Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Złamany zatrzask od podłokietnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Jestem nowym użytkownikiem zarówno forum jak i audi. Jestem z Wrocławia jeżdżę A4, 1.9 TDi 130KM, sedan. Może uda mi się umieścić jakiegoś avatarka. :wink: No i zaczynają się drobne problemy, a to zadrapana obrączką gałka zmiany biegów :lol: , a to złamany uchwyt podłkietnika. Podłokietnik (a w zasadzie dekiel od podłokietnika) wygląda u mnie mniej więcej tak:

img3984gv1.th.jpg

Jakiś pacan stwierdził w serwisie, że zamknie podłokietnik. Nie ważne że zatrzask był w złym położeniu. No i zamknął. Tak skutecznie, że później to kleił jakimś kiepskim klejem. Zanim się zorientowałem, że to serwis dał ognia zatrzask odpadł.

img3989kc5.th.jpg

Ponieważ to ABS jedyne co można zrobić, to spawać to u fachmanów. Ale gość chciał mieć to najpierw rozberane, poto żeby można to precyzyjnie zrobić. Ale sam się tego nie podjął bo bał się, że połamie wierzch podłokietnika.

I pytanie: Macie może pomysł, jak można to rozebrać, żeby można było jeszcze z tego kiedyś korzystać? Wygląda na to, że są gdzieś jakieś zatrzaski, ale przy wyginaniu spód dekla zaczyna się łamać i powstają białe pęknięcia plastiku.

Pozdrawiam

[ Dodano: 12-10-2006, 23:17 ]

Kolejni spece od spawania ABSu też mieli problem z rozebraniem elementu pokrywy podłokietnika. Dzwoniłem do ASO. Sam zatrzask nie występuje jako samodzielna część. Dekiel czyli pokrywa razem z zatrzaskiem w materiale kosztuje ok. 200 zeta brutto. W skórze pewnie drożej. Trzeba ją zamawiać.

W ostateczności jak się nie uda rozebrać to zamówię, a starą połamię żeby dowiedzieć się co z tym fantem dalej w przyszłości robić jakby kto miał podobny problem :wink: . Póki co problem jeszcze nie rozwiązany.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wiesz co ... jak nie szkoda ci zniżek możesz to podciągnąć pod AutoCasco - może nawet jak napiszesz podanie to nie zabiorą ci zniżki albo jakiś mniejszy procent bo wartość szkody niewielka.

Opublikowano

Grabcio mam ten sam problem z tym podłokietnikiem i szukam na allegro używki. Niestety nie ma mojego kolorku... daj znać jak się uporasz ze zdjęciem materiału...

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Mam ten sam problem i na razie postanowilem nic z tym nie robic. Jestem jednak ciekaw jak skonczyly sie Wasze proby naprawienia zatrzasku? Lepiej udac sie do ASO czy probowac kupic na allegro i naprawiac samemu? Jaka jest roznica w kosztach?

Pozdrawiam

Radek

Opublikowano

grabcio, przeczytałem tu http://www.a4-klub.pl/forum/viewtopic.php?p=70343&sid=757c8cfe74a9a49000ff06048ddbf824#70343

że podłokietnik pasuje od paska B5, a ja znalazłem na allegro zamek od passata >>> http://allegro.pl/item156443044_zamek_podlokietnik_vw_golf_passat_czarny_nowy.html zadzwoń do gościa, może się dogadacie czy pasuje :)

Opublikowano
grabcio, przeczytałem tu http://www.a4-klub.pl/forum/viewtopic.php?p=70343&sid=757c8cfe74a9a49000ff06048ddbf824#70343

że podłokietnik pasuje od paska B5, a ja znalazłem na allegro zamek od passata >>> http://allegro.pl/item156443044_zamek_podlokietnik_vw_golf_passat_czarny_nowy.html zadzwoń do gościa, może się dogadacie czy pasuje :)

To ja napisałem, że pasuje podłokietnik, ale nie musi zamek, gdyż jak widzę na obrazkach podłokietnik ori z A4 ma przód płaski, a passat zaokraglony.

I to chyba cała róznica, poza tym łapa, mocowanie jest takie samo.

Opublikowano
  • Autor

Po kolei.

Z AC tego nie ruszysz, bo minimalna wartość szkody kiedyś wynosiła około 300 zeta (teraz nie wiem bo dawno nic z AC nie usuwałem ;) ). Można by chyba z nimi coś próbować negocjować, ale to bez sensu bo szkoda czasu i zachodu.

Nowy w ASO kosztuje ok. 200 zł. Wiadomo, że ASO ma duże narzuty, ale nigdzie indziej się nie kupi oryginalnego. Zamienników nie ma. Trzeba zamówić i czeka się około 2 tygodni.

Napisałem do gościa z allegro z tym zatrzaskiem, ale na razie się nie odezwał. Inna rzecz, że pytanie trzeba by sobie zadać następujące: OK. Mam zatrzask, ale jak dekiel rozebrać? Ja nie potrafię, bałbym się, że rozwalę w trakcie demontażu.

Tak więc na razie jeżdżę z ułamanym zatrzaskiem, czaję się na allegro i łamię się czy nie kupić w ASO. Jak się wk... zdenerwuję to tak zrobię. Na urodzinki nam sprawię prezent. Nam czyli sobie i czwóreczce ;)

Opublikowano

Czegoś takiego jak "minimalna szkoda" już od dłuższego czasu nie ma - skończyło sie dawanie do kieszenie bo straciło to sens.

Opublikowano

Hm.....widze ze koledzy mają ten sam problem.....czekam na rozwój sytuacji co zrobić z tym .....

Opublikowano

i ja też mam ten problem...

Opublikowano

Chyba sie Audi nie popisało z tymi podłokietnikami, u mnie też połamane :/

Opublikowano

u staruszka w B5 też był podłokietnik ale tam przeżył5 lat i nic mu się bie stało...

[ Dodano: 04-02-2007, 00:06 ]

wymyślił ktoś coś z tą naprawą ???

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

kaj82 napisał, że Audi sie nie popisało i się z tym zgadzam...na razie zrobiłem hałturę - do dekla przykleiłem wyprofilowaną blaszkę z mebli :) A na dole zgrabny magnesik neodymowy....póki co trzymie :) Chociaż rozwiązanie tak sobie mi się podoba, bo przypomina mi to mojego Dziadka, który tego typu problemy rozwiązywał drutem fi=1mm opitolonym 3 razy dookoła i skręconym 7 razy :lol:

:audi:

Opublikowano
przypomina mi to mojego Dziadka, który tego typu problemy rozwiązywał drutem fi=1mm opitolonym 3 razy dookoła i skręconym 7 razy

bez kitu jak z PRL-u :lol:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Raczej nie da rady. To ABS. Podobno żeby było ok trzeba zespawać. Żaden inny klej tego ponoć nie weźmie. A jak weźmie to tylko na chwilkę. Ale nie zespawam, bo jak pisałem wcześniej, nie potrafię rozebrać góry podłokietnika.

czesiuradek napisał, że śledzi na allegro ceny podłokietników. Ostatnio koleś wystawił, ale z połamanym zatrzaskiem. Cena promocyjna - 200 zeta :lol: Widziałem, że kolo się rzucił na ten podłokietnik, ale byłem pewien, że nie widział połamanego zatrzasku. Napisałem do niego i już taki chętny do jego kupna nie był. Wniosek? Trzeba uważać na cfaniaszków z allegro.

Opublikowano

W moim zamek jest caly natomiast haczyki sie na nich cala klapka trzyma sa odlamane, chodzi o te male bolce co wystaja zeby zaczepic klapke do podlokietnika, to samo z tylu :/ Czasami przeszkadza bo jak sie otwiera to doslownie. Jak ktos wie moze czy da sie dorobic te bolce ew. jakis inny patent na to ma to niech napisze :)

Opublikowano
W moim zamek jest caly natomiast haczyki sie na nich cala klapka trzyma sa odlamane, chodzi o te male bolce co wystaja zeby zaczepic klapke do podlokietnika, to samo z tylu :/ Czasami przeszkadza bo jak sie otwiera to doslownie. Jak ktos wie moze czy da sie dorobic te bolce ew. jakis inny patent na to ma to niech napisze :)

U mnie odpadł jeden i super glu dało radę :biggrin: . Trzyma się już kilka miesięcy :a4fan:

Opublikowano

Panowie więc ja przestałem sie szczypać i wydałem 170 złotych za samą pokrywe podłokietnika w ASO...

Opublikowano
Panowie więc ja przestałem sie szczypać i wydałem 170 złotych za samą pokrywe podłokietnika w ASO...

i to chyba naprawdę będzie najlepsze rozwiązanie... 170 w materiale czy w skórze :question::question: