Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

B8 TrOOOOp

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jedynie rozrzad i wtryski a reszta porównywalne. 

• Odpowiedzi 34,8 tys.
  • Wyświetleń 2,4 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Czyli śmiało brać na plecy 3.0 tdi nie puści mnie z torbami?

Opublikowano
34 minuty temu, pajda napisał:

Pewnie że nie :D ja gdzieś widziałem jak chłopaki testowali 2.0 tid i 3.0tdi w b8 oba w q w trasie 450zł i średnie spalanie większe wyszło w 2.0 xD w mieście role się odwracają :D

Opublikowano

Jezdzilem A4 B5 1.9TDI 110PS oska, A4 B6 1.9TDI 130PS oska, A4 B6 1.9TDI Quattro 130PS, teraz A4 B8 3.0TDIQ >300PS.

Wnioski: kup Audi z Quattro.

Jezdzisz w trasie - kupuj 3.0TDIQ.

Jezdzisz po miescie - nie kupuj TDI...

Edytowane przez DareQ

Opublikowano
1 godzinę temu, pajda napisał:

W używanym aucie nigdy nie można być niczego pewnym ;) 

Sam koszt części jest podobny do innych wersji silnikowych, ale za robocizne często mechanicy biorą więcej bo jest ciasno. Do tego niektórych rzeczy jest o 2 więcej, wtryski, świece... Spalanie to temat na książkę, moja po trasie potrafi spalić 6,5 a potrafi też i 11 ;) po mieście raczej poniżej 10 nie schodzi a nie głupieje kręcąc pod odcinkę. Najwięcej jak mi wzięła to 13,5l, ale cały bak wyjeździłem w warszawskich korkach. Średnio spala mi 9-9,3 (z dystrybutora - wskaźnik na FIS zaniża o 0,5litra)

Opublikowano

Dokładnie, wszystko zależy jak się trafi. Sa już 3  generacje 3.0TDI i każdy ma swoje wady i zalety. Wg mnie ta druga generacja jest najpewniejsza. W tych najnowszych niby uprościli rozrząd bo zrezygnowano z 2 łańcuchów ale znów jest problem z napędem pompy CR i wyciekami.

Opublikowano
49 minut temu, turzol napisał:

Dokładnie, wszystko zależy jak się trafi. Sa już 3  generacje 3.0TDI i każdy ma swoje wady i zalety. Wg mnie ta druga generacja jest najpewniejsza. W tych najnowszych niby uprościli rozrząd bo zrezygnowano z 2 łańcuchów ale znów jest problem z napędem pompy CR i wyciekami.

2 to znacz jaka? Jaka oznaczenie silnika? Jakie lata produkcji 

Opublikowano
1 godzinę temu, luk330 napisał:

W używanym aucie nigdy nie można być niczego pewnym ;) 

Sam koszt części jest podobny do innych wersji silnikowych, ale za robocizne często mechanicy biorą więcej bo jest ciasno. Do tego niektórych rzeczy jest o 2 więcej, wtryski, świece... Spalanie to temat na książkę, moja po trasie potrafi spalić 6,5 a potrafi też i 11 ;) po mieście raczej poniżej 10 nie schodzi a nie głupieje kręcąc pod odcinkę. Najwięcej jak mi wzięła to 13,5l, ale cały bak wyjeździłem w warszawskich korkach. Średnio spala mi 9-9,3 (z dystrybutora - wskaźnik na FIS zaniża o 0,5litra)

To powiedz co takiego u siebie robiłeś ?

Opublikowano
39 minut temu, Gibons napisał:

To powiedz co takiego u siebie robiłeś ?

Przez rok i 4 miesiące użytkowania: świece, pasek osprzętu z rolkami i napinaczami, przekaźnik świec, "mały rozrząd", uszczelnienie pompy wysokiego ciśnienia, sprawdzenie chłodnicy EGR, tarcze+klocki przód, klocki tył,  nowe/używane zwrotnice przód, łączniki stabilizatora przód, sworznie z przodu (te przy zwrotnicach), poprawiałem regulacje cięgien od klap w kolektorze (taki zestaw naprawczy, że trzeba regulować), kilka razy olej z filtrami (co 10-15tys wymieniam komplet filtrów), naprawa problemu z lewą półosią zestawem naprawczym z ASO, sprawdzane były też wtryskiwacze razem z wymianą podkładek. Teraz mnie czeka sprzęgło z dwumasem (kupione - 2700zł za zestaw LUKa z wysprzęglikiem i uszczelniaczem wału) i coś w zawieszeniu z lewej strony zaczęło stukać, więc od razu też zrobię. 

To w sumie taki zestaw startowy, a moje auto praktycznie od nowości było w jednych rękach i do 2014 roku serwisowane tylko w ASO.

Opublikowano
2 minuty temu, luk330 napisał:

Przez rok i 4 miesiące użytkowania: świece, pasek osprzętu z rolkami i napinaczami, przekaźnik świec, "mały rozrząd", uszczelnienie pompy wysokiego ciśnienia, sprawdzenie chłodnicy EGR, tarcze+klocki przód, klocki tył,  nowe/używane zwrotnice przód, łączniki stabilizatora przód, sworznie z przodu (te przy zwrotnicach), poprawiałem regulacje cięgien od klap w kolektorze (taki zestaw naprawczy, że trzeba regulować), kilka razy olej z filtrami (co 10-15tys wymieniam komplet filtrów), naprawa problemu z lewą półosią zestawem naprawczym z ASO, sprawdzane były też wtryskiwacze razem z wymianą podkładek. Teraz mnie czeka sprzęgło z dwumasem (kupione - 2700zł za zestaw LUKa z wysprzęglikiem i uszczelniaczem wału) i coś w zawieszeniu z lewej strony zaczęło stukać, więc od razu też zrobię. 

To w sumie taki zestaw startowy, a moje auto praktycznie od nowości było w jednych rękach i do 2014 roku serwisowane tylko w ASO.

Możesz napisać coś więcej odnośnie tej półosi i zestawu naprawczego ? jakie obiawy są tego ? jaki koszt ? miałem to moja trzecia b8semka i nigdy z tym problemu nie mialem.

Ja teraz wymieniam kolektor ssący bo z oski zrobiło się jajo :)

Opublikowano
37 minut temu, Gibons napisał:

Możesz napisać coś więcej odnośnie tej półosi i zestawu naprawczego ? jakie obiawy są tego ? jaki koszt ? miałem to moja trzecia b8semka i nigdy z tym problemu nie mialem.

Ja teraz wymieniam kolektor ssący bo z oski zrobiło się jajo :)

Miałem przy utrzymywaniu stałej prędkości takie jakby cykanie, tykanie, czasami szuranie (najczęsciej w trakcie toczenia się w korku). Kumpel co mi zawsze serwisuje auto sprawdzał wszystko co wiruje w czasie jazdy i po złapaniu się za lewą półoś okazało się, że ma 1-1.5cm luzu góra dół. Łożysko podpierające półoś wyrobiło gniazdo i obracało się w gnieździe wyrabiając je coraz bardziej-typowa usterka, na ktorą audi wydało procedurę serwisową a w USA było naprawiane za darmo. W dziale "układ napędowy i skrzynia biegów" dotyczącym B8 masz dość długi temat, podklejony. Problemy są zazwyczaj z lewą półosią ale zdarzają się i z prawą. 

Edytowane przez luk330

Opublikowano

Dobra wyważarka i wiadro ciężarków i da radę.

Opublikowano
W dniu 27.02.2019 o 18:36, wampir napisał:

Gładka to może być cipka i tyle w temacie.

Jak przeczytałem komentarz kolegi powyżej to chciałem napisać dokładnie to samo. 

Opublikowano
10 godzin temu, pajda napisał:

2 to znacz jaka? Jaka oznaczenie silnika? Jakie lata produkcji 

2 i 3 gen to silniki o oznaczeniu 4-literowym, ale jakie lata produkcji to niestety nie wiem. W każdym razie 3gen jest już na 2 łancuchach i pompa CR napędzana jest rozrządem.

Opublikowano
17 minut temu, turzol napisał:

2 i 3 gen to silniki o oznaczeniu 4-literowym, ale jakie lata produkcji to niestety nie wiem. W każdym razie 3gen jest już na 2 łancuchach i pompa CR napędzana jest rozrządem.

pierwsza generacja to jest A4 B7 druga generacja to B8 trzecia to B8fl

w A6 pierwsza generacja C6 druga generacja C6 fl trzecia generacja C7

Opublikowano

niby trzecia generacja najbardziej poprawiona a rozrząd pada już między 100 - 200tyś km

Opublikowano

Ostatnio były pytania jak wygląda felga 9J et33 na B8 - tutaj Eibach Pro Kit, auto tylko opuszczone z podnośnika.

20190301_074114.jpg

20190301_073817.jpg

20190301_073939.jpg

20190301_073704.jpg

20190228_123642.jpg