majkel_majki Opublikowano 14 Października 2015 Opublikowano 14 Października 2015 Jeżeli śruby wahaczy górnych były odkręcane i nie są zapieczone to zdjęcie zwrotnicy i wybicie łożyska młotem/ wyciśnięcie na prasie wychodzi najszybciej. Zmieniałem oba łożyska przednie i nie wyobrażam sobie sensownego demontażu na aucie.
biggVv Opublikowano 23 Października 2015 Opublikowano 23 Października 2015 zamiast tak się produkować to czy nie lepiej jest wyjąć zwrotnice?ja tak zrobiłem i dzięki temu nie traciłem czasu zajechałem do mechanika i za przysłowiową flaszkę wszystko wyprasowane i zaprasowane bez nawalania młotkiem,jedynie odkręciłem w domu śruby te na spline,3 poszły bez problemu a czwartą obspawałem klucz i rurka i puściła ale te śruby ori to jakiś szajs metal,jeszcze jeden opór jaki napotkałem to zdjęcie pierścienia wewnętrznego,ale nagrzałem lekko i poszło,nie spodziewałem się że piasta jest tak jak by dwu stopniowa,łozysko fag w sklepie u mnie w mieścinie 189zł ja chyba też zwale zwrotnice...fajny patent ten na ceownikach ale raczej nie będe się w to bawił...łożysko jest dwu-rzędowe kulkowe, swoją drogą bardzo dobra cena jak za FAG'a. ja wyrwałem SNR'a za 168 ale to znajomy mi cenę wydusił tutaj dla mnie liczył się każdy grosz bo to z powodu piast całość wymieniałem :/ jakiś debil niereformowalny mi je miedzią posmarował i zrobiły się purchle teraz staram się sam autko robić co oczywiście wiąże się z niemałymi kosztami za to wiem co jest zrobione i jak coś spierd.... to samookaleczanie i pretensje tylko do siebie dobra Panowie - łożyska wydłubane prasą, puściły dopiero przy 5T, amelinium ze zwrotnicy na łączeniu mega mocno utlenione z lekkimi wżerami. szczerze to nie wyobrażam sobie jakiegoś wybijania na aucie..... z tego co czytam to kwestia farta - u jednego zejdzie u jednego nie. każdy sposób dobry byle skuteczny także nie bede tu oceniać plusów/minusów ściągania zwrotnicy. jedno jest pewne - robota idzie sprawnie i bez pałowania się wyjdzie czy nie wyjdzie.
dziadekM Opublikowano 3 Listopada 2015 Opublikowano 3 Listopada 2015 Jakie jest oznaczenie klucza torx do odkręcenia łożyska. Wiem że śruba M12 ale klucz będzie T?
majkel_majki Opublikowano 3 Listopada 2015 Opublikowano 3 Listopada 2015 Oryginalnie siedzi śruba na klucz spline, nie torx, rozmiar bodajże 10.
GreGoriO Opublikowano 3 Listopada 2015 Opublikowano 3 Listopada 2015 Spline M12 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
dziadekM Opublikowano 3 Listopada 2015 Opublikowano 3 Listopada 2015 Spline M12 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Podziękował.
biggVv Opublikowano 9 Listopada 2015 Opublikowano 9 Listopada 2015 (edytowane) Spline M12 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Podziękował. kolego dziadekM wszystko jest napisane przez założyciela wpisu - SPLINE nr 12 drobna rada, nie próbuj udarem bo gniazdo główki pójdzie (jest możliwe że ząbki się zetrą przy takim kN) - najlepiej użyj klucz z przedłużką (mam grzechotkę 1/2'' z wysuwaną rączką jako przedłużenie) i mocno się zaprzyj. powinno pójść (przynajmniej u mnie tak było i nic nie zerwałem). dodatkowo końce gwintów od strony kotwiczenia w korpusie łożyska popsikaj jakimś typowym penetrantem (wurth'a, forch'a) nie mylić z WD40 i odczekaj ze 20 minut. taki zabieg nie zaszkodzi a na pewno trochę pomoże "poluzować" wsad. powodzonka! Edytowane 9 Listopada 2015 przez biggVv
dziadekM Opublikowano 2 Stycznia 2016 Opublikowano 2 Stycznia 2016 Walczyłem, walczyłem i jakoś poszło. Z prawej strony nie było za bardzo problemu bo chyba poprzedni właściciel zmieniał to i ładnie wyszło. Założył Optimal to nie dziwota że długo nie pochodziło. Minęło prawie dwa miechy i przyszła pora na drugą drugą stronę bo mam jakieś dziwny nawyk że jak coś wymieniam to przeważnie profilaktycznie z obu stron. Tu już łożysko trochę czasu siedziało i nieźle się zapiekło w zwrotnicy. Wykorzystałem sposób który wymyślił kilka postów wcześniej mario814. Równie nadciąć uszy, wsadzić jakiś twardy płaskownik (ja użyłem starego dłuta) i idzie jak ta lala. Tylko jak wyczyściłem ten syf z gniazda w zwrotnicy to później łożysko weszło bez problemu w palcach i tak się zastanawiam czy to dobrze jak trzyma się praktycznie na samych śrubach a nie jest mocno wciśnięte w zwrotnicę
tomek0710 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Czy do A4 B6 jest tylko jeden rodzaj łożyska na przód? Ewentualnie ma ktoś może z forumowiczów w sprzedaży takowe łożysko?
lexyy Opublikowano 8 Maja 2016 Opublikowano 8 Maja 2016 Witam, ja wymienilem lozysko w prawym przednim kole bo huczalo glosniej jak skrecalem w lewa strone.Wymienilem na skf ale nie przestalo, zaminilem kola lewy z prawym i dalej robi sie glosniej przy skręcie w lewo co sprawdzić jeszcze?
biggVv Opublikowano 17 Maja 2016 Opublikowano 17 Maja 2016 Witam, ja wymienilem lozysko w prawym przednim kole bo huczalo glosniej jak skrecalem w lewa strone.Wymienilem na skf ale nie przestalo, zaminilem kola lewy z prawym i dalej robi sie glosniej przy skręcie w lewo co sprawdzić jeszcze? wydaję mi się że jest to charakterystyczny objaw uwalonej półośki... jeśli nie to to kolejne co można sprawdzić to w jakim stanie jest magiel i wspomaganie ZF wytrzymuje 200kkm i koniec, nie ważne czy jezdzone po niemieckim stole czy naszym pięknym kraju Walczyłem, walczyłem i jakoś poszło. Z prawej strony nie było za bardzo problemu bo chyba poprzedni właściciel zmieniał to i ładnie wyszło. Założył Optimal to nie dziwota że długo nie pochodziło. Minęło prawie dwa miechy i przyszła pora na drugą drugą stronę bo mam jakieś dziwny nawyk że jak coś wymieniam to przeważnie profilaktycznie z obu stron. Tu już łożysko trochę czasu siedziało i nieźle się zapiekło w zwrotnicy. Wykorzystałem sposób który wymyślił kilka postów wcześniej mario814. Równie nadciąć uszy, wsadzić jakiś twardy płaskownik (ja użyłem starego dłuta) i idzie jak ta lala. Tylko jak wyczyściłem ten syf z gniazda w zwrotnicy to później łożysko weszło bez problemu w palcach i tak się zastanawiam czy to dobrze jak trzyma się praktycznie na samych śrubach a nie jest mocno wciśnięte w zwrotnicę trochę ciekawej lekturki na wolną chwilkę http://zssplus.pl/publikacje/publikacje09.htm
adrian242424 Opublikowano 2 Września 2016 Opublikowano 2 Września 2016 Panowie mam pytanko, coś mi buczy z przedniego lewego koła przy jeździe na wprost, w okolicach ok 70 jest to najbardziej słyszalne, przy delikatnym skręcie w prawo buczenie jest bardziej słyszalne, a przy skręcie w lewo ustaje całkowicie,czy wszystko wskazuje na uszkodzone lewe łożysko? Na filmie schychac dzwiek, nagrywając skrecałem kierownicą w prawo i lewo, dźwięk najbardziej słyszalny ok 9s.
marcin120383 Opublikowano 3 Lutego 2017 Opublikowano 3 Lutego 2017 Witam jak można sprawdzic łożysko czy jest uszkodzone w domowych warunkach bo dochodzą mnie jakieś dzięki ale sam nie wiem Z tyłem była prosta sprawa po uniesieniu auta i zakręceniu kołem i poruszaniem nim wszystko było jasne pozdrawiam
marcin120383 Opublikowano 4 Lutego 2017 Opublikowano 4 Lutego 2017 Witam czy po zakręceniu kołem jeżeli czuje wibracje na drążku kierowniczym to jest to znak o rozwalonym łożysku bo takie opinie też wyczytałem jak sprawdzić łożysko gdzieś na necie to może być prawda pomoże ktoś
marcin120383 Opublikowano 7 Lutego 2017 Opublikowano 7 Lutego 2017 Z jaką siłą musi być dokręcone łożysko przód ile Nm i stopni
GreGoriO Opublikowano 8 Lutego 2017 Opublikowano 8 Lutego 2017 80Nm +90stopniWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
marcin120383 Opublikowano 8 Lutego 2017 Opublikowano 8 Lutego 2017 Ale chodzi o tą srube co trzyma przegub tak Zawartość dodana 0 minutes later A te 4 od zwrotnicy Zawartość dodana 42 minutes later Ale chodzi o tą srube co trzyma przegub tak A te 4 od zwrotnicyZ jaką siłą
GreGoriO Opublikowano 8 Lutego 2017 Opublikowano 8 Lutego 2017 Pytasz o łożysko, a ono siedzi w obudowie, i całość przykrecana jest 4 srubami do zwrotnicy. I o nich mówię. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
marcin120383 Opublikowano 8 Lutego 2017 Opublikowano 8 Lutego 2017 A ta duża co trzyma przegub to z jaką siłą
GreGoriO Opublikowano 8 Lutego 2017 Opublikowano 8 Lutego 2017 Nie pamiętam. Powiem po poludniu. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Rekomendowane odpowiedzi