djbovorta Opublikowano 21 Grudnia 2011 Opublikowano 21 Grudnia 2011 Witam wszystkich . A więc tak . Jak uruchomię silnik jak jest zimno ,mróz to słychać jakby piski od alternatora ( czyżby to łożyska ? ) później jakoś znikają choć czasem czuć takie po piskiwania jakby myszka piszczała . Wymienione rozrządy rolki napinacze paski micro itd . Wszystko nowe , może to wisko choć jak pisałem w innym temacie chyba działa mi na stałe . Druga sprawa wydaje mi się że ładowanie jest za wysoki daje foto z licznika . Jeśli jest za wysokie to co jest winne ? regulator napięcia ? czyżby ten regulator był razem z szczotkami zespolone ? i jak się wymienia to razem ? Pozdrawiam
bialy986 Opublikowano 21 Grudnia 2011 Opublikowano 21 Grudnia 2011 Wdg książki o Audi :woltomierz powinien wskazywać od 12 do 16V.Jeżeli przy pracującym silniku wskazania będą niższe niż 12V,należy sprawdzić układ elektryczny(akumulatora i alternatora).W czasie rozruchu napięcie może się obniżyc nawet do 8V. Co do piszczących pasków to wiekszość z nas ma z tym problem-urok zimy
djbovorta Opublikowano 22 Grudnia 2011 Autor Opublikowano 22 Grudnia 2011 a to nie piszczy alternator tylko pasek ?
kkam Opublikowano 22 Grudnia 2011 Opublikowano 22 Grudnia 2011 pasek łatwo sprawdzić, wystarczy go polać odrobina wody, jeżeli przestanie piszczeć to wina paska, jeżeli nie to przyczyna leży gdzie indziej. Wtedy najlepiej zdjać pasek i kręcić osobno każdym kołem i sprawdzić co piszczy
badyl666 Opublikowano 23 Grudnia 2011 Opublikowano 23 Grudnia 2011 Po rozruchu altek jest mocno obciążony a sprzęgło jednokierunkowe może być już wykończone. Zobacz czy po rozruchu mocno drga napinacz. Jeżeli drga wymień sprzęgło alternatora. Wesołych !!!
djbovorta Opublikowano 23 Grudnia 2011 Autor Opublikowano 23 Grudnia 2011 No niby drga ale ja wiem chyba cały czas drga . Przypomnę że wymieniałem na nowe paski oraz napinacz jak i rozrząd wraz z rolką prowadząca i napinającą . Sprzęgło alternatora ? a co to jest
kkam Opublikowano 23 Grudnia 2011 Opublikowano 23 Grudnia 2011 sprzęgło alternatora to rolka na alternatorze. W jedna strone kreci wirnik a w druga nie
Rekomendowane odpowiedzi