Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

System HomeLink - otwieranie bramy wjazdowej i garażowej w Audi A4 B8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A nie jest czasami potrzebna magistrala LIN? jeszcze jedno pytanie czy podświetlenie uruchamia się razem z podświetleniem lampki podsufitki które świeci się cały czas, czy z podświetleniem po włączeniu świateł mijania? 

Opublikowano

Powinno się świecić wraz z resztą podświetlenia wewnątrz, a czy niezbędny jest LIN to nie mam pojęcia, chociaż ze schematu wygląda jak by podświetlenie było sterowane osobno zasilaniem na pinie 1.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Czy uda mi się założyć homelinka do tego MK 8K0 907 064 N? 

Opublikowano

U mnie działa na module 8K0907064AL

Edytowane przez lucasek

• 2 lata później...
Opublikowano

Dla osób, które nie chcą wymieniać modułu komfortu i zrobić podobny efekt w budżetowej wersji polecam trochę druciarskie rozwiązanie.
Kupujemy poniższe elementy:

• Przycisk od rolety elektrycznej (w moim przypadku był to nr 8K2959674J)
  • Przekaźnik NO/NC z podstawą (najlepiej mini) i pinami
  • Piny do kostki przycisku (w moim przypadku był to nr 000979009E)
  • Pilota samokopiującego (najlepiej na baterię 3,3V lub 12V z tolerancją około +/- 5V, aby nie spalił nam się po odpaleniu auta), najlepiej z dodatkową antenką
  • Przetworniczka 12V z tolerancją +/-5V na 3,3V (chyba że mamy pilota 12V z tolerancją +/- 5V)
  • Trochę kabli i izolacji

Przygotowanie pilota:

Mój pilot samokopiujący miał 4 przyciski (A,B,C,D), aby usunąć i zaprogramować nowe piloty wymagana była obsługa przycisków "A" i "B". Był też na 3,3V.

1. Sprawdzamy czy pilot po sklonowaniu oryginalnego otwiera bramę, jeżeli tak, to możemy przejść dalej.
  2. Wylutowywujemy przycisk (w moim przypadku był to przycisk "A") i w jego miejsce podłączamy kabelki, które podłączymy później do przekaźnika
  3. (OPCJONALNIE) Wylutowywujemy przycisk dodatkowy (w moim przypadku był to przycisk "B") i w jego miejsce podłączamy kabelki, które podłączymy do dodatkowego ukrytego przycisku.
  4. (W przypadku pilota 3,3V) Wylutowywujemy złącze baterii i wlutowywujemy w nie wyjście z przetworniczki. Na wejście przetworniczki podłączamy 2 przewody, które podłączymy później do zasilania przekaźnika po zapłonie i masy pojazdu.

Podłączenie:

1. Przewód ze styku masowego cewki przekaźnika (85) podłączamy do pinu 7 przycisku rolety
  2. Przewód ze styku dodatniego cewki przekaźnika (86) podłączamy do zasilania po zapłonie (np z zapalniczki) i łączymy go z przewodem zasilającym +12v dla przetworniczki
  3. Styki 87 i 30 podłączamy do przewodów z pilota (u mnie to był przycisk "A", sekcja "Przygotowanie pilota" krok 2.
  4. Przewód masowy przetworniczki podłączamy do masy pojazdu

Działanie:

Po zapłonie przycisk od rolety otworzy nam bramę, przycisk ukryty również może otwierać nam bramę (inną lub tą samą). Wciśnięcie obu przycisków przez 3 sekundy, trzymanie przycisku bramy i 3x wciśnięcie przycisku ukrytego skasuje nam zapisanego pilota. Po skasowaniu przytrzymanie przycisku bramy lub ukrytego i wciśnięcie oryginalnego pilota w pobliżu spowoduje, że zakodujemy nowy pilot.

Rozwiązanie to jest tanie, spełnia swoje zadanie, ale nie jest tak doskonałe jak oryginalne z AUDI. Plusem jest natomiast koszt i fakt szybkiej modyfikacji. Koliduje to jednak z elektryczną roletą, więc w przypadku mojej A5 Sportback, gdzie chyba nie było takiej rolety nie przeszkadza, jednak w przypadku aut gdzie występowała można pomyśleć o innym przycisku.

Do modyfikacji zachęcił mnie inny filmik na YT, jednak nie do końca opisywał to tak jak trzeba to podłączyć, więc przedstawiam swój punkt widzenia po wprowadzeniu drobnych korekt i ulepszeń: system jest zabudowany, nie trzeba wymieniać bateryjki, można programować pilota po jego zamontowaniu, nie trzeba wiercić miejsca na jacka, którym podłączalibyśmy pilota.

• 1 rok później...
Opublikowano

@Muskel1 mógłbyś pomóc w doborze sterownika otwierania bramy garażowej (HomeLink) do Audi A4 B8 LIFT?

Znalazłem dwa moduły. Oba mają główny numer 4G0 907 410 (wersja EU), ale różnią się oznaczeniem w drugiej linii na etykiecie: 4H0 907 410 oraz 4G0 907 410.

Czy orientujesz się, czy jest między nimi jakaś istotna różnica, czy są one zamienne i mogę kupić dowolny?

IMG_4488.jpeg

IMG_4487.jpeg

Opublikowano

Z moich zbiorów wynika, że potrzebny jest SW: 4G0 907 410 HW: 4H0 907 410