opublikowano

Jak jezdzisz w trasie to tego az tak nie czuc wiec mozna nie zauwazyc. Dla pewnosci podepnij sobie VCDSa on prawde Ci powie :) bo moze go juz nie masz ;)

Edytowane przez pieron82

Opublikowano

E no , :grin: wiesz tak bardzo ciemny nie jestem ,mam,mam :wink:

Opublikowano

Hehe nie mialem tego na mysli :) sprawdz vcds'em tam sprawdzisz kiedy sie wypalal, stan zasyfienia etc

Opublikowano

Hehe nie mialem tego na mysli :) sprawdz vcds'em tam sprawdzisz kiedy sie wypalal, stan zasyfienia etc

Nie dorobiłem się jeszcze vds muszę ściągnąc :wink:

Opublikowano

Czyli jeżeli spalanie spadnie do normalnych to mogę gasić ?

Opublikowano

Czyli jeżeli spalanie spadnie do normalnych to mogę gasić ?

Powinny spasc tez obroty do normalnej granicy w moim wypadku delikatnie ponad 800 rpm

Opublikowano

Ja mam i robie tak, ze jezeli dojade gdzies na miejsce, a wiem, ze dpf sie jesze wypala...czekam. Po jakims czasie slychac, ze wypalanie sie skonczylo obroty u mnie zostaja tak jak podczas wypalania, wtedy wciskam lekko gaz i wracaja tak jak Lukasz pisze - delikatnie ponad 800rpm. Trzeba sie wsluchac w swoj motor i wwzystko bedzie ok.

Opublikowano

Ja mam i robie tak, ze jezeli dojade gdzies na miejsce, a wiem, ze dpf sie jesze wypala...czekam. Po jakims czasie slychac, ze wypalanie sie skonczylo obroty u mnie zostaja tak jak podczas wypalania, wtedy wciskam lekko gaz i wracaja tak jak Lukasz pisze - delikatnie ponad 800rpm. Trzeba sie wsluchac w swoj motor i wwzystko bedzie ok.

Kolego ale Ja identycznie zrobiłem , było "takie przejście pracy silnika" i spalanie spadło do normalnych a obroty nie więc nacisłem lekko gaz i też spadły do normalnych :wink: :wink:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

A powiedzcie gdzie za pomocą VCDSa sprawdzić w silniku CAHA zapełnienie DPFa ? Które wartości sprawdzić i jakie powinny być odpowiednie wartości ?

Opublikowano

O1 SILNIK -----> MEAS. BLOCKS -----> Particle Filter mass calculated , soot mass

Opublikowano

Ale co za wartosci tam beda i jakie sa dopuszczalne ?

Tylko w CR u mnie w 2010 roku juz z tego co pamiętam bloki pomiarowe nie dzialaja.

Opublikowano

Wybierz rozszerzone bloki pomiarowe (to na pewno masz dostępne) i jak wyskoczy Ci tabelka to poszukaj numer w okolicach 160 (nie pamiętam dokładnie, który numer ale tam będzie) :)

Opublikowano

Ok a jak stwierdzic jaka wartosc jest ok a jaka zla ?

Sprawdziłem i mam u siebie:

-Zawartośc popiołu rzeczywista ok 15g

- Zawartośc popiołu zmierzona też ok 15g

Jak odpaliłem serwisowe wypalanie cząstek stałych to kazał mi naciskać pedały hamulca sprzęgła i gazu i na końcu był komunikat: Uruchomiony: Nie wymagany

Czyli mam rozumieć że stwierdził że procedura nie jest konieczna ?

Tylko te bloki MVB co są podane to w silniku CR z 2010 nie maja odwzorowania w Blokach rozrszerzonych. Tam są zupełnie pod innymi numerami...

Edytowane przez PiterEL

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam.

U mnie dziś w drodze na.zakupy po zatrzymaniu się na światłach obroty podwyższone i spalanie również wiec pomyślałem ze to wypalanie dpf. Na parking - i kolo samochodu bylo czuć dziwny zapach jakby palony plastik. Niestety tylko po takich objawach można stwierdzić rozpoczęcie procesu? Nie czekałem długo, w tył zwrot i na autobahne. Przejechalem 15km z obrotami 2500 zatrzymałem się i obroty spadły spalanie również.

Czy proces odbył się prawidłowo? Nie dysponuje kablem wiec nie jestem w stanie sprawdzić. Żadne kontrolki się nie zapaliły, zero komunikatów na fis.

Fotka przed i po:

2fb1ec0a7b03d6895a80a6d223de054d.jpg

7dc484cd2d5ae6f92c8ddf95b5e9b9c4.jpg

Opublikowano

U siebie też kiedyś zauważyłem taki sam objaw - tylko ze mnie akurat spotkało to w korku - po 10 min jazdy spadły obroty więc prawdopodobnie procedura została zakończona - tak samo jak u Ciebie obroty podwyższyły się do tego poziomu i potem spadły. Potem jechałem obwodnicą więc troszkę też pogoniłem po tym zajściu - nic innego nie zauważyłem więc tylko po obrotach wolnych można poznać wypalanie dpf. Zakładam że jak procedura się załączy w trasie to nawet się nie zorientujesz że wypala dpf.

Edytowane przez RALF76

Opublikowano

U mnie ostatnio 180 km\h na blacie zapach spalonego plastiku podobno temp. spalin wymusza takie zajawisko, Moraj jak obroty spadly i zero bledow dpf wypalil sie prawidlowo :)

Opublikowano

Potwierdzam , jak najbardziej prawidłowe objawy.