Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

[B5 AFN] Jaki olej do automatu - 4 biegi ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WITAM właśnie nabyłem w niemczech A4 w automacie 4 biegi i już mam problem jaki wlac olej do automat.skrzyni.Dzwoniąc do różnych firm ,speców do automatów wiem teraz tylko tyle że oni sami chyba nie wiedzą co lac.Liczę na Waszą pomoc .Może ktoś zna godną firmę do polecenia z terenu Gdańska lub okolic.Pozdr.Cz. P.S. Jaki prawidłowy jest prefix mojego auta ?

Opublikowano

Witam,

Olej koniecznie oryginalny z ASO AUDI/SKODA/VW/SEAT cena ok. 60pln za litr. Do tego filtr ok. 140pln i uszczelka ok 70pln.

PS. chyba AFN...

Opublikowano

wymiana najlepiej metoda dynamiczna.

Opublikowano

Zadzwoniłem do serwisu audi ,podali mi cenę 100 zł za litr, ale jak sie nazywa itd. już nie chciał powiedziec. Z tego co do tej pory się dowiedziałem to tylko tyle że stosując niewłaściwy olej można sobie krzywdę zrobic,ale jak się nazywa taki olej jego oznaczenie dalej nie wiem. 100 zł to chyba coś za drogo.

Opublikowano

Ja płaciłem 60pln w ASO Skody , w ASO Seat cena taka sama.

olej ma oznaczenie: G 052 162 A1 lub A2 zalezy od skrzyni...

użyj szukajki było bardzo dużo o wymianach oleju w automacie...

Opublikowano

na allegro mozna kupic olej esso to ten sam tylko inne opakowanie i cena ja smigam na tym.koszt to jak dobrze pamietam to 50 pln a filtr to kupilem w inter carsie za okolo 50pln.

Opublikowano

Ten z allegro się nie opłaca bo nie wiadomo co się kupuje ,a ryzykować za 10pln nie warto.

Po drugie w ASO olej masz pewny i od ręki bez zabawy w przelewy i czekaniem na przesyłkę...

Co do nieoryginalnych filtrów to podobno są do d... (niestety ja też taki kupiłem w IC za 43pln)..

Opublikowano

No udało mi się wymienic olej ,wymieniłem w serwisie audi ,za olej zapłaciłem 60zł. +koszt wymiany 250zł!!! Trudno się mówi ,pan z obsługi klienta też mi sprzedawał bajki że tego oleju się nie wymienia :blink: ,ale w końcu wydusił że mogę jeżdzic ok 90tyskm do następnej wymiany.Osobiście sądzę że więcej jak 50 tys nie zrobię do następnej wymiany ,po co mi ryzykowac?

Opublikowano

A ile oleju wchodzi?????????

To zależy jaką metodą wymieniasz. Jak statyczną to wymienisz max. 3,5litra. A jeśli dynamiczną to wymieniasz cały olej ok 5litrów + dodatkowo ok 25% oleju na przepłukanie...[br]Dopisany: 18 Luty 2008, 20:16 _________________________________________________

No udało mi się wymienic olej ,wymieniłem w serwisie audi ,za olej zapłaciłem 60zł. +koszt wymiany 250zł!!! Trudno się mówi ,pan z obsługi klienta też mi sprzedawał bajki że tego oleju się nie wymienia :blink: ,ale w końcu wydusił że mogę jeżdzic ok 90tyskm do następnej wymiany.Osobiście sądzę że więcej jak 50 tys nie zrobię do następnej wymiany ,po co mi ryzykowac?

60tys km możesz spokojnie jeździć.

A jaką metodą wymienili? Ile kupiłeś oleju i jak wygląda sprawa z filtrem i uszczelką?

Opublikowano

Nie wiem jaką metodą wymieniali olej ,zostawiłem auto na 4 godz. weszło 4 litry oleju. filtr i uszczelkę miałem swoją ,były odpowiednie załatwił mi to koleś a serwis nie miał zastrzeżeń co do tych cześci ,powiedzieli że są OK .

Opublikowano

To niestety przepłaciłeś ,bo za zdjęcie miski olejowej i wlanie oleju to 250pln to rozbój w biały dzień :( Pewnie gwarancji nie dali też na wykonaną usługę?

Opublikowano

Fakturę wystawili ,to jest serwis VW Gajos w Sopocie. :kwasny:

Opublikowano

Fakturę wystawili ,to jest serwis VW Gajos w Sopocie. :kwasny:

O Groblewskiego za wymianę oleju w tipie (A4 2004) zażyczyli sobie 200zł

Opublikowano

a Motul Multi ATF nadaje się do A3 1999 1.9 TDi AHF z automatem?

Opublikowano

Nie kombinowałbym Kolego, tylko zalał olej w zalecanej specyfikacji. Poza tym, jaką normę spełnia ten Motul? Jeżeli to Dexron II albo III to nie jest odpowiedni.

Opublikowano

Jeżeli spełnia normę to można lać jak najbardziej.

Opublikowano

Najprostszym sposobem na sprawdzenie jaki olej to wejść pod samochód i odczytać z tabliczki co to za skrzynia i producenta (w większości zf).. później w necie znaleźdz manuala serwisowego do skrzynie (a w przypadku zf`a są prawie do każdej skrzyni biegów).. w tym manualu będzie napisane jaki olej pasuje i jaki można stosować zamiennie..

EDIT:

Napisałem zamiennnie bo np. takie same skrzynie są w samochodach bmw i bmw stosuje inne oleje niż audi..

Opublikowano

Mam tabelę z wykazem olejów dla skrzyń ZF- a, mogę wrzucić na jakiś serwer jeżeli są chętni :)