Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czy wiesz że ... ? :)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Propozycja wątku z "życia wzięte" o nazwie "Czy wiesz że ... ??" Proponuje umieszczać tu wpisy o różnej tematyce która może zadziwić nie jedną osobę np.

Czy wiesz że ...

Potrzeba 300 szerszeni żeby zabić dorosłego człowieka (Całe życie myślałem że 3 :D)

lub ...

Czy wiesz że lis aby oczyścić się z pcheł oraz innych pasożytów bierze patyk do pyska i szuka potoku lub jeziorka powoli zanurzając się od ogona po głowę pasożyty przesuwają się coraz wyżej i wyżej aż w końcowej fazie przechodzą na patyk bo nie mają gdzie uciekać wtedy lis zanurzą pysk i puszcza patyk pozostając czystym aż do kolejnego razu :)

Opublikowano
:polew:
Opublikowano

chciałem założyć taki temat, ale wiedziałem że będą się śmiać więc odpuściłem :polew:

czy wiesz że... DJ dyskotekowy nie różni się od shuffle w Winampie?

Opublikowano

Czy wiesz, że Polska to wspaniały kraj? :naughty:

Opublikowano

O, fajny temat :good: :good: :good:

To teraz ja:

Czy wiesz, że Henry Ford, uważany za ojca produkcji seryjnej, tak naprawdę nie był autorem tego pomysłu? Produkcję seryjną na taśmie wymyślił jeden z jego współpracowników, natomiast H. Ford "podpiął" się pod to?

Czy wiesz, że Henry Ford wykorzystując recesję i wysokie bezrobocie w Detroit, zwalniał pracowników swoich fabryk zarabiających 5$ dziennie i zatrudniał ich ponownie, ale już za 3$ dziennie?

(fakty autentyczne wyczytane przeze mnie w biografii H. Forda, niestety czytanej bardzo dawno temu, więc autora i tytułu nie pamiętam)

Czy wiesz, że pierwszą wersję VW Garbusa mógł kupić każdy pracujący Niemiec, wpłacając na specjalną książeczkę 5 marek miesięcznie? Program rozpoczął się w roku 1935, przerwał go wybuch II Wojny Światowej.

Czy wiesz, że nazwa marki Mercedes pochodzi od imienia córki Emila Jelinka, przyjaciela Daimler'a Benz'a?

Czy wiesz, że nazwa marki Audi, to słowo oznaczające w łacinie "słyszę", a sam fakt jej powstania związany był z pewnym spotkaniem panów Augusta Horch'a, Paul'a Fikentscher'a oraz Franz'a Fikentscher'a. Panowie Ci spotkali się, by wymyśleć nową nazwę dla swojej manufaktury produkującej auta w Zwikau po tym, jak August Horch stracił prawa do używania marki "Horch". Podczas tego spotkania syn Franz'a Fikentscher'a, uczący się właśnie łaciny stwierdził, że "Horch" znaczy po niemiecku to samo, co "hear" po angielsku (czyli słuchać) i zapytał, czy nie mogliby nazwać swoich samochodów AUDI, co oznacza dokładnie to samo, co "horch".

Jak wszyscy doskonale wiemy, Panowie propozycję przyjęli. :D :D :D

Czy wiesz, że znak firmowy Citroena, tzw. "szewron", przedstawia zarys zębów koła zębatego ewolwentowego (daszkowego), a firma Citroen posiadała w okresie międzywojennym oficjalne przedstawicielstwo w Polsce oraz montownię swoich samochodów w Warszawie?

Jak mi się jeszcze coś przypomni, to dopiszę :decayed: :decayed: :decayed:

Opublikowano

"Gdybys krzyczal przez 8 lat, 7 miesiecy i 6 dni wyprodukowalbys wystarczajaco energii do podgrzania 1 filizanki kawy (Nie wydaje mi sie to warte wysilku).

Gdybys puszczal baki bez przerwy przez 6 lat i 9 miesiecy wyprodukowalbys wystarczajaco gazu równego energii bomby atomowej (No to mi sie wydaje bardziej warte wysilku!).

Ludzkie serce wytwarza wystarczajace cisnienie aby wystrzelic krew na odleglosc 20 metrów. (O ludzie!)

Orgazm swini trwa 30 minut (W przyszlym zyciu chce byc swinia).

Karaluch zanim umrze moze zyc jeszcze przez 9 dni po odcieciu mu glowy (Ciagle jeszcze mysle o tej swini). Uderzajac glowa w sciane zuzywasz 150 kcal na godzine (Nie próbuj w domu. Spróbuj w pracy).

Pchla moze skoczyc na odleglosc 350 dlugosci wlasnego ciala. To tak jakby czlowiek skoczyl na odleglosc boiska. (30 minut... szczesciara z tej swini! Wyobrazasz to sobie?)

Sum ma ponad 27,000 kubeczków smakowych (Co moze byc tak smacznego na dnie stawu?).

Niektóre lwy kopuluja 50 razy dziennie. (Nadal chce byc swinia w przyszlym zyciu... stawiam jakosc nad ilosc).

Motyle smakuja jedzenie stopami (Cos co zawsze chcialam wiedziec).

Najsilniejszym miesniem jest...jezyk. (Hmmmmmm......).

Osoby praworeczne zyja przecietnie 9 lat dluzej niz osoby leworeczne. (Jezeli jestes obureczny powinienes wykalkulowac przecietna?)

Slonie sa jedynymi zwierzetami, które nie potrafia skakac (OK, to w zasadzie jest fajne).

Koci mocz swieci w podczerwieni (Zastanawiam sie komu zaplacono, zeby to zbadal?).

Strusie oko jest wieksze niz strusi mózg (Znam takich ludzi).

Rozgwiazdy nie maja mózgu (Takich ludzi tez znam).

Niedzwiedzie polarne sa leworeczne (Jak zmienia reke to beda zyly dluzej).

Ludzie i delfiny sa jedynymi stworzeniami, które uprawiaja sex dla przyjemnosci. (A co z ta swinia?)"

Opublikowano

Nowak :polew:

Opublikowano

Już w starożytności nieźle balowali:

Seneka pisał:

Pijaństwo jest szaleństwem na które przystajemy z ochotą.

Tyle lat i nadal aktualne :)

Opublikowano

chciałem założyć taki temat, ale wiedziałem że będą się śmiać więc odpuściłem :polew:

A co w tym śmiesznego ? :kox: Dziś na przykład dowiedziałem się że chce być połączeniem świni i karalucha będę miał orgazmy po 30 minut a jak mnie kostucha będzie chciała zabrać to jeszcze 9 dni będę mógł korzystać z orgazmów Nowak :good::polew: :polew: :polew:
Opublikowano

A co w tym śmiesznego ? :kox: Dziś na przykład dowiedziałem się że chce być połączeniem świni i karalucha będę miał orgazmy po 30 minut a jak mnie kostucha będzie chciała zabrać to jeszcze 9 dni będę mógł korzystać z orgazmów Nowak :good::polew: :polew: :polew:

Opublikowano

Czy wiecie że krowa nie ma górnych zębów :naughty:

Opublikowano

Mi się temat podoba :good: lubię takie "nowinki" :kox:

A pro po ciekawostek, to coś co znalazłem na demotach ostatnio:

"Nicolas Cage - na prawdę Nicolas Kim Coppola - zmienił nazwisko bo nie chciał aby jego sukces uważano za zasługę wuja Francisa Forda Coppoli"

Ale pierwsze filmy w jakich zagrał Cage były reżyserowane przez Coppolę :polew:

Co nie zmienia faktu, że uważam Cage'a za świetnego aktora :good:

Opublikowano

Czy wiecie że krowa nie ma górnych zębów :naughty:

ale jaja :) no widzicie, wiele się można dowiedzieć :rolleyes:
Opublikowano

Czy wiesz, że Audi jest liderem napędu na cztery koła?

Co trzecie Audi wyposażone jest w napęd na cztery koła – quattro. W roku 2006 Audi uzyskując 33,1 % udziału samochodów z quattro w sprzedaży osiągnęło najlepszy w swojej historii wynik.

*co trzecie Audi ma napęd quattro

*udział samochodów Audi z napędem quattro wzrósł do 33,1 %

*wprowadzenie do sprzedaży Audi Q7 odegrało istotną rolę

*w kolejnych latach spodziewany jest wzrost udziału samochodów z napędem quattro w sprzedaży

Opublikowano

W przeciwieństwie do Arabii Saudyjskiej, gdzie kobietom nie wolno prowadzić samochodu, w Memphis, Nowym Orleanie i Alabamie kobiecie wolno.

Jest tylko małe „ale”. Przed pojazdem musi biec mężczyzna, wymac**jąc czerwoną flagą, żeby ostrzec przechodniów i innych uczestników ruchu[br]Dopisany: 30 Sierpień 2011, 19:49_________________________________________________Po długiej podróży, nawet najlepszy samochód może być brudny, a każdy porządny właściciel, chciałby w spokoju doprowadzić swój pojazd do porządku.

To chyba normalne?! Niby tak, ale za czyszczenie auta w Szwajcarii, w niedzielę, także możemy pozbyć się części naszych oszczędności.[br]Dopisany: 30 Sierpień 2011, 19:51_________________________________________________Właściciele czarnych samochodów wybierający się do Denver, niedzielę muszą spędzić z dala od swojego ulubionego pojazdu.

W tym mieście nie wolno się nimi poruszać w dzień wolny od pracy.

Natomiast jadąc czerwonym autem po Minneapolis, uważajmy na ulicę Lake. Tam za krwisty kolor auta, możemy dostać mandat burzący spokój w naszych żyłach.[br]Dopisany: 30 Sierpień 2011, 19:52_________________________________________________A może jesteś szczęśliwym posiadaczem samo-prowadzącego się auta!? Jeśli tak, to kontroluj swój samochód w Kalifornii.

Tam bez kierowcy pojazd może jechać najwyżej 96 km/h. Jeśli nie upilnujesz swojego blaszanego pupila – 100$ mandatu.[br]Dopisany: 30 Sierpień 2011, 19:53_________________________________________________W Danii nie możesz włączyć silnika zanim nie sprawdzisz: lusterek, hamulca, świateł i dziecka… czy nie ma go pod samochodem.

Opublikowano

W przeciwieństwie do Arabii Saudyjskiej, gdzie kobietom nie wolno prowadzić samochodu, w Memphis, Nowym Orleanie i Alabamie kobiecie wolno.

Jest tylko małe „ale”. Przed pojazdem musi biec mężczyzna, wymac**jąc czerwoną flagą, żeby ostrzec przechodniów i innych uczestników ruchu[br]Dopisany: 30 Sierpień 2011, 19:49_________________________________________________Po długiej podróży, nawet najlepszy samochód może być brudny, a każdy porządny właściciel, chciałby w spokoju doprowadzić swój pojazd do porządku.

To chyba normalne?! Niby tak, ale za czyszczenie auta w Szwajcarii, w niedzielę, także możemy pozbyć się części naszych oszczędności.[br]Dopisany: 30 Sierpień 2011, 19:51_________________________________________________Właściciele czarnych samochodów wybierający się do Denver, niedzielę muszą spędzić z dala od swojego ulubionego pojazdu.

W tym mieście nie wolno się nimi poruszać w dzień wolny od pracy.

Natomiast jadąc czerwonym autem po Minneapolis, uważajmy na ulicę Lake. Tam za krwisty kolor auta, możemy dostać mandat burzący spokój w naszych żyłach.[br]Dopisany: 30 Sierpień 2011, 19:52_________________________________________________A może jesteś szczęśliwym posiadaczem samo-prowadzącego się auta!? Jeśli tak, to kontroluj swój samochód w Kalifornii.

Tam bez kierowcy pojazd może jechać najwyżej 96 km/h. Jeśli nie upilnujesz swojego blaszanego pupila – 100$ mandatu.[br]Dopisany: 30 Sierpień 2011, 19:53_________________________________________________W Danii nie możesz włączyć silnika zanim nie sprawdzisz: lusterek, hamulca, świateł i dziecka… czy nie ma go pod samochodem.

:good:
Opublikowano

Missouri:

W St. Louis strażak może wynieść kobietę z płonącego budynku tylko wtedy, gdy jest Ona kompletnie ubrana.

Alabama:

Mężczyźni mogą bić swoje żony wtylko i wyłącznie kijami, których grubość nie jest większa niż grubość ich kciuka.

Kalifornia :

W L.A. Nie można kąpać jednoczesnie dwójki dzieci w tej samej wannie.

Alaska :

Łosie mają zakaz kopulowania na ulicach miast.

Arkansas :

Flirtowanie w krótkiej spódniczce jest karane 30 dniami aresztu.

Floryda :

Panny, rozwódki i wdowy nie mogą w święta i inne dni wolne od pracy skakać ze spadochronem.

Idaho :

W Coeur d´Alene sexs w samochodzie jest zabroniony. Jeśli policja przyłapie kogoś na gorącym uczynku, musi najpierw zapukać, odczekać trzy minuty i dopiero wtedy dokonać aresztowania.

Kansas :

W Wichita zdrada żony z teściową nie jest podstawą do rozwodu.

Kentucky :

Kobiety ważące mniej niż 42 kilo i więcej niż 92 kilo, nie mogą pokazywać się na ulicy w strojach kąpielowych.

Massachusetts :

W Salem nowożeńcy nie mogą sypiać nago w wynajmowanych mieszkaniach.

Nebraska :

W Hastings małżeństwa w czasie seksu muszą mieć założone na siebie przynajmniej góry od pidżam.

New York :

W Brooklyn osły nie mogą sypiać w wannach

Północna Carolina :

Pary mogą tylko wtedy nocować w hotelu, kiedy łóżka mają zachowany odstęp co najmniej 60 centymetrowy

Ohio :

W Oxford kobiety mają zakaz rozbierania się w pomieszczeniach, w których wiszą obrazy przedstawiające mężczyzn.

Oregon :

W Willowdale mężowie mają zakaz przeklinania podczas seksu.

Południowa Carolina :

Bez oficjalnego pozwolenia nikt nie ma prawa pływać w kanałach komunalnych.

Texas :

W San Antonio używanie oczu i rąk podczas flirtu jest zakazane

Utah :

W Tremonton zakazany jest seks w karetce, w której trwa akcja ratunkowa.

Virginia :

W Lebanon mężowie nie mogą skopywać swoich żon z łóżka.

Washington D. C. :

Sex dozwolony jest tylko w pozycji „na misjonarza”, wszelkie inne pozycje są karane.

A na koniec absolutna perełka:

Wisconsin :

W Connorsville mężczyzna nie ma prawa strzelać, kiedy jego partnerka właśnie przeżywa orgazm.

Opublikowano

Jak tak czytam te niektóre prawa z USA, to zastanawiam się, jak ci ludzie w tym cyrku żyją. :mysli:

170 kotów pracuje w Pałacu Kultury i Nauki w Waszawie walcząc z myszami.

ciekawostka.pl

Opublikowano

Z ciekawszych:

Czy wiesz że...

W miejscowości Fairbanks (Alaska, USA) nie wolno częstować myszy wódką

W stanie Alabama zabroniona jest gra w domino w niedzielę.

W Arkansas (USA) maż ma prawo bić swoją konkubinę pod warunkiem, że nie robi tego częściej niż raz w tygodniu.

W cleveland (Ohio, USA) prawo zakazuje kobietom nosić obuwie ze skóry, by mężczyźni nie oglądali ich nóg odbijających się w wypastowanych butach.

W Turcji nietrzeźwych kierowców wywozi się 30 kilometrów od miejsca zamieszkania. Muszą włóczyć się do domu piechotą. Pod groźbą kary więzienia zabrania się im wtedy korzystania z publicznych środków komunikacji

W Grecji mężczyzna spóźniający się do pracy może usprawiedliwić się, twierdząc, że kochał się z żoną.

W Kalifornii (USA) ludziom bez uprawnień myśliwskich zabronione jest stawianie pułapek na myszy.

Władze libańskiego wiezienia Roumieh zakazały skazanym nudzenia się w celach. Kiedy zaczynają się znudzić, maja głośno śpiewać, a wtedy organizuje się im zajęcia

Szkoci domagają się wolnego od pracy poniedziałku. „British Medical Journal” opublikował wyniki badan, z których wynika, że większość mężczyzn umiera w poniedziałek. :good:

W stanie Indiana (USA) małpom nie wolno palić papierosów.

W mieście Lepczyce (Białoruś) obowiązuje zakaz sprzedaży jajek. Jajka można nabyć wyłącznie w aptece, na receptę lekarska.

W mieście Gary (Indiana, USA) obowiązuje zakaz chodzenia do teatru przed godzina szesnasta po zjedzeniu czosnku. :polew:

Na Alasce (USA) prawo zabrania rozmawiania z niedźwiedziem

Psy z New Jersey (USA) nie mogą szczekać od 8 wieczorem do 8 rano

W Oklahomie (USA) niezbędne jest specjalne pozwolenie burmistrza na kopulacje psów. W tym samym stanie, za strojenie niestosownych min do psa, płaci się grzywną w wysokości 220 dolarów

Władze Rumunii wydały zakaz wjazdu na swoje terytorium brudnym samochodom

W Pekinie (Chiny) w wielu barach obowiązuje zakaz wstępu brzydkim kobietom

W Polsce nadal obowiązuje zakaz fotografowania dworców kolejowych

Indianki z plemienia Yanomami ( żyją w Wenezueli i Brazylii) od dwóch lat maja zakaz rodzenia dziewczynek. Za urodzenie dziecka płci żeńskiej grozi publiczna chłosta

Władze filipińskie zakazały latania samolotami pasażerskimi spadochroniarzom. Zakaz wprowadzono po tym, jak jeden ze skoczków chciał uprowadzić samolot, grożąc pilotowi granatem, po czym zabrał pasażerom pieniądze oraz kosztowności i wyskoczył z samolotu

I na koniec prawdziwa bomba:

W Waszyngtonie (USA) absolutnie zakazany jest seks z dziewica. :polew: :polew: :polew: