Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Jakie wycieraczki polecacie BOSCH/VALEO/MOT-GUM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzwoniłem do ASO przed chwilą. Mają taki zestaw, także to nie jest jakiś składak. Kosztuje u nich 310, także chyba nie ma co czekać na wysyłkę z allegro (a widziałem, że kilka osób narzekało na opóźnienia w przesyłce i brak kontaktu). Do tego mam 10% zniżki, także akurat wyjdzie na 279, jak na aukcji, tyle, że bez kosztów przesyłki.

Opublikowano

a maja tam jakis fajny zestawik do B5piuntki :gwizdanie:

Opublikowano

Ja polecam firme SVF.

Nie ma takiej firmy. Jest SWF ;)

Opublikowano

No wlasnie...bo szukalem i SVF nie znalazlem. A swoja droga, ciekawe jak to sie spisuje :?:

Opublikowano

Dokładnie mój błąd SWF :). Słyszałem, że wycieraczki tej firmy są montowane na pierwszy montaż. Z tego co wiem SWF jest jakośpowiązana z firmą Valeo. Na oko wycieraczki Valeo są takie same jak SWF. ja wczoraj kupiłem SWF Aero gdyż zmieniałem pióra na aero i zapłaciłem 105 zł a we wrzesniu kupowałem Valeo i płaciłem w tym samym sklepie 125 zł

Opublikowano

Ja u siebie mam wycieraczki aero czy jakoś tak firmy Valeo i też nie usuwają deszczu tak jakbym chciał, a wycieraczki są w miarę nowe :)

Opublikowano

Po zakupie Audi miałem SWFy. Jednak ostro piszczały, to je wymieniłem na Boscha. Podejrzewam, że te SWFy były jeszcze z fabryki, zatem szacun, bo nie rozmazywały, a miały 5 lat. Tyle, że ten pisk mnie denerwował.

Uważam, że SWF, Valeo, Bosch to firmy z górnej półki. Uważam również, że problemy z głośnością czy rozmazywaniem mogą pochodzić od zużytych ramion wycieraczek (słaba siła sprężyn), stąd różne opinie, że niektórzy chwalą Valeo, niektórzy na nie bluźnią, czy też z Boschem tak samo. Mam Boscha, ale następnym razem chętnie wypróbuję Valeo.

Opublikowano

zgodze sie dj_bobo...bluzganie na piora jednej czy tez drugiej firmy, wynika z zuzycia sprezyn w ramionach :kwasny: .Tak mialem w polowce..."podrasowalem" sprezyny tzn. powiedzmy ze znalazlem nowe odpowiedniki tych ori i problem zniknal :wink4:

Opublikowano

Zakupiłem zestaw do przeróbki na pióra aero. W ASO za 263,50 czyli jeszcze taniej niż na allegro. Kupowałem do tego przycisk ESP i zaślepki obok niego i z racji większych zakupów dostałem zniżkę 15% :good:

W zestawie są ramiona, pióra aero SWF, nakrętki i zaślepki. Wczoraj zabrałem się za montaż i.. wałek. Jedno ze starych ramion podrdzewiało na gwintowanym bolcu i nie chce z niego zejść :wallbash: Popsikałem WD-40 na noc, ale nadal ani drgnie. Mój ojciec miał to samo w Kia Sorento. Jemu zdjął to zakładowy mechanik, jakimś specjalistycznym narzędziem i ja pewnie też do niego pójdę, ale może ma ktoś jakieś pomysły jak to ruszyć w domowych warunkach? Nie chce mi się z tym czekać do poniedziałku :decayed:

Opublikowano

oo...ja tez sie meczylem z tym...ale ja chcialem przesmarowac caly uklad, bo mi sie zaczynal zacinac :wallbash: tzn jak padalo, to powiedzmy ze bylo okej a jak byla susza, to przychwytywalo i szkubalo :angry: Ja se zrobilem taki mini sciagacz tzn. 3 plaskowniczki przyszlifowane aby dokladnie "objely: ramie w srodku dobra nakretka i zespawane :przebiegly:

Opublikowano

Zdjęte. Specjalnym narzędziem okazał się młotek :decayed: Z jednej strony lekko podważone, z drugiej lekko puknięte młotkiem i puściło. Nowe założę sobie już domu, bo mam szybę całą w szczątkach robali rozwalonych w trakcie weekendowej trasy, także chyba dobrze będzie ją najpierw przemyć. Za jakiś czas zdam relację z pracy nowych wycieraczek.

Opublikowano

no to czekamy na relacje :) widac ze gróbski metody stosowales :decayed: młotek majzel i breszka :naughty:

Opublikowano

Ja pierdzielę, Panowie, ale syf jest z tymi zapiekającymi się ramionami. Jak pisałem rano zdjąłem to zapieczone ramię (lewe). Jak dojechałem do domu zabrałem się za wymianę i okazało się, że drugie też się zapiekło, mimo że kilka dni wcześniej schodziło normalnie. Musiałem za jakiś czas jechać jeszcze w kilka miejsc, a że zanosiło się na deszcz założyłem zdjęte wcześniej lewe ramię na miejsce. Byłem między innymi u speców od klimy i okazało się, że oni mają taki specjalny ściągacz do tego typu akcji. Bez problemu zdjęli świeżo zapieczone prawe ramię i już chciałem jechać, ale stwierdziłem, że lepiej spróbować zdjąć i lewe (to które rano potraktowałem młotkiem) i co się okazało... Zapieczone :kox: Przez kilka godzin, tak że nie dało się go ruszyć. Ściągaczem oczywiście zlazło. Przydatne narzędzie - takie szczęki, na małym stelażu, w którego centrum siedzi gwintowany bolec z pokrętłem do obracania. Szczękami łapiemy takie ramię i dokręcamy bolec.

W każdym razie nowe wycieraczki już są. Montaż to już sama przyjemność. Z tego co zauważyłem tak na gorąco, to cichutko chodzą no i ładnie ścierają. Zaraz po założeniu na dzień dobry dostałem srajtą po szybie - dwa machnięcia i srajty nie było, żadnego mazania. No, ale póki co są nowe, także na ocenę taką rzetelną trzeba jeszcze poczekać. Jedno, co jest już teraz pewne, to że lepiej wyglądają :decayed: W środę jadę do Poznania, zobaczymy jak poradzą sobie z insektami na szybie.

Opublikowano

Ściągaczem oczywiście zlazło. Przydatne narzędzie - takie szczęki, na małym stelażu, w którego centrum siedzi gwintowany bolec z pokrętłem do obracania. Szczękami łapiemy takie ramię i dokręcamy bolec.

dokladnie cos na ten ksztalt se zrobilem i dziala :decayed:

Opublikowano

Wrażenia po pierwszych deszczach i dłuższej trasie.

• bardzo ładnie zbierają wodę (a wczoraj w Łodzi na prawdę było co zbierać z szyby)
  • owady zmazują, a nie rozmazują
  • cichutko i tak jakoś gładko chodzą po szybie
  • idealnie pracują przy wyższych prędkościach w okolicach 160-170, nic nie podwiewa ani za mocno nie dociska[\li]

Póki co jestem bardzo zadowolony, no ale, jak mówiłem, na razie to są nówki, zobaczymy co będzie za pół roku.

Pozdrawiam!

Opublikowano

idealnie pracują przy wyższych prędkościach w okolicach 160-170, nic nie podwiewa ani za mocno nie dociska

Nie wolno tyle u nas jeździć! :wink4:

Opublikowano

idealnie pracują przy wyższych prędkościach w okolicach 160-170, nic nie podwiewa ani za mocno nie dociska

Nie wolno tyle u nas jeździć! :wink4:

jak nie wolno to szybko jeździć :decayed: a tak wogle to jakie wycieraczki tak zachwalacie i czy z aukcji kupione ?
Opublikowano

Ja tez polecam wycieraczki firmy ALCA . Chodza juz u mniej 4-5 miesiecy i sa naprawde dobre. Wczesniej mialem Bosche i nie widze roznicy oprocz ceny.

Dostepne prawie w kazdym wiekszym markecie po kilkanascie zlotych i na allegro. :good:

Opublikowano

Ja tez polecam wycieraczki firmy ALCA . Chodza juz u mniej 4-5 miesiecy i sa naprawde dobre. Wczesniej mialem Bosche i nie widze roznicy oprocz ceny.

Dostepne prawie w kazdym wiekszym markecie po kilkanascie zlotych i na allegro. :good:

ale nie mylić z ALCA-HEYNER tymi płaskimi bo to jest straszne gówno...