Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Parowanie lamp Bi Xenon rozwiązanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest ktoś z podkarpacia co ogarnia ten temat? Odpłatnie bym odwiedził taką osobę. Ja osobiście jestem laikiem co do takich spraw samochodowych. :c

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Żarówka mi się zaświeciła na głową jak zobaczyłem patent Bartsa z foliowaniem lamp:) Może temat by załatwiło spryskanie tej nieszczęsnej regulacji jakąś gumą w sprayu, coś w stylu plastidip, co myślicie? Po kilku warstwach robi się dość gruba powłoka która teoretycznie nie powinna przepuszczać wody i zawsze łatwo można to zerwać.

Opublikowano

Zaklej bezbarwną tasma otwor do regulacji w blotniku i tez nie powinna Ci juz tam woda leciec.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Oring w regulacji wymieniony, zasmarowany smalcem, otwory pozaklejane, czekam na deszcz, zobaczymy jaki będzie efekt:)

Opublikowano

Siema!Znacie może kogoś z forum kto przerabia h7 na bixenon+ewentualnie montaż spryskiwaczy?

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Gwerty

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano
Dnia 25.08.2011 o 23:51, rafsus napisał:

Jako że wielkimi krokami zbliża się okres nasilania tej usterki, postanowiłem podzielić się z wami moim patentem na tą dolegliwość. :decayed:
Jeżdżę już tak od roku i wszystko jest ok, nic nie paruje ani w lampie nie mam akwarium.

Jest dużo teorii na temat dlaczego lampy parują, jednak według mnie jedna jest tylko prawdziwa, otóż inżynierowie z VALEO dali d*py i umieścili regulację lampy w najniższym punkcie gdzie podczas deszczu lub mycia zbiera się cała woda z mokrego reflektora, dodatkowo podczas mycia woda dostaję się na lampę przez otwór regulacyjny lampy znajdujący się w karoserii.

A więc do dzieła:
1. Na początku wymieniamy nieszczęsny o-ring na ciut większy jest to stary sposób jednak nie do końca działa. Oczywiście wszystko czyścimy z zabrudzeń przed złożeniem.
Stary oring
P1010198a.jpg
Nowy oring
P1010199b.jpg

2. Czyścimy gniazdo regulacji i zaznaczamy punkty odpływu wody do wywiercenia
Przed czyszczeniem
P1010200c.jpg
Po czyszczeniu + zaznaczone krzyżykami miejsca do wiercenia
P1010203d.jpg

3. Wiercimy otwory oraz fazujemy ich brzegi w celu lepszego spływu do nich wody
P1010204e.jpg

4. Składamy zębatki
P1010205f.jpg

P1010206g.jpg

5. Na środkowe otwory osłony dokładamy podkładkę i całość skręcamy. Ja dodatkowo podkładkę przykleiłem klejem z pistoletu " na gorąco"
P1010207a1.jpg
Podkładkę docinamy jak na zdjęciu w celu umożliwienia regulacji lampy

6. Dodatkowo powiększamy tylny otwór spływowy bo fabryczny jest za mały
P1010208a2.jpg

7. Całość zalewamy klejem z pistoletu jak na fotce poniżej. Dookoła zostawiając otwór z punktu 6 nie zaklejonym.
P1010209a3.jpg

Mam nadzieję że się przyda :cool1:

Opublikowano

Zrobiłem jak pokazales. Zmieniłem oringi i uszczelnilem. Wszystko ok ale czemu po włączeniu świateł nie opuszczają się i podnoszą jak to było wczesniej. Co zrobiłem nie tak. Oring większy założyłem i wcisnelem na siłę troche. Powiem jeszcze ze ciężko ruszyć regulacje ręczna imbusem nr 6.  Wody nie ma ale regulacja świateł poziomu nie działa a przed operacją dzialalo. Co jest nie tak.

Opublikowano

Wedlug mnie dales za gruby oring i to on uniemożliwia obracanie się zębatki, bo ma poprostu za duży opór.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Ja też mam problem z parującym bixenonem, dodatkowo miałem popękane tylne pokrywy. Kupiłem 2x nowe w ASO, założyłem, wszystkie zrobiłem z poradnika i niestety. Większa wilgoć, duży deszcz, zaświecę lampy na dłuższą chwilę i parują aż do połowy wysokości. 

Gołym okiem nie widać żadnej nieszczelności na lampie ani pęknięć. Wcześniej na pewno lało się przez regulację, bo wymieniałem oba silniczki i potem były tam zacieki i rdza. Gdzie można jeszcze szukać nieszczelności? Odpowietrzniki drożne

Opublikowano

Zatkaj czyms dziure po wtyczce, pedzelek i woda z mydlem, wysmaruj wszystkie laczenia ta piana i dmuchnij czyms w odpowietrznik. Zobaczysz skad leca bomble. Najpewniejszy i najprostrzy sposob.

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Sprawdź jeszcze oringi od żarówek kierunkowskazów....

Opublikowano
W dniu 18.11.2017 o 14:10, giemar napisał:

Sprawdź jeszcze oringi od żarówek kierunkowskazów....

Dokładnie :hi: Miałem ten sam problem co większość - jeden bix bardzo parował, zrobiłem wszystko co znalazłem w tym temacie - uszczelniłem regulacje, zmieniłem dekielek (był trochę pęknięty), sprawdziłem łączenia i drożność odpowietrzników. Mimo to lampa ciągle parowała. Coś mnie tknęło żeby wymienić oring od żarówki kierunkowskazu i bingo - lampa przestała parować. Stary oring był już na tyle odciśnięty i twardy że nie spełniał swojej funkcji w 100%. Dlatego radzę zacząć od uszczelnienia zębatek od regulacji, wymiany oringów i sprawdzenia czy dekielek dobrze przylega do lampy. Oczywiście zanim zaczniemy lampę uszczelniać to trzeba ją bardzo dobrze wysuszyć. Moja przez dwa dni leżała na słońcu i dodatkowo wieczorami podsuszałem ją suszarką do włosów :decayed: Teraz problem z parowaniem lampy jest mi obcy :kox: 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,
może ktoś podać, a raczej wytłumaczyć o co chodzi z wymiarami oringu jaki trzeba zastosować. W temacie jest opisany oring fi5x2mm, ale 5mm to jest średnica zewnętrzna, a 2mm to średnica wewnętrzna, czy grubość??
Najlepiej jak by ktoś miał jakieś zdjęcie tego oringa.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
W dniu 16.12.2017 o 05:15, Lukasz_mk2 napisał:

Witam,
może ktoś podać, a raczej wytłumaczyć o co chodzi z wymiarami oringu jaki trzeba zastosować. W temacie jest opisany oring fi5x2mm, ale 5mm to jest średnica zewnętrzna, a 2mm to średnica wewnętrzna, czy grubość??
Najlepiej jak by ktoś miał jakieś zdjęcie tego oringa.

Podpinam się pod te pytanie,
Czy ktoś posiada wymiary O-ringu jaki potrzeba do wykonania tego DIY ?
Bo u mnie dobrałem grubszy ale chyba ktoś wcześniej tam był i nie zdało to egzaminu, bo dalej parują lampy :/

Opublikowano

Parować może przez wiele miejsc najczęściej właśnie regulacją, ale może być gdzieś indziej nieszczelność. Najlepiej zrobić test, zatkać dwa odpowietrzniki, w trzeci dmuchać powietrze  i jednocześnie psiukać  na lampę np płynem do mycia szyb. Tam gdzie pojawią się pęcherze powietrza tam jest nieszczelność. 

Opublikowano
W dniu 20.12.2017 o 22:57, Exmi napisał:

Parować może przez wiele miejsc najczęściej właśnie regulacją, ale może być gdzieś indziej nieszczelność. Najlepiej zrobić test, zatkać dwa odpowietrzniki, w trzeci dmuchać powietrze  i jednocześnie psiukać  na lampę np płynem do mycia szyb. Tam gdzie pojawią się pęcherze powietrza tam jest nieszczelność. 

Dobry pomysł, nie powiem ;)
po świętach sprawdzę i zdam relacje

Opublikowano

2mm to grubość oringu. Ja kupuje 8x2mm i zeszlifowuje tak żeby wchodził ciasno, do tego smar silikonowy i jest ok

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Może banalne pytanie ale jak wyjąć ten bolec od regulacji lampy aby wymienić w nim oring na troszkę grubszy ...? Czy ciągnąć przy trybie mocno do góry i wyskoczy ? 

Opublikowano

Od góry odkręć torxa, wyjmij ten plastik z trybkiem i podważ ten bolec płaskim śrubokrętem w ~ połowie jego wysokości.