Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Spadek temperatury płynu chłodzacego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja u siebie również coś podbnego zaobserwowałem przy temperaturach -15. Ogólnie cięzko zagrzać do 90 więc wyłączam nawiew który schładza nagrzewnice no i w obiegu temperatura spada przy tych temperaturach. Kurcze już też sam nie wiem jakoś ciężko osiągnąc 90 aby trzymał. Gdy włączy się nawiew na 18 stopni i stoi w miejscu przy -15 to lekko opada wskazówka po kilku minutach. Dodam, że 2 tygodnie temu załozyłem nowy rozrząd do tego pompa. Zakładałem sam więc jestem pewien, że jest. Do tego założyłem 3 termostat tym razem orginalny gdyż wahlera miałem 2 sztuki i za cholere nie trzymały 90 jak auto stało i ogrzewanie włączyłem przy 10 stopniach na plusie. Sam już nie wiem albo rzeczywiście przez te mrozy cięzko zagrzać albo znowu trafiłem na felerny termostat ale kupiłem org w serwisie audi. Odpowietrzony jest dobrze mocno tryskał płyn na wężu z nagrzewnicy. Ktoś coś podpowie czy wymienić znowu termostat to niby nie taki wielki koszt i duzo roboty nie ma czy po prostu ten typ rzeczywiście tak ma ? ;/

Opublikowano

U mnie też długo się nagrzewa. Termostat wymieniony nie cały rok temu za 550zł :/ bo cały z obudową musiałem zmienić. Dochodzi do pierwszej kreski przed 90 i trochę posiedzi i po jakims czasie rusza. Jak się nagrzeje to już trzyma 90 elegancko. Więc na razie nic z tym nie robie bo mrozy są więc pewnie dlatego tak.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Hej, wiem że termostat kupujemy tylko ori w ASO. Moje pytanie, tylko czy bedzie jakakolwiek roznica pomiedzy termostatem kupionym w ASO Skody a ASO Audi do silnika 1.9 TDI PD ?

Opublikowano

Hej, wiem że termostat kupujemy tylko ori w ASO. Moje pytanie, tylko czy bedzie jakakolwiek roznica pomiedzy termostatem kupionym w ASO Skody a ASO Audi do silnika 1.9 TDI PD ?

Nie będzie :wink4:

Opublikowano

U mnie też długo się nagrzewa. Termostat wymieniony nie cały rok temu za 550zł :/ bo cały z obudową musiałem zmienić. Dochodzi do pierwszej kreski przed 90 i trochę posiedzi i po jakims czasie rusza. Jak się nagrzeje to już trzyma 90 elegancko. Więc na razie nic z tym nie robie bo mrozy są więc pewnie dlatego tak.

otwiera się duży obieg, dlatego temperatura przez jakiś czas trzyma się w okolicach 82 stopni

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Koledzy mozecie mi jasno napisac jak to ma dzialac ?

Odpalam silnik i ktore weze chlodnicy sprawdzam ?Najpierw gora ? Dól?*

Przy jakich temperaturach na vagu ?Przeczytalem 6 stron i juz mam metlik w glowie*:bag:

Opublikowano

Odpalam silnik i ktore weze chlodnicy sprawdzam ?Najpierw gora ? Dól?*

Pisałem na 3 stronie:

"Sprawdź termostat w garażu na postoju, odpal auto i niech się rozgrzewa, dolny wąż powinien być cały czas zimny, dopiero przy temp 87 stopni termostat powinien sie otworzyć i dolny wąż robić ciepły. Jak zacznie szybciej tzn, że termostat za szybko otwiera, albo przepuszcza"

Niezrozumiałe? :)

Górny wąż będzie się nagrzewał od początku, wraz ze wzrastającą temp. na wskaźniku i na VAGu. Termostat powinien się otworzyć przy temp. 87* na VAGu, na zegarach będziesz już miał 90, więc dopóki się nie otworzy, to dolny wąż od chłodnicy powinien być zimny. Przy 87* termostat się otwiera i puszcza cały obieg, wtedy dolny wąż robi się szybko ciepły

Opublikowano
Pisałem na 3 stronie:

"Sprawdź termostat w garażu na postoju, odpal auto i niech się rozgrzewa, dolny wąż powinien być cały czas zimny, dopiero przy temp 87 stopni termostat powinien sie otworzyć i dolny wąż robić ciepły. Jak zacznie szybciej tzn, że termostat za szybko otwiera, albo przepuszcza"

Niezrozumiałe? :)

Górny wąż będzie się nagrzewał od początku, wraz ze wzrastającą temp. na wskaźniku i na VAGu. Termostat powinien się otworzyć przy temp. 87* na VAGu, na zegarach będziesz już miał 90, więc dopóki się nie otworzy, to dolny wąż od chłodnicy powinien być zimny. Przy 87* termostat się otwiera i puszcza cały obieg, wtedy dolny wąż robi się szybko ciepły

Dzis siedzialem z vagiem w aucie i lukalem na temperature.Wylaczylem nawiew i poczekalem az dogrzeje sie do 90 stopni na liczniku.Vagiem sprawdzilem na *liczniku pokazywal 87 stopni a na silniku 88.5 stopnia.

Nie bylo wiekszej roznicy.

Przy jezdzie autostradowej np dzisiaj z predkoscia do 110km/h wskazowka dobila do 90 stopni ale jak zjechalem z autostrady do miasta to od razu wskazowka opadla o szerokosc wskazowki.

Moze byc termostat uwalony? W zime kiedy bylo na minusie wylaczajac ECON na jakies trzy sekundy zalaczal sie wentylator od klimy.Nie zdarzyl sie jeszcze rozkreciac *a juz sie wylaczyl i tak co kilkanascie sekund.

Jak to jest z tym malym obiegiem ?Skoro gorny waz *nagrzewa sie razem z silnikiem to czy maly obieg obejmuje rowniez chlodnice ?*

Przydalby sie jakis schemat do AVF co obejmuje maly a co duzy obieg.Byloby to latwiej pojac.

Opublikowano

Jak to jest z tym malym obiegiem ?Skoro gorny waz *nagrzewa sie razem z silnikiem to czy maly obieg obejmuje rowniez chlodnice ?*

NIE, tylko duży obieg obejmuje przepływ przez chłodnicę. Mały to w uproszczeniu "silnik" i nagrzewnica

• 2 lata później...
Opublikowano

Panowie, wymieniłem termostat w mojej a4 tdi 2.0 bwp tydzień temu. Do dzisiaj wszystko z temperaturą było ok

a dzisiaj rano temperatura ledwo na 50 stopni w trasie się trochę podniosła na 60.

Błędów nie ma. Czyżby padł znowu termostat?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

koledzy wyżej pisali jak sprawdzić termostat

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Panowie mam pytanie zrobilem 80km i plyn w zbiorniczku delikatnie sie letni zrobil na wsazniku pokazuje 90'C i ani w dol ani w gore nie rusza sie wskazowka.mam pytanie czy wszystko jest oki czy tez cos sie dzieje ze plyn w zbiorniczku sie nie grzeje.Dodam ze jedna glowica cieplejsza od 2.Prosze o pomoc

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

To ja sie podepne pod tem , czy wentylator powinien sie kręcic zaraz po uruchomieniu silnika, umnie tak jest ze sie kręci cały czas , czy to normalne czy nie .?? jesli nie to co to moze byc ze kręci sie cały czas..

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

I ja się podepnę.

Mam wrażenie że coś jest nie tak po przejechaniu 25km autostradą i zatrzymaniu się na mcdriv;ie temperatura płynu chłodzącego trochę spadł ( na foto niżej widać do jakiego stopnia) silnik był cały czas włączony temperatura na zewnątrz +2C. Co mam obstawiac termostat?

FOTO : http://zapodaj.net/b6a9f4652f732.jpg.html

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Przeczytałem cały wątek. Ile bym dał, żeby spotkac mechanika, który ma taką wiedzę jak niektórzy forumowicze.

Mój problem jest podobny do opisywanych. Wahania wskaźnika temperatury między 70 a prawie 90. Od jakiegoś czasu. Generalnie w czasie jazdy wskaźnik nie dochodzi do 90st. tylko poniżej i raz spada potem rośnie a na wolnych obrotach leci do 70 st.

I teraz dla ciekawości diagnozy fachowców. Byłem u trzech :)

1. Diesel tak ma że w zimie temperatura nie dochodzi do 90st. :banan:

2. Nie można zdiagnozować czy czujnik czy termostat, bo komputer tego nie pokaże. :shock3:

3. (przyjechałem nagrzanym autem po 20km jazdy) chwycił górny wąż - ciepły, dolny - chłodny - diagnoza: " termostat ok. pewnie czujnik ale tego nie jestem pewien" :thankyou2:

I co tu zrobić? Zacząć w ciemno od czujnika? Czy jednak VAg dla pewnosci?

Edytowane przez Kris66

Opublikowano

Termostat kolego do wymiany

Opublikowano

Chyba żartujesz

Opublikowano

Koledzy, podpinam się pod temat.

Nawiew podczas jazdy na 19-20*C , 1-2 kreski, ECON.
Temperatura silnika w mieście dochodzi do 90st.
Poza miastem, a nawet jak lecę z górki bez gazu potrafi spadać o kilka stopni, schodzi w przedział pomiędzy 80-90st.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ja kupiłem orginal vw i okazał się trefny przepuszczał chodź byl zamknięty uznali mi reklamacje wahler tez,jest dobry produkcja niemiecka

Opublikowano

Chyba żartujesz

Koledzy, podpinam się pod temat.

Krzysiek, Paweł - nie wiem czy już coś zrobiliście w temacie, jak nie to termostaty do sprawdzenia, wygląda jakby puszczały kiedy jeszcze nie powinny. Zanim auto się nagrzeje i osiągnie 90-ke na blacie to zerknijcie (na postoju najlepiej) czy chłodnica robi się ciepła. Przed temperaturą roboczą nie powinna. Druga sprawa to spalanie - jak zauważyliście jakoby auta więcej zaczęły palić to tym bardziej to kolejny objaw który można podpiąć pod tą hipotezę.

wahler tez

Łukasz, prześledziłem kilka wątków na forum i Wahler-y to też loteria niekiedy :/.