Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

System HomeLink - otwieranie bramy wjazdowej i garażowej w Audi A4 B8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A nie jest czasami potrzebna magistrala LIN? jeszcze jedno pytanie czy podświetlenie uruchamia się razem z podświetleniem lampki podsufitki które świeci się cały czas, czy z podświetleniem po włączeniu świateł mijania? 

Opublikowano

Powinno się świecić wraz z resztą podświetlenia wewnątrz, a czy niezbędny jest LIN to nie mam pojęcia, chociaż ze schematu wygląda jak by podświetlenie było sterowane osobno zasilaniem na pinie 1.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Czy uda mi się założyć homelinka do tego MK 8K0 907 064 N? 

Opublikowano

U mnie działa na module 8K0907064AL

Edytowane przez lucasek

• 2 lata później...
Opublikowano

Dla osób, które nie chcą wymieniać modułu komfortu i zrobić podobny efekt w budżetowej wersji polecam trochę druciarskie rozwiązanie.
Kupujemy poniższe elementy:

• Przycisk od rolety elektrycznej (w moim przypadku był to nr 8K2959674J)
  • Przekaźnik NO/NC z podstawą (najlepiej mini) i pinami
  • Piny do kostki przycisku (w moim przypadku był to nr 000979009E)
  • Pilota samokopiującego (najlepiej na baterię 3,3V lub 12V z tolerancją około +/- 5V, aby nie spalił nam się po odpaleniu auta), najlepiej z dodatkową antenką
  • Przetworniczka 12V z tolerancją +/-5V na 3,3V (chyba że mamy pilota 12V z tolerancją +/- 5V)
  • Trochę kabli i izolacji

Przygotowanie pilota:

Mój pilot samokopiujący miał 4 przyciski (A,B,C,D), aby usunąć i zaprogramować nowe piloty wymagana była obsługa przycisków "A" i "B". Był też na 3,3V.

1. Sprawdzamy czy pilot po sklonowaniu oryginalnego otwiera bramę, jeżeli tak, to możemy przejść dalej.
  2. Wylutowywujemy przycisk (w moim przypadku był to przycisk "A") i w jego miejsce podłączamy kabelki, które podłączymy później do przekaźnika
  3. (OPCJONALNIE) Wylutowywujemy przycisk dodatkowy (w moim przypadku był to przycisk "B") i w jego miejsce podłączamy kabelki, które podłączymy do dodatkowego ukrytego przycisku.
  4. (W przypadku pilota 3,3V) Wylutowywujemy złącze baterii i wlutowywujemy w nie wyjście z przetworniczki. Na wejście przetworniczki podłączamy 2 przewody, które podłączymy później do zasilania przekaźnika po zapłonie i masy pojazdu.

Podłączenie:

1. Przewód ze styku masowego cewki przekaźnika (85) podłączamy do pinu 7 przycisku rolety
  2. Przewód ze styku dodatniego cewki przekaźnika (86) podłączamy do zasilania po zapłonie (np z zapalniczki) i łączymy go z przewodem zasilającym +12v dla przetworniczki
  3. Styki 87 i 30 podłączamy do przewodów z pilota (u mnie to był przycisk "A", sekcja "Przygotowanie pilota" krok 2.
  4. Przewód masowy przetworniczki podłączamy do masy pojazdu

Działanie:

Po zapłonie przycisk od rolety otworzy nam bramę, przycisk ukryty również może otwierać nam bramę (inną lub tą samą). Wciśnięcie obu przycisków przez 3 sekundy, trzymanie przycisku bramy i 3x wciśnięcie przycisku ukrytego skasuje nam zapisanego pilota. Po skasowaniu przytrzymanie przycisku bramy lub ukrytego i wciśnięcie oryginalnego pilota w pobliżu spowoduje, że zakodujemy nowy pilot.

Rozwiązanie to jest tanie, spełnia swoje zadanie, ale nie jest tak doskonałe jak oryginalne z AUDI. Plusem jest natomiast koszt i fakt szybkiej modyfikacji. Koliduje to jednak z elektryczną roletą, więc w przypadku mojej A5 Sportback, gdzie chyba nie było takiej rolety nie przeszkadza, jednak w przypadku aut gdzie występowała można pomyśleć o innym przycisku.

Do modyfikacji zachęcił mnie inny filmik na YT, jednak nie do końca opisywał to tak jak trzeba to podłączyć, więc przedstawiam swój punkt widzenia po wprowadzeniu drobnych korekt i ulepszeń: system jest zabudowany, nie trzeba wymieniać bateryjki, można programować pilota po jego zamontowaniu, nie trzeba wiercić miejsca na jacka, którym podłączalibyśmy pilota.

• 1 rok później...
Opublikowano

@Muskel1 mógłbyś pomóc w doborze sterownika otwierania bramy garażowej (HomeLink) do Audi A4 B8 LIFT?

Znalazłem dwa moduły. Oba mają główny numer 4G0 907 410 (wersja EU), ale różnią się oznaczeniem w drugiej linii na etykiecie: 4H0 907 410 oraz 4G0 907 410.

Czy orientujesz się, czy jest między nimi jakaś istotna różnica, czy są one zamienne i mogę kupić dowolny?

IMG_4488.jpeg

IMG_4487.jpeg

Opublikowano

Z moich zbiorów wynika, że potrzebny jest SW: 4G0 907 410 HW: 4H0 907 410

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dokładając HL do A4 B8 Lift wystarczy tylko te trzy pozycje zaznaczyć w Green Menu?

W MMI3g+ menu: CAR/Ustawienia samochodu/Pilot bramy garażowej jest widoczny

W sterowniku BCM1 Byte 23 Bit 5 zaznaczony, w sterowniku Komfortu Byte 6 Bit 6 zaznaczony, sterownik Homelinka widnieje jako subsystem w 09 ale jest problem z przyuczeniem pilota i zastanawiam się czy jednak sterownik (SW: 4G0907410 HW: 4H0907410) uszkodzony czy jeszcze coś jest potrzebne do aktywacji?

Oczywiście pomijam fakt kompatybilności bramy, gdyż zamonotwany jest uniwersalny sterownik HL PR433-4

1.jpg

2.jpg

3.jpg

IMG_4656.jpg

IMG_4657.jpg

IMG_4659.jpg

IMG_4660.jpg

IMG_4661.jpg

Edytowane przez lucasek

Opublikowano

Zmień na 5

Screenshot (789).png

Dodatkowo jak masz ustawiony region w adaptacjach w sterowniku 46?

Opublikowano
5 godzin temu, Muskel1 napisał(a):

Dodatkowo jak masz ustawiony region w adaptacjach w sterowniku 46?

W adaptacjach sterownika Komfortu w kanale 66 widnieje cyfra 5

Opublikowano

Wrzuć proszę mapę adaptacji sterownika 46 orzaz screeny z VCDS jak to wygląda w kanale 66.

Opublikowano

Mapę adaptacji sterownika 46 wrzucę dopiero jutro ale mam zdjęcie z kanału 66

IMG_4669.jpeg

Edytowane przez lucasek

Opublikowano

Zmień na 1.

Opublikowano

W moim przypadku kluczowa okazała się instrukcja z niemieckiego forum, opisująca inną metodę programowania niż standardowa procedura z wykorzystaniem dwóch zewnętrznych przycisków: Homelink Modul PR 433-4 : andal001

Znalazłem również instrukcję programowania dla nowszych systemów HomeLink z przyciskami oraz ekranem dotykowym systemu infotainment: EU_general_programming.pdf

Dziękuję @Muskel1 za poświęcony czas i pomocthankyou2

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Cześć. Czy ktoś z Was, kto ma w polifcie to zamontowane na sterowniku bez "A" (4G0907410) mógłby podesłać jakie wartości ma w module BCM1 w blokach pomiarowych 056 i 057?

Wpadł mi w ręce ten z końcówką A, więc postanowiłem zamontować pomimo, że nie mam bramy - mieszkam w bloku. Ciekawostka - Moduł można podłączyć pod czujnik klimatyzacji na chłodnicy, a przyciski pod lusterko ( o ile mamy ściemniające się). Tak, w schematach zasilanie modułu powinno być na przekroju 0,5 - ale na 0,35 też daje radę. Bezpiecznik tak czy siak jest 5A, przewód 0,35 w teorii powinien wytrzymać - montujesz w ten sposób na własną odpowiedzialność - jest znikoma szansa (podobno mniej niż 0,01%) na ewentualne przegrzanie przewodu lub możliwość niestabilnego działania.

Opublikowano

56 i 57 wszystko 0.0

Opublikowano

capture_001_08092026_155403.jpg

Opublikowano

No i ciekawostka - mamy w grupie 056 pole 3 - Country Coding, które ma realnie wartość:
U mnie auto i reszta modółów z EU, a sterownik z "A" (4G0907410A z 2015 na FCCID: NZLJCIBUSHL4) jest w Country coding 0.0 - moduł grilla na 99.9% z auta USA,
U RaThek też 0.0 - bez "A" (4G0907410), tak? Z jakiego kraju pochodzi auto? Jaki nr BCM2 masz? Jaka wartość kanał 066 w BCM2 jest ustawiona?
U lucasek 5.0 - bez "A" - (4G0907410), tak? Z jakiego kraju pochodzi auto? Jaki nr BCM2 masz? Jaka wartość kanał 066 w BCM2 jest ustawiona?

Kanał 066 w BCM2: 1 - RoW, 2 - Francja 3 - GB/Arabia Saudyjska, 4 - Włochy/Hiszpania/Australia/Nowa Zelandia 4 - Chile/Jordania/Syria

Ciekawe jaka wartość jest dla USA.

Bloki pomiarowe:
056: Pole 2 - dioda led: 0 wyłączona, 1 świeci stale 2 powoli miga 4 szybko miga

057: Pole 1 - przycisk: 0 nic nie wciśnięte, 1 - przycisk 1, 2 - przycisk 2, 3 - przyciski 1+2, 4 - przycisk 3, 5 - przyciski 1+3, 6 - przyciski 2+3, 7 - przyciski 1+2+3

Dzisiaj przyszła lampka i spróbowałem zakodować pilota 433/434 pod kod stały na tym 4G0907410A. Nie mogę znaleźć przekaźnika, pod kod stały - gdzieś leży, ale gdzie...? Nie mam jak zweryfikować, więc zostawiam dla Was.

Z poczytania w internecie wynika, że:
4G0907410 - VC1
4G0907410A - VC2

Ciekawostka dotycząca 4G0907410A - były 2 wersje:
- Assembled in USA - FCCID: NZLJCIBUSHL4 (z lat 2015+)

- Made in EU - FCCID: CB2JCIBUSHL4 (z lat 2012-2014)

Z punktu widzenia certyfikacji FCC – NZLJCIBUSHL4 jest następcą/ponownie oznaczonym egzemplarzem CB2JCIBUSHL4. Nie jest to po prostu zupełnie inny model.

Oba pracują w tych samych zakresach częstotliwości: 288–302,5 MHz, 306,5–321 MHz, 336,4–398,9 MHz oraz 411–434 MHz.

VC1 - nie działa z MMI (nie pokazuje na MMI instrukcji od programowania) - programujemy za pomocą kierunkowskazów itp
VC2 - działa z MMI - programujemy za pomocą MMI / ewentualnie przyciskami prawdopodobnie w inny sposób niż w instrukcji - o tym później

Oczywiście MMI musi być 3G ze srebrnymi przyciskami, żeby działało wsparcie na nim - 3G Basic nie ma tej opcji.
FCCID pokazuje szeroki zakres częstotliwości dla 4G0907410A - również nasze - https://fccid.io/NZLJCIBUSHL4

Moduł HomeLink z grilla podłączony jest pod BCM1, a przyciski lampki pod BCM2 - niektóre BCM2 nie działają z HomeLinkiem. Jaki jest sens projektując system podłączać przyciski pod BCM2, który jest dużo dalej a nie pod BCM1, który mamy z przodu auta i jest już tam podłączony moduł z grilla - do tego robić różne warianty BCM2, które obsługują lub nie? BCM1 podobno wszystkie obsługują. Podejrzewam (być może błędnie), że logika, pamięć pilotów, decyzja czy akceptować nowy pilot lub czy moduł jest pod USA czy pod EU może być w BCM2, a nie w module HomeLink.

Wnioski:
Widzę 2 możliwości - jeszcze nie znam odpowiedzi:
1. Nie ma opcji ze wsparciem na MMI w wersji Europejskiej - w co wątpię, bo instrukcja o tym mówi, że jest

2. Jest błędne założenie, że 4G0907410A jest na USA - region to kwestia zależna od kodowania reszty auta lub zamontowanego w aucie modułu BCM2.

Powyższy wpis o kanale 066 w BCM2 potwierdza częściowo moją teorię.

Przedlift:

Wyczytałem też, że:
- 8K0907410A - FCCID: CB2JCIBUSHL3 - brak 433MHz (pasmo częstotliwości roboczej od 288 MHz do 420 MHz, z wyłączeniem zabronionych pasm od 240 do 285 MHz, od 322 do 335,4 MHz i od 399,9 do 410 MHz, z odstępem co najmniej 1 MHz)
- 8K0907410B - FCCID: CB2JCIBUSHL4 - Zakresy częstotliwości 288–302,5 MHz 306,5–321 MHz 336,4–398,9 MHz 411–434 MHz
- 8K0907410C - FCCID: CB2JCIBUSHL4 - Zakresy częstotliwości 288–302,5 MHz 306,5–321 MHz 336,4–398,9 MHz 411–434 MHz

8K0907410 - VC1
8K0907410A - VC? chyba VC1
8K0907410B - VC2 (do 2010 był A8U lub MEX+A8S, od 2010 do 08.02.2010 był dla wszystkich)
8K0907410C - VC2 (od 08.02.2010 dla wszystkich)

Katalogi na EU pokazują i VC1 i VC2, więc może być, że unikać należy tylko numeru 8K0907410A - on realnie miał mniej częstotliwości w papierach.

Moją teorię potwierdza też wpis jednego z użytkowników na audizine: https://www.audizine.com/threads/universal-garage-door-opener-menu-mmi-3g-possible.933112/post-14550458

Streszczenie wpisu

8K0 907 410 jest przeznaczony dla systemów magistrali CAN (Chorus/Concert/Symphony).

8K0 907 410 A > B > C jest przeznaczony dla systemów magistrali MOST (MMI).

Nadajnik nie jest przypisany do konkretnego regionu. Ale A jest bardzo wczesny, wycofany latem 2008 roku

Możliwe, że MMI 3G wymagało wersji B lub nowszej (modernizacja systemu elektronicznego dla RoW rozpoczęła się pod koniec 2008 roku).

Biorąc pod uwagę powyższe można podtrzymać wniosek o tym, że 4G0907410 - VC1 i 4G0907410A - VC2 to nie kwestia regionu tylko wyposażenia.

Do tego były już podobne tematy na forum:

https://a4-klub.pl/topic/505555-do%C5%82o%C5%BCenie-homelink-do-audi-a6-c7/

Tu mamy auto z USA, na którym po wymianie na wersję "bez A" też nie udało się uruchomić - albo ktoś nie testował wpisywania pilota bez MMI i w EU nie da się z podpowiedziami na MMI albo region nie siedzi w module w grillu:
https://a4-klub.pl/topic/500226-homelink-usa-europe/

Możliwe, że wprogramowywanie pilotów jest tak... skomplikowane przez HomeLinka, że przez to błędnie potwierdzana jest teoria o module USA/EU - standardowa instrukcja mówi o programowaniu przy grillu, szybkim miganiu itp. ale jest... dla modułu VC1. A VC2 opisane jest przez MMI, gdzie musi być MMI 3G Plus.

Do tego nowsze bramy ponoć działają na 868MHz, co wg sprawdzanych FCCID wyklucza wszystkie wersje HomeLinka - niezależnie od modułu w grillu (chyba że właśnie 8K0907410 / 4G0907410 - nie znalazłem ich FCCID, bo nie mają na obudowie).

Ale bramy 868MHz, które mają działać z 8K0907410 / 4G0907410 mogą być oparte o kilka częstotliwości i działać tak właściwie na 433/434MHz.

Moje wnioski - do potwierdzenia:
Moduł jest dla całego świata. Moduł 8K0907410A nie wspierał 433-434MHz (naszych częstotliwości). Moduł 8K0907410 tak. Od wersji 8K0907410B ujednolicili to i zrobili bajery do MMI - VC2. 8K0907410C to nowsza rewizja 8K0907410B. Polift ma to rozbite na 4G0907410 - dla wersji bez MMI (VC1) i 4G0907410A dla wersji z MMI (VC2). Decyzyjność jest w innym module (BCM2?) lub wprogramowanie pilota jest tak skomplikowane, że nie każdemu się to udaje, a instrukcja na MMI jest tylko przy lepszych wariantach MMI niż 3G Basic.

A teraz najciekawsze. Moduł VC2 prawdopodobnie da się zakodować do 433/434MHz, ale... inaczej.
Dlaczego tak myślę? Bo reset przechodzi poprawnie, ale zamiast szybko migać to miga wolno przy próbie wpisania pilota. NIe jest to zależne od tego czy jest US czy EU, bo... nie dochodzimy do momentu wprogramowania pilota. Pokrywa się to z tym, ze na tym nie sprawdzimy wersji kodami klawiatury. Bo... jest inny soft, więc i inna obsługa.
Zwróćmy uwagę, że jest to nieco nowsza rewizja - wg deklaracji w VCDS też. Do tego 4G0907410A szedł też w Touranie 2 i A6 C7. Poszukałem instrukcji jak robić to w A6 C7 i Touranie 2 i co? Zachowanie diód zgadza się z wersją z Tourana 2 i A6 C7 (tu znalazłem obie wersje). Zatem... jak ktoś ma bramę na stały kod... jest duża szansa, że się uda, na zmienny... również o ile częstotliwość się pokrywa i HomeLink współpracuje z tą konkretną jednostką. Nowsza wersja jest łatwiejsza do zakodowania. Link do wideo z nową wersją: https://youtu.be/qSe_Yhez-ro?si=LDlge6G9fJwsdGHY

Nowszą wersję programujemy uwaga... przy przyciskach i nie ma potwierdzenia kierunkowskazami, a jest diodą na panelu.

Podsumowując... przed montażem HomeLinka / zakupem sterownika bramy warto sprawdzić jaką częstotliwość ma nasz pilot. Jeżeli nie współpracuje to zawsze możemy dokupić moduł typu przekaźnik na pilota z częstotliwością, z którą będzie działał i podłączyć jako dodatkowe otwieranie np na kanale przełącznika fizycznego.

Proszę kogoś kto ma możliwość sprawdzenia na stałym kodzie 434MHz lub ewentualnie zmiennym, współpracującym z HomeLinkiem żeby potwierdził to co napisałem, gdyż ja... nie mam bramy D

Jeżeli moja teoria się potwierdzi, to HomeLink stanie się... nieco tańszy.

Małe sprostowanie co do kolorów kabli w polifcie jak ich nie ma przy lampce.
Podłączenie... przy lampce jak mamy lusterko i nie ma biało-czarnego, a jest czarno-czerwony, to zasilanie można z niego wziąć. Podświetlenie z lampki szaro-czarny. Co prawda nieco inaczej logicznie te sygnały mogą się pojawiać - podświetlenie Ambiente lampki podsufitki, zasilanie po zapłonie z (nie jestem pewny) czy tego samego bezpiecznika, ale nie sypie błędami, działa jak powinno, a nie trzeba auta rozbierać. Panel i tak podświetla się i działa tylko na zapłonie.

Zatem... nie daję gwarancji, ale...

• jeżeli masz polifta to możesz próbować ten 4G0907410A - duża szansa, że zadziała z nowym sposobem programowania.

• jeżeli masz przedlifta to możesz próbować z modułami 8K0907410B i 8K0907410C - duża szansa, że zadziała z nowym sposobem programowania.

Edytowane przez michalspam94

Opublikowano

Sterownik homelink 4G0 907 410 bez "A". Samochód PL, aczkolwiek sterowniki BCM1 oraz BCM2 były wymieniane.

BCM2: 8K0 907 064 CQ, wartość kanału 66 zaraz po zakupie sterownika 5, natomiast po sugestii Muskel1 zmieniono na 1.

Opublikowano
9 godzin temu, lucasek napisał(a):

Sterownik homelink 4G0 907 410 bez "A". Samochód PL, aczkolwiek sterowniki BCM1 oraz BCM2 były wymieniane.

BCM2: 8K0 907 064 CQ, wartość kanału 66 zaraz po zakupie sterownika 5, natomiast po sugestii Muskel1 zmieniono na 1.

Masz bardzo ciekawą konfigurację. Moduł CQ to przedlift. Mój GJ to jego odpowiednik w polifcie. Powinieneś mieć to na 8K0 sterowniku HomeLink, a masz na 4G0 (polift). Do tego masz kanał 066 - ustawienie kraju, a u mnie w polifcie już tego nie ma - kanał adaptacji jest niedostępny. Do tego masz MMI 3G Plus? Srebrne przyciski?

Ciekawi mnie też to, że możesz ustawiać na MMI przy wersji bez "A" kodowanie HomeLinka... to powinno być tylko dla VC2, a VC1 podobno jest tylko pod zwykłe radio, więc możliwe, że w polifcie VC1 i VC2 różniłyby się czymś innym. Jak masz auto polifta i jak możesz to podeślij mi na PW numery części MMI (5F i 56), zastanawiam się nad zmianą mojego Basic-a na coś lepszego, a ciężko o info w katalogach o dobór tego.