Opublikowano 9 Marca 20197 l 2 minuty temu, l2k2 napisał: W jakim sensie kiepsko? W tej A6 na 99% jest multitronic 8 stopniowy (bezstopniowa na D, w trybie S masz 8 trybów biegów). Nie ma się czego bać, bardzo dobra skrzynia, pod warunkiem że ktoś o nią dbał, tj. zmiana oleju co 60 kkm i nie pałował za każdym razem od świateł do świateł, to samo dotyczy S-tronica. Z tym pałowaniem, żaden sprzedający prawdy nie powie.
Opublikowano 9 Marca 20197 l 1 minutę temu, duzy616 napisał: Z tym pałowaniem, żaden sprzedający prawdy nie powie. Dlatego trzeba się przejechać i sprawdzić zawsze każdy automat jak się zachowuje przy zakupie, innego sposobu nie ma, a sprzedający ma udowodnić też zmiany oleju. Nie słuchaj Gibonsa, bo pisze tu utarte i nieprawdziwe opinie o multi, które być może dotyczyły wcześniejszych generacji.
Opublikowano 9 Marca 20197 l Godzinę temu, duzy616 napisał: Na autocentrum jest napisane, że w silnikach 2.0 tdi 177km jest tylko multi 8 stopniowy, ewentualnie manual. Twój Kolego ma silnik 2.0 tdi 177km? Znalazłem takie ogłoszenie: https://www.otomoto.pl/oferta/audi-a6-2-0-tdi-177-km-s-line-bogata-wersja-ID6BHxsA.html? Znajomy ma 190 kucy i skrzynię S-tronic.
Opublikowano 9 Marca 20197 l 3 minuty temu, Hohe napisał: Sam się zdziwiłem, bo myślałem, że w 2.0 dają tylko Multi. Na autocentrum przy 190KM też piszą, że jest stronic. Czyli wszystko się zgadza.
Opublikowano 9 Marca 20197 l 2 minuty temu, l2k2 napisał: W C7 przy 150 i 190 były S-tronic Tą są silniki w polifcie.
Opublikowano 9 Marca 20197 l 1 minutę temu, duzy616 napisał: Tą są silniki w polifcie. Zgadza się, 190 były w przedlifcie. Edytowane 9 Marca 20197 l przez l2k2
Opublikowano 9 Marca 20197 l Moim zdaniem, podobnie jak kolegi wyżej, nie ma co demonizować tych skrzyń. Badziewne to one były piętnaście lat temu. Teraz, myślę że od np. S-troników, awaryjnością sie bardzo nie różnią. Montuje je coraz więcej firm w masie aut. Z drugiej strony, trwałości tipa to one raczej nigdy nie osiągną.
Opublikowano 9 Marca 20197 l Skoro o skrzyniach mowa to co ile w tiptroniku się olej wymienia i jaki polecacie.
Opublikowano 9 Marca 20197 l Zależy który tip zf6 czy zf8 ale wpisz w allegro to będzie odpowiedni olej zf8 lifeguard o ile dobrze pamiętam nazwę :) co 100-120kkm
Opublikowano 9 Marca 20197 l 40 minut temu, pajda napisał: Skoro o skrzyniach mowa to co ile w tiptroniku się olej wymienia i jaki polecacie. Na stronie ZFa sprawdzisz, który idzie do konkretnego modelu skrzyni. Gdzieś nawet w garażu mam jeszcze litrową butelkę bo brałem na zapas do siebie. Olej miałem z forum od tego, kto zaproponował najlepszą cenę. ; ) A wymieniałem statycznie u Hornetha.
Opublikowano 9 Marca 20197 l A może ktoś się wypowie na temat wcześniej wspomnianego ogłoszenia: https://www.otomoto.pl/oferta/audi-a6-2-0-tdi-177-km-s-line-bogata-wersja-ID6BHxsA.html?
Opublikowano 9 Marca 20197 l 2 godziny temu, pajda napisał: Skoro o skrzyniach mowa to co ile w tiptroniku się olej wymienia i jaki polecacie. Max 50000km polecam Ravenol lub ori ZF
Opublikowano 9 Marca 20197 l Ja się opierałem na danych ze strony producenta czyli zf i tam jest max 120kkm https://www.zf.com/unitedkingdom/en_gb/corporate/aftermarket/spare_parts_corporate/transmissions_corporate/index.html
Opublikowano 9 Marca 20197 l No.... Producenci polecają wymianę oleju w silniku co 30000km i jak to wychodzi ? Niestety, wszystkim bokiem.
Opublikowano 9 Marca 20197 l 14 minut temu, Dev napisał: No.... Producenci polecają wymianę oleju w silniku co 30000km i jak to wychodzi ? Niestety, wszystkim bokiem. Dokładnie.
Opublikowano 9 Marca 20197 l To w takim stronic czy multitronic biorąc przez analogię to co 20tys powinno się wymieniać olej... Ciekawe kto tak wymienia W manualu też się powinno zmieniać a nie znam nikogo kto by wymienił w manualnej skrzyni olej :)))) Edytowane 9 Marca 20197 l przez wampir
Opublikowano 9 Marca 20197 l 6 godzin temu, wampir napisał: Zależy który tip zf6 czy zf8 ale wpisz w allegro to będzie odpowiedni olej zf8 lifeguard o ile dobrze pamiętam nazwę co 100-120kkm Gdzie to sprawdzę? W kodach wyposażenia mam HNL KJC