Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

B8 TrOOOOp

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak, przebieg jest rzeczywisty. Właśnie mam i ja taką książkę bez miejsca na wpisy i wylądowała w szafce, kompletnie o niej zapomniałem.

• Odpowiedzi 34,8 tys.
  • Wyświetleń 2,4 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Panowie ponowie pytanie, które kiedyś zadałem i nie dostałem odpowiedzi.

Czy przy wymianie pompy wspomagania w A4 B8 2.0 TDI CAHA trzeba demontować przedni zderzak ( pas przedni)?

Opublikowano
2 godziny temu, duzy616 napisał:

Panowie ponowie pytanie, które kiedyś zadałem i nie dostałem odpowiedzi.

Czy przy wymianie pompy wspomagania w A4 B8 2.0 TDI CAHA trzeba demontować przedni zderzak ( pas przedni)?

Pas przedni do pompy wspomagania? Nie, nie trzeba 

Opublikowano
6 godzin temu, WydRos napisał:

Pas przedni do pompy wspomagania? Nie, nie trzeba 

Dzięki 

Opublikowano

Panowie, szukam osób które jeżdżą 2.0tfsi z USA, najlepiej polift. Chce popytać o eksploatacje itd. :)

A może ktoś wie, czym się różnią mechanicznie, poza skrzynia?

Edytowane przez Osiollekk

Opublikowano

Skrzynia to tiptronic zf8hp, a więc 8 biegów. Ciut wolniejsza od stronic i nie ma typowego launch Control ale jest dużo bardziej wytrzymała. Nie ma takich problemów jak stronic. Mam takiego już pół roku i jestem bardzo zadowolony ze skrzyni i z silnika. Pobór oleju zerowy. W USA są silniki cpma i cpmb. Cpma to flexfuel a więc dostosowany do  biopaliwa, a te mają te zalety że się świetnie nadają do tuningu. Niestety, mało która stacja benzynowa je oferuje w sprzedaży. Auta z USA mają statystycznie dużo niższe przebiegi i łatwiej weryfikowalne. Minus to w większości są po jakiś przygodach. Większych lub mniejszych.  

Opublikowano

Witam, jak myslicie, da rade wyrwac b8 2.0 caga do 35 tyś w sensownym stanie ? nie zalezy mi na bogatym wyposażeniu bo i tak bedę w nim dłubał

Opublikowano

Jak wypas nie gra roli to coś powinieneś znaleźć. 

Opublikowano
1 godzinę temu, wampir napisał:

Skrzynia to tiptronic zf8hp, a więc 8 biegów. Ciut wolniejsza od stronic i nie ma typowego launch Control ale jest dużo bardziej wytrzymała. Nie ma takich problemów jak stronic. Mam takiego już pół roku i jestem bardzo zadowolony ze skrzyni i z silnika. Pobór oleju zerowy. W USA są silniki cpma i cpmb. Cpma to flexfuel a więc dostosowany do  biopaliwa, a te mają te zalety że się świetnie nadają do tuningu. Niestety, mało która stacja benzynowa je oferuje w sprzedaży. Auta z USA mają statystycznie dużo niższe przebiegi i łatwiej weryfikowalne. Minus to w większości są po jakiś przygodach. Większych lub mniejszych.  

Wymieniałeś już może olej w skrzyni? Przelatane mam 55tys i zaczynam o tym myśleć ale nie mam info co i jakz

Mam CPMB i tez jest flexfuel.

Opublikowano

Ja mam nalatane 107tys km i jeszcze nie wymieniałem.

Audi twierdzi, ze się nie wymienia oleju w tiptronicku, ale ja planuje wymienić.

https://www.audizine.com/forum/showthread.php/687598-ZF8-Transmission-NOT-Lifetime-fluid

Na audizine i sam producent skrzyni czyli ZF poleca wymienić chyba co 60tys mil czyli ok 100tys km.

Opublikowano
3 godziny temu, wampir napisał:

Jak można spytać jakie średnie zapotrzebowanie na paliwo ma 2.0 TFSI?

Opublikowano

Jak miałem 1.8T Quattro avant to mialem srednie spalanie 11,5 - 12,5 tak z miesiaca jazdy. 

Opony 235/45/17, skrzynia manualna, pokonywałem przeważnie krótkie odcinki do 10km, często do 5km.

Teraz mam 2.0tfsi, automat ZF8hp, opony 245/45/18 i jeżdząc te same odcinki  mam 10,2-11,3.

z 1l mniej pali, ale to chyba dzięki tej skrzyni bo tak genialnie żongluje biegami i nauczylem się jak nią efektywnie jeździć. 

Te wyniki są z jazdy z zachowaniem przepisów ruchu drogowego.  

Opublikowano
7 minut temu, yanosho napisał:

Jak można spytać jakie średnie zapotrzebowanie na paliwo ma 2.0 TFSI?

U mnie wychodzi trasa/miasto 9,2-9,5l/100km

Opublikowano

Trasa to inna bajka. Jak się jedzie 80km/h to miałem 7l, ale drugi raz już tak się nie będę mordował :)

Opublikowano
28 minut temu, wampir napisał:

Trasa to inna bajka. Jak się jedzie 80km/h to miałem 7l, ale drugi raz już tak się nie będę mordował :)

Dokładnie robie 25km takiej trasy gdzie cisne 90-120km/h i 6km już miasto typowo. 2 razy dziennie taka trasa, tryb auto

Opublikowano

Koledzy co to jest zaznaczone na poniższych fotkach ?

Wpisuje na alledrogo pokrywka, nakrywka, kubek na napoje i nic.

01.jpg

02.jpg

Opublikowano

I mam jeszcze jedno pytanko.

W rodzinie mam dwa auta: ja pomykam 

a żona VW Golf V z 2007 roku.

Ostatnio padał deszcz i zauważyłem, że na autach inaczej zachowuje się woda. Na A4 zostają krople, a na Golfie nie. A4 niczym nie traktowałem od końca lipca jak go kupiłem w Niemczech, tylko myjnia bezdotykowa. Golf też tylko myjnia bezdotykowa. Czemu jest taka różnica ?

20180831_065303 (Copy).jpg

20180831_065329 (Copy).jpg

20180831_065517 (Copy).jpg

20180831_065542 (Copy).jpg

Opublikowano
12 minut temu, pietrz44 napisał:

Koledzy co to jest zaznaczone na poniższych fotkach ?

Wpisuje na alledrogo pokrywka, nakrywka, kubek na napoje i nic.

01.jpg

02.jpg

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7597327109

Opublikowano
9 minut temu, egon47 napisał:

Dzięki

Opublikowano
20 minut temu, pietrz44 napisał:

I mam jeszcze jedno pytanko.

W rodzinie mam dwa auta: ja pomykam 

a żona VW Golf V z 2007 roku.

Ostatnio padał deszcz i zauważyłem, że na autach inaczej zachowuje się woda. Na A4 zostają krople, a na Golfie nie. A4 niczym nie traktowałem od końca lipca jak go kupiłem w Niemczech, tylko myjnia bezdotykowa. Golf też tylko myjnia bezdotykowa. Czemu jest taka różnica ?

20180831_065303 (Copy).jpg

20180831_065329 (Copy).jpg

20180831_065517 (Copy).jpg

20180831_065542 (Copy).jpg

Może wcześniej ktoś kładł wosk, albo inna powłoke. Wosk może i rok czasu się utrzymać, i powoduje właśnie hydrofobowość.

albo jeden lakier jest mniej brudny niż drugi i dlatego kropelki zostają. Od razu po glince jest podobnie