Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Audi zimą - myć czy nie myć?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak można jeździć autem którego sie nie myło 2 miesiące :shocked: ja od zawsze myje czy jest mróz czy nie, jak jest do -8 to pod domem i później autko do garażu a jak jest -15 i więcej to jadę na myjnie do znajomego umyje sobie auto a ze myjnia ogrzewana to auto sobie postoi z 30 min w temperaturze +20stopni i jest gitara

Opublikowano

Dzisiaj umyłem sobie 1 auto, ostatni raz w tym roku jak sądzę :kox:

Opublikowano

Myć i jeszcze raz myć :) tylko uważać żeby przy dużych mrozach nie potraktować auto za ciepła woda bo można uszkodzić lakier. Ja myje na myjni bezdotykowej w zimie auto raz na 3 tygodnie, ale mało jeździe i mało się brudzi. Warto przed zimą auto nawoskować jakimś dobrym i trwałym woskiem :) Teraz będzie mycie ręczne gąbeczką i suszenie do sucha po świętach.

Opublikowano

jak można jeździć autem którego sie nie myło 2 miesiące :shocked: ja od zawsze myje czy jest mróz czy nie, jak jest do -8 to pod domem i później autko do garażu a jak jest -15 i więcej to jadę na myjnie do znajomego umyje sobie auto a ze myjnia ogrzewana to auto sobie postoi z 30 min w temperaturze +20stopni i jest gitara

a można...można :kox:
Opublikowano

:good:. Też myję w zimie :). Raz spędziłem przy myciu 4-5 godzin... raz było 8... :decayed:

Opublikowano

W ubiegłym roku ojciec na moich oczach :decayed: umył paska karcherem na bezdotykowej przy -18 :> Auto momentalnie całe w lodzie, wyglądało to niesamowicie, jakby je ktoś zamroził w bryle lodu :> Nie wierzyłem że ruszymy a tu proszę, wsiedliśmy, nadmuch na szyby, poczekaliśmy chwilę aż puścił lód na przedniej i pojechaliśmy. Nawet uszczelek nie wytarł bo twierdził że te jakby zamszowe nie przymarzają i rzeczywiście :decayed: Dzień później przy -12 pojechałem na tą samą myjnie swoim i było podobnie, z tym że ja na wszelki wypadek wytarłem uszczelki i spód drzwi, bo w moim mam zwykłą gumę bez zamszu. Problemów nie było, przymarzły jedynie tylne drzwi których nie chciało mi się już wycierać :> Normalnie takich hardkorowych akcji nie robimy ale oba auta były już tak brudne że postanowiliśmy zaryzykować. I można? Można :polew:

Opublikowano
  • Autor

No to umyłem dziś furę... też myślę ostatni raz w tym roku.

Wpisy powyższe o tym, że po paru miesiącach nie schodzi jak najbardziej potwierdzam - są prawdziwe :wink4: Samym natryskiem zmyłem gdzieś 60-70% brudu, reszta wymagała szczotki z pianą aktywną. To wzruszyło zabrudzenia, które potem zeszły. Generalnie nieprzyjemnie się myje o tej porze roku auto - mi w połowie mycia śnieg z deszczem zaczął padać i poczułem się zniechęcony. Ale zaiste trzeba. Zaraz inaczej wygląda.

Opublikowano

ja tez dzisiaj umyłem :naughty: ale te bezdotykowe myjnie są do d*py bo i tak na ciemnym lakierze smugi zostają :wallbash:[br]Dopisany: 18 Grudzień 2011, 21:27_________________________________________________nie m to jak wiaderko i gąbeczka

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

ja myję przy każdej temperaturze :gwizdanie: ,jak jest zabezpieczone woskiem to się nie ma co martwić przecież mamy furki w ocynku to czego się bać :wink4::decayed:

Opublikowano

Ja staram się myć co tydzien audika, ale z taką pogodą to trzeba myć codziennie :disgust:

Opublikowano

Ja staram się myć co tydzien audika, ale z taką pogodą to trzeba myć codziennie :disgust:

Jeżeli był dobrze umyty i może jeszcze nawoskowany to przecież taki świeży, tłusty brud schodzi do czystego spłukany wodą ze szlaucha.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Ok, no to teraz przy okazji ostatnich extra mrozów pokażę Wam, dlaczego ten wątek założyłem. Wpierw uprzejmie proszę zapoznać się ze zdjęciami, klikając poniższy link do galerii:

http://img43.imageshack.us/slideshow/webplayer.php?id=29012012142.jpg

Generalnie to co tam widać to jest stan z 29 stycznia, więc poziom zabrudzenia to tak jeszcze był na pół gwizdka - teraz wygląda gorzej... . Sól połączona z brudem i odrobiną śniegu, a całość zahartowana mrozem :confused4: Pytanie jest takie czy, a jeśli tak, to jak to najlepiej umyć (w sensie najbezpieczniej dla lakieru i innych części wrażliwych na ew. zamarzniętą wodę), gdyż auto potrzebuję czyste na poniedziałek? A temperatura zewnętrzna trzyma -15 C i nic nie wskazuje na niedługą tego zmianę.

Ps. Zamieściłem m. in. zdjęcia progów i dołów drzwi. Jak sądzicie, czy one w takim stanie jak się znajdują szybko i mocno niszczeją, czy też ocynk sobie z tym radzi?

Opublikowano

A masz ogrzewany garaż ja przy -8 myłem i zaraz szybko do garażu gdzie miałem na plusie i nic nie zamarzło.

Opublikowano

Ja mam służbowy garaż z myjką ocieplany. Myje sobie załóżmy o 9 (na 7:30 pracuje) i do konca dnia sobie tam stoi. Jak wyjeżdżam to już jest suche i elegancko wygląda :cool1:

Opublikowano

Ja mam służbowy garaż z myjką ocieplany. Myje sobie załóżmy o 9 (na 7:30 pracuje) i do konca dnia sobie tam stoi. Jak wyjeżdżam to już jest suche i elegancko wygląda :cool1:

Pozazdrościć :wink4::kox:

Opublikowano

ogólnie przy takich temperaturach to taki brud z solą bardzo nie szkodzi, bo jest bardzo mała wilgotność. Gorzej by było w okolicach 0 stopni, jak jest mokro to woda z sola bardzo szkodzi i najlepiej to zmyć. możesz umyć samochód i wstawić do garażu albo na kilka godzin na parking podziemny kolo supermarketu.

Opublikowano

Reakcje chemiczne w mniejszych temperaturach nie zachodzą tak szybko ( kupy ptasie, sól, brud). ja czekam na temperaturę 0 stopni zanim umyję.

Opublikowano
  • Autor

Niestety też chyba będę musiał poczekać, aż temperatura zejdzie do 0 st. C. Nie stanie się to jednak prędko. Niestety nie mam do dyspozycji murowanego garażu :confused4:. Stoi mi to drzazgą w oku jak tak patrzę z boku, a serce boleje kiedy piękna niszczeje... Zrymowało mi się z tego wszystkiego :). Na szczęście koledzy maju i kkam mówią, że nie jest tak źle. Oby mieli rację.

Opublikowano

A ja w warsztacie sobie myje audiczke:) garaż mam ocieplony i dla pewności jeszcze sobie w piecu rozpale i jest bajka :):) samochodzik czysty a przy takiej temperaturze to szybko sie teraz nie pobrudzi :):) :wink4: myolem go w tamtą sobote i do tej pory jest czysty:):)

Opublikowano

Reakcje chemiczne w mniejszych temperaturach nie zachodzą tak szybko ( kupy ptasie, sól, brud). ja czekam na temperaturę 0 stopni zanim umyję.

A4'ki mają blachę w ocynku dlatego nie gniją jak fordy

więc się nie ma co bać :wink4: