Bartek85 Opublikowano 22 Marca 2008 Opublikowano 22 Marca 2008 witam kolegów! mam taki oto problem i nie wiem co z tym zrobić jak wyciskam pedał sprzęgła to mniej więcej w połowie czuję pod nogą takie jakby stukanie! jak pedał jest już w podłodze to tego nie czuć! dodam że jak dla mnie to sprzęgło bierze za wysoko ( prawie na samym końcu) najbardziej to czuć jak np. jadę szybko na 6 biegu i zblizam się do skrzyżowania i redukuję! wtedy wciskam pedał i własnie takie mam odczucie pod nogą! i jeszcze czasami na postoju mam problem z jedynką! tak jakby coś blokowało! jak odpuszczę pedał i wycisnę jeszcze raz to wtedy wchodzi! mam 2 pytania czy można jakoś wyregulować ten pedał żeby brał niżej? no i czy to są oznaki końca sprzęgła?
cayenne Opublikowano 22 Marca 2008 Opublikowano 22 Marca 2008 Sprawdź poduszki pod skrzynią biegów. Test jak sprawdzić sprzęgło jest tu
Bartek85 Opublikowano 22 Marca 2008 Autor Opublikowano 22 Marca 2008 Sprawdź poduszki pod skrzynią biegów. Test jak sprawdzić sprzęgło jest tu dzięki za radę! zaraz sprawdzę sprzęgło
sparki Opublikowano 22 Marca 2008 Opublikowano 22 Marca 2008 Jeśli czujesz stukanie, bicie na pedale to moze to być również dwumas Oby nie bo to troche gotówki w plecy
Musashi Opublikowano 22 Marca 2008 Opublikowano 22 Marca 2008 wydaje mi sie, że sprzegło sie juz konczy. byc moze sa rowniez problemy z jego sterowaniem czyli pompa sprzegla wysprzeglik.
Bartek85 Opublikowano 22 Marca 2008 Autor Opublikowano 22 Marca 2008 wydaje mi sie, że sprzegło sie juz konczy. byc moze sa rowniez problemy z jego sterowaniem czyli pompa sprzegla wysprzeglik. a te sterowanie sprzęgłem czyli ta pompa jest w jakiś sposób do rozszyfrowania VAGiem? i czy można jakoś podciągnąć pedał sprzęgła żeby łapał niżej?
Musashi Opublikowano 22 Marca 2008 Opublikowano 22 Marca 2008 wydaje mi sie, że sprzegło sie juz konczy. byc moze sa rowniez problemy z jego sterowaniem czyli pompa sprzegla wysprzeglik. a te sterowanie sprzęgłem czyli ta pompa jest w jakiś sposób do rozszyfrowania VAGiem? i czy można jakoś podciągnąć pedał sprzęgła żeby łapał niżej? nie wiem jak bardzo wysoko masz pedał. jednak jego unoszenie sie, jest zwiazane z kasowaniem luzu zuzywajacej sie tarczy sprzegla przez uklad samoregulacji. tak wiec raczej wymiana sprzegla. jednak prawidlowo wraz ze sprzeglem nalezy wymienic dwumasa.wiec koszty nie male.
Bartek85 Opublikowano 22 Marca 2008 Autor Opublikowano 22 Marca 2008 wydaje mi sie, że sprzegło sie juz konczy. byc moze sa rowniez problemy z jego sterowaniem czyli pompa sprzegla wysprzeglik. a te sterowanie sprzęgłem czyli ta pompa jest w jakiś sposób do rozszyfrowania VAGiem? i czy można jakoś podciągnąć pedał sprzęgła żeby łapał niżej? nie wiem jak bardzo wysoko masz pedał. jednak jego unoszenie sie, jest zwiazane z kasowaniem luzu zuzywajacej sie tarczy sprzegla przez uklad samoregulacji. tak wiec raczej wymiana sprzegla. jednak prawidlowo wraz ze sprzeglem nalezy wymienic dwumasa.wiec koszty nie male. a jak ja to mogę sprawdzić na 100%? podpięcie pod VAGa czy po prostu musi wsiąść ktoś kto się zna i wybadać mechanicznie?
sparki Opublikowano 22 Marca 2008 Opublikowano 22 Marca 2008 Podjedz do jakiegoś mechasa. Nawet średnio rozgarnięty powinien postawić prawidłową diagnozę. Pozdro
boberek Opublikowano 24 Marca 2008 Opublikowano 24 Marca 2008 ja mam to samo i jakos sie tym nie przejmuje obstawiam poduszki albo łozysko na sprzegle ale przyczymn moze byc jeszcze kilka
AD4M Opublikowano 24 Marca 2008 Opublikowano 24 Marca 2008 czasami na postoju mam problem z jedynką! tak jakby coś blokowało! jak odpuszczę pedał i wycisnę jeszcze raz to wtedy wchodzi Miałem to samo, 1 z biegiem czasu wchodziła co raz ciężej - doraźnie pomagało ponowne wysprzęglenie. Wymiana sprzęgła (tarcza, docisk, dwumasa) załatwiło sprawę.
Rekomendowane odpowiedzi