Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Jaki 2.8 V6 najlepszy pod LPG?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Panowie, jaki silnik będzie najlepszy pod instalację LPG? chodzi mi o 2.8 V6, rocznikowo 1999 - 2001, z tego co wiem to jest kilka silników 2.8, (chyba 7) znalazłem taką rozpiskę silników: http://postimage.org/image/7lcrj7t3v/

co możecie polecić, czym różnią się te silniki między sobą?

Opublikowano

ja miałem ALG i wszystko było lux - potrzeba bardzo wydajnego temperaturowo reduktora bądź dwa:)

Opublikowano

Lpg przyjazne dla wszystkich tych silników.

Bezproblemowe przy montażu.

Opublikowano

APR działa wzorowo :naughty:

Opublikowano

Mój znajomy ma ACK i też motor chodzi jak złoto...

Opublikowano

Tak jak koledzy wyżej pisali, wszystkie benzynki w AUDI dobrze z LPG współpracują.

Opublikowano
  • Autor

Panowie, a jak wygląda sprawa ze spalaniem gazu w takim silniku? przeglądałem dziś forum to wypowiedzi są przeróżne, niektórzy mówią że udało się zejść do 10-11l a inni że przy dobrym pytowaniu to i ponad 20 łyknie (w to akurat nie wątpię) :) interesuje mnie spalanie w FWD, bo w quattro na pewno z litr, może 2 więcej jak dobrze się doczytałem...

Opublikowano

No to dobre wypowiedzi czytałeś, nic się w tej kwestii nie zmieniło :)

Opublikowano

mam AQD 15L gazu miasto krótkie odcinki 3-4km trasa 11L prędkość 100-180

Opublikowano

No wszystko zależy od nogi. Jak moje auto kupowałem, od kolegi od nas forum zresztą to mówił o spalaniu 12,5l w trasie i 17 w mieście. Przy mojej jeździe pali mi 11l w trasie i 14l mieście przy spokojnej jeździe.

Opublikowano

nie bierz 2.8i, lepiej weż 2.4i AGA :good: :good: :good: :good:

Opublikowano

Ja mam 2.4 30v quattro ARJ i smiga na gazie wzorowo ale niestety nic nie przebije benzynki :)

Z tego co wiem to wszsytkie v-ałki dobrze chodza z gazem :) nie wazny rok czy silnik :)

Opublikowano
  • Autor

nie bierz 2.8i, lepiej weż 2.4i AGA :good: :good: :good: :good:

Ja mam 2.4 30v quattro ARJ i smiga na gazie wzorowo ale niestety nic nie przebije benzynki :)

Z tego co wiem to wszsytkie v-ałki dobrze chodza z gazem :) nie wazny rok czy silnik :)

a przy 2.4 dużo mniejsze spalanie? bo jednak 190KM a 165KM jest różnica :P

Opublikowano

Coś Ty się tak uparł na to spalanie, z tego co ja zauważyłem różnica pomiędzy 2.4 a 2.8 to 2L LPG

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=8612.0;highlight=ile+pali+lpg

poczytaj na tyle stron powinieneś wyliczyć jakąś średnią dla danego silnika :)

Opublikowano
  • Autor

Coś Ty się tak uparł na to spalanie, z tego co ja zauważyłem różnica pomiędzy 2.4 a 2.8 to 2L LPG

już przeorałem tą stronę :) chce zmienić na V6 tylko ciągle rozkminiam czy na 2.4 czy 2.8, wolałbym raczej te 190 KM :decayed:

Opublikowano

szczerze ja mam 2,4 quattro 165 i w porownaniu to mojego starego 2,6 150 km to jest niebo a ziemia :) naprawde o wiele lepiej sie zbiera a spalanie wcale nie jest duze :) ale podejrzewam ze miedzy 2,4 a 2,8 bedzie tak jak ktos powiedzial okolo 2l zalezy jak jezdzisz :) Twoja decyzja bo oba silniki polecam:) tyko jak bedziesz go mial zamiar kupowac to sprawdzaj czy nie jest bardzo zapocony :)

Opublikowano

bierz 2.8 30v :naughty:

spalanie porównywalne do 2.4 a pod nogą sporo większy zapas

Ja wcześniej jeździłem 2.8 174km a teraz mam 2.8 194km różnica w jeździe dużo lepsza a spalania praktycznie to samo :good:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

proponuje vek ta 174 km nie wielka róznica w mocy a silnik bezawaryjny

Opublikowano

mi średnio wychodzi 13 - 14l raczej krótkie odcinki. Nigdy nie przejechałem więcej niż 70km na raz. Myślę, że na trasie przy włączonym tempomacie jestem w stanie jeszcze trochę zejść. Ja w sumie nie używam dużo auta a potrzebowałem 4x4 (nie chciałem terenowego). quattro rewelacja, automat również. Co najlepsze jak kupowałem to tak średnio mnie to auto kręciło, bardziej żona chciała. Z każdym dniem było lepiej i nie chcę już innego ;)

Co do LPG to ja kupiłem już z zamontowanym. Stag 300, Magic Jet wtryski i reduktor również Magic. Reduktor się rozleciał (puszczał gaz do układu chłodzenia) wymieniłem na Shark (ponoć Polski - z polecenia szefa firmy w której był montowany) i jak na razie jest ok. To jest ponoć taka optymalna konfiguracja, są droższe i tańsze. Różnicy nie widzę żadnej przy jeździe. No chyba jeśli chodzi o tankowanie... ale za to cena gazu jest ok.

Ja u siebie podejrzewam przebieg koło 350.000km (na liczniku 220.000). Jak kogoś stać na auto za około 150.000, 200.000 zł to też go stać na paliwo - proste!

Opublikowano

już przeorałem tą stronę :) chce zmienić na V6 tylko ciągle rozkminiam czy na 2.4 czy 2.8, wolałbym raczej te 190 KM :decayed:

to nie rezasz TDI?