Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[INNE] Duże spalanie VW Passat 1,9 131KM AVF - LOGI statyczne i dynamiczne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, kupiłem niedawno Passata i trochę mnie niepokoi spalanie jakie pokazuje MFA. Na biegu jałowym bez włączonej klimy i żadnych innych odbiorników 1,5l/h gdzie znajomy mając ten sam silnik ma 0,5l/h. Wiem, że termostat będzie do wymiany bo nie dogrzewa do 90, ale to raczej nie ma wpływu na spalanie na biegu jałowym, zresztą nie ma znaczenia czy auto rozgrzane czy nie mniej niż 1,5 nie pokazał.

Poniżej wklejam logi statyczne, dynamiczne wkleję w niedziele bo nie mam z kim zrobić. Proszę o jakieś podpowiedzi co mogę zrobić.

Log (MB - 000)

Log (MB - 001)

Log (MB - 003)

Log (MB - 004)

Log (MB - 007)

Log (MB - 013)

Log (MB - 018)

Log (MB - 023)

Log (BS - 000)

Log (BS - 003)

Log (BS - 011)

Z góry dziękuje.

Opublikowano

Nie chce cie martwić ale bipy masz wszystkie ponad 80 czytałem na innym forum że koleś też miał takie duże bipy i okazało sie po długich poszukiwaniach przyczyny że wcześniejszy właściciel włązył pompki od słabszego silnika 105HP i takie bipy mu wywaliło. Posprawdzaj też połączenia pompek.

Opublikowano

Mnie to zastanawia dawka na wolnych obrotach w bloku 001. Niech wypowie się ktoś bardziej obczajony, Może masz pompki wsadzone nie od tego motoru :gwizdanie:

Opublikowano

Przydałyby się logi dynamiczne, żeby sprawdzić czy nie ma jakiegoś wirusa. BIPy zdecydowanie za duze.

Opublikowano

kolego zwiększ dawkę do wymaganej 3-9 a u ciebie jest 12 wtedy zużycie według MaF-a też spadnie a jak ustawisz na 3,0 to spalanie chwilowe na Mafie

będzie równe zero

Opublikowano

Ciekawe jak ma to zrobić.

Jak kolega napisał wyżej prawdopodobnie wtryski od innego silnika.

Opublikowano

kolego zwiększ dawkę do wymaganej 3-9 a u ciebie jest 12 wtedy zużycie według MaF-a też spadnie a jak ustawisz na 3,0 to spalanie chwilowe na Mafie

będzie równe zero

to jest PD

Opublikowano

W jaki sposob moge zmienic ta dawke?

naprawiajac auto

Opublikowano

auto po programie, raz ze za mocnym, dwa ze nieklejacym sie kupy

Opublikowano

auto po programie, raz ze za mocnym, dwa ze nieklejacym sie kupy

nie tyle mocny co meczacy

Opublikowano

Zdrowo dolane wachy.... szkoda tylko ze nie tą dziurą co potrzeba.... skoro auto po modzie to musi wiecej palic...

Opublikowano

No właśnie co dospalania to sie okazuje, że nie jest tak źle. Komputer oszukuje. Sprawdziłem na stacji tankując do pełna i wskazania na komputerze a w realu odbiegają o jakieś 2-2,5 litra. Pytanie teraz czy skorygować jakoś spalanie czy zmienić program skoro nie trzyma sie kupy?

Opublikowano

No właśnie co dospalania to sie okazuje, że nie jest tak źle. Komputer oszukuje. Sprawdziłem na stacji tankując do pełna i wskazania na komputerze a w realu odbiegają o jakieś 2-2,5 litra. Pytanie teraz czy skorygować jakoś spalanie czy zmienić program skoro nie trzyma sie kupy?

Spalanie na FIS można skorygować VAG'iem :szukaj::hi:

Opublikowano

No wlasnie z tego co szukalem i czytalem u mnie nie jest tak prosto i nie da sie tego zrobic VAGiem tylko trzeba pamiec zgrywac i przerabiac w jakims adresie.

Opublikowano

pisałem na innym forum co trzeba zrobić.

wgrać seryjny program i dalsza diagnostyka, bo wysoce prawdopodobne,że z licznikiem wszystko ok, a pompki z innego modelu.

Opublikowano

No wlasnie z tego co szukalem i czytalem u mnie nie jest tak prosto i nie da sie tego zrobic VAGiem tylko trzeba pamiec zgrywac i przerabiac w jakims adresie.

w zadnym samochodzie nie a sie zrobic VAG'iem ...

podjedz to tunera w swojej okolicy to wgra Ci serie ...