Wujek141 Opublikowano 17 Stycznia 2012 Opublikowano 17 Stycznia 2012 Witam. Mam kilka pytań koledzy odnośnie liczników montowanych w poliftowych a4 pod koniec 1999 roku. Sam mam polifta lecz jeszcze z czerwonym podwietleniem i zegarkiem analogowym. Czy jest możliwość podłączenia licznika z zegarkiem cyfrowym? Czy będzie działac plug&play?
kuba84 Opublikowano 18 Stycznia 2012 Opublikowano 18 Stycznia 2012 nie będzie p&p resztę znajdziesz tu: http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=10354.0 jest wszystko co może Cie interesować wystarczy poświęcić trochę czasu na poczytanie
Wujek141 Opublikowano 18 Stycznia 2012 Autor Opublikowano 18 Stycznia 2012 Jak jesteś taki mądry to wskaż mi gdzie to pisze. Bo 180 stron czytać o samym fisie to lekkie przegięcie ... Ileż można dupić o montażu FIS. Ja u siebie mam pełnego FISa tylko chce wymienić licznik na te z białym podświetleniem i zegarkiem cyfrowym. Co trzeba będzie wyrezać żeby wszystko hulało? Jak ktoś przerabiał ten temat bardzo proszę o podzielenie się wiedzą.
classic90 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Hmm nikt nie wie? A może jest ktoś z okolicy kto ma biały licznik i by znalazł trochę czasu, żebyśmy mogli podłączyć go i zobaczyć co i jak
vudi Opublikowano 23 Stycznia 2012 Opublikowano 23 Stycznia 2012 chcesz białe to zmień podswietlanie u siebie bedzie prosciej i szybciej. chyba ze zalezy ci na fisie i innych bajerach dostepnych na tamtych licznikach to tylko wymiana
IDUAL Opublikowano 23 Stycznia 2012 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Możliwośc podłączenia jest ale pasować nie bedą kostki PINY w licznikach z analogowym zegarkiem nie zgadzają się z tymi co majć cyfrowy zegarek. Te z białym podświetlaniem dodatkowo miały zawsze pół FIS lub Pełny FIS i napewno wywalało by błąd czujnika poziomu oleju bo w starych licznikach poprostu go nie było. Jeżeli chcesz podpiąć z białym podświetlaniem to lepiej już pełen FIS ładować a tu masz różnice z PINACH między licznikiem po 1998 czyli taki jak twój a po 2000 czyli z białym podświetlaniem i elektronicznym zegarkiem. Musiałbyś przerobić Piny w kostkach żeby działało. Licznik po 1998 r. connector for basic functions, 32-pin, blue 1 -Terminal 15 2 -Right turn signal 3 -Speedometer output 1 4 -not used 5 -Fuel gauge sender 6 -Airbag 7 -Terminal 31 (sensor earth) 8 -Coolant temperature 9 -Terminal 31 (load earth) 10 -Oil pressure switch 11 -Engine-speed signal 12 -Terminal 61 13 -Glow plug indicator or CAT 14 -Self-levelling suspension 15 -Terminal 58d 16 -Trailer turn signal/fault in engine electrical system 17 -Main beam 18 -Left turn signal 19 -ABS 20 -Terminal 58s 21 -Door contact, driver's side 22 -Low coolant level 23 -Terminal 30 24 -Terminal 31 (load earth) 25 -K wire 26 -Right parking light 27 -Left parking light 28 -Speedometer input 29 -Brake fluid level/pressure 30 -S-contact 31 -Belt buckle 32 -ESP connector for additional functions, 32-pin, green 1 -not used 2 -Transponder 1 3 -not used 4 -Immobiliser 5 -W wire 6 -Boot lid/tailgate (Lowline version only) 7 -Brake pads (Highline version only) 8 -Input for outside buzzer actuation (currently vacant) 9 -Input for outside gong/chime actuation (currently vacant) 10 -Fuel tank warning output signal for engine control unit (6 cyl. TDI and USA vehicles only) 11 -Service life output 12 -Air conditioner shutoff 13 -Parking brake 14 -Electronic throttle 15 -Side marker light 16 -not used 17 -Transponder 2 18 -not used 19 -not used 20 -not used 21 -Oil temperature 22 -not used 23 -not used 24 -not used 25 -not used 26 -not used 27 -not used 28 -not used 29 -Terminal 58d (outside dimmer potentiometer) 30 -Speedometer output 2 31 -not used 32 -not used connector for multi-function display 20-pin, red 1 -Consumption signal 2 -not used 3 -not used 4 -not used 5 -Ambient temperature 6 -Selector lever display 7 -not used 8 -not used 9 -Washer fluid 10 -Hydraulic system pressure 11 -On-board computer reset 12 -Clock signal for radio frequency display 13 -Data signal for radio frequency display 14 -On-board computer, left 15 -Enable signal for radio frequency display 16 -Tail lights/dipped beams (bulb monitor) 17 -Glow plug relay (diesel models only; low-voltage monitor in dash panel insert is disabled when glow plugs are operated) 18 -On-board computer, right 19 -Brake light 20 -not used Licznik po 2000 r. connector for basic functions, 32-pin, blue 1 -Terminal 15 2 -Wear of brake pads 3 -Speedometer output 1 4 -not used 5 -Fuel gauge sender 6 -Fuel gauge warning OBD 2 7 -Terminal 31 (sensor earth) 8 -Coolant temperature 9 -Terminal 31 (load earth) 10 -Oil pressure 2 (high) 11 -Engine-speed signal 12 -Air conditioner shutoff 13 -Electronic throttle/ pre-glow control 14 -Self-levelling suspension 15 -Terminal 58d 16 -Trailer turn signal 17 -Main beam 18 -Left turn signal 19 -not used 20 -Terminal 58s 21 -Door contact, driver's side 22 -Low coolant level 23 -Terminal 30 24 -Terminal 31 (load earth) 25 -Consumption signal 26 -Right parking light 27 -Left parking light 28 -Speedometer input 29 -Brake 30 -S-contact 31 -Speedometer output 2 32 -ESP/TCS connector for additional functions, 32-pin, green 1 -Door contact (all doors) 2 -Transponder 1 3 -not used 4 -not used 5 -W wire 6 -Tailgate 7 -Right turn signal 8 -External buzzer 9 -External gong 10 -Airbag 11 -Service life output 12 -Terminal 61 13 -Parking brake 14 -CHECK 15 -Oil level / temperature 16 -not used 17 -Transponder 2 18 -CAN high speed (drive) (high +) 19 -CAN high speed (drive) (low -) 20 -CAN high speed (drive) (screen) 21 -ABS 22 -CAN low speed (Convenience) (high +) 23 -CAN low speed (Convenience) (low -) 24 -CAN low speed (Convenience) (screen) 25 -Bonnet 26 -not used 27 -Belt buckle 28 -K wire 29 -Ambient temperature input 30 -not used 31 -Selection range 32 -not used connector for multifunction display, 32-pin, grey 1 -Switch menu guide (menu) 2 -Switch menu guide (out A) 3 -Switch menu guide (out 4 -Switch menu guide (Enter) 5 -CAN high speed Display (high +) 6 -CAN high speed Display (low -) 7 -CAN high speed Display (screen) 8 -Door contact, passenger side 9 -Door contact, rear right 10 -Door contact, rear left 11 -Enable 12 -Clock 13 -Data 14 -Brake light 15 -Washer fluid level 16 -Tail lights/dipped beams 17 -On-board computer, left 18 -On-board computer, right 19 -On-board computer reset 20 -not used 21 -not used 22 -not used 23 -Key branch 1 Navigation system 24 -Key branch 2 Navigation system 25 -Key branch Telematics 26 -not used 27 -not used 28 -not used 29 -not used 30 -not used 31 -not used 32 -not used
vauxhall95 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Opublikowano 23 Stycznia 2012 podlaczenei nie jest takie trudne.Trzeba poprzekladac pare kabli i miec rozpiske w reku.I to wszystko a jak masz fisa to wszystkie sygnaly masz doprowadzone pod licznik.
classic90 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Oboje z kolegą mamy pełnego FIS'a zależy nam tylko na tym, żeby kupić licznik z audi po 00r z białym podświetleniem i tym cyfrowym zegarkiem i wsadzić je do naszych aut. Pomysł z wymianą podświetlenia może i niezły... podjąłem się tego w wakacje i najgorzej nie było a teraz jak przyszła zima i ogrzewanie itd to obrotny 4-5 tys świecą bardzo ciemno i prędkość 0-50km tak samo... w dodatku w moim przypadku jest też fis do wymiany bo przy wyższych temperaturach wszystko sie traci i mam troche powypalane niestety
KL4K50N Opublikowano 23 Stycznia 2012 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Te liczniki z białym podświetlaniem to bubel. Psują się jak nie wiadomo co... Lepiej licznik od esy, o nie bo lepszy wygląd
maron_d Opublikowano 24 Stycznia 2012 Opublikowano 24 Stycznia 2012 Te liczniki z białym podświetlaniem to bubel. Psują się jak nie wiadomo co... Lepiej licznik od esy, o nie bo lepszy wygląd A da radę go przerobić do diesla? Mateusz (Wujek141), jak masz pełny fis to ile będziesz za swój licznik wołać jak będziesz "swapa" robić ? I jak tam linie na fisie wyglądają u Ciebe ?
KL4K50N Opublikowano 24 Stycznia 2012 Opublikowano 24 Stycznia 2012 A da radę go przerobić do diesla? :mysli Oczywiście, że się da. Z tym, że trzeba by było się przyzwyczaić jednak do skali w obrotomierzu wyskalowanej do 8tys. To jedyna wada tak mi sie wydaje. Z białymi to jest tak, że strasznie trzeba uważać na modele robione przez firmę JAEGER - dno totalne
Wujek141 Opublikowano 24 Stycznia 2012 Autor Opublikowano 24 Stycznia 2012 Maron - jakbym robił swapa to nie wiem ile bym wołał, fisa mam nowego (tzn ma rok) - wszystko na nim widać. Jak mówicie, że dno totalne to chyba zostane przy swoim liczniku Lecz ciekawiło mnie to, jak by to wyglądało od strony technicznej.
KL4K50N Opublikowano 24 Stycznia 2012 Opublikowano 24 Stycznia 2012 Jak mówicie, że dno totalne to chyba zostane przy swoim liczniku :mysli Ja nie piszę byś z niego zrezygnował od razu . LECZ poczytaj sobie o tych zegarach z poliftów. Dużo jest postów na temat padania liczników.
Wujek141 Opublikowano 25 Stycznia 2012 Autor Opublikowano 25 Stycznia 2012 Skoro mam mieć z nim problemy, wolę swojego VDO Podświetlenie to fajna rzecz, elektryk wymieni te diody za grosze :gwizdanie: Ewentualnie kolega, który to ma już za sobą
KL4K50N Opublikowano 25 Stycznia 2012 Opublikowano 25 Stycznia 2012 Skoro mam mieć z nim problemy, wolę swojego VDO Podświetlenie to fajna rzecz, elektryk wymieni te diody za grosze :gwizdanie: Ewentualnie kolega, który to ma już za sobą Ale się uparłeś na te białe podświetlenie . Ja tam wole krwistą czerwień
wiktorsam Opublikowano 25 Stycznia 2012 Opublikowano 25 Stycznia 2012 Nie przesadzajmy że białe podświetlenie to dno - wystarczy kupić VDO których zresztą jest większość na rynku i nic się nie psuje. Wyświetlacze w VDO czy to czerwone czy białe podświetlenie są identyczne i tak samo szybko się psują (białe są nowsze to może pochodzą dłużej). Sama przekładka od strony mechanicznej to banał - przełożyć kilka pinów, a jak przeszkadza Ci komunikat sensor trzeba dołożyć dodatkowo emulator czujnika. Większym problemem jest za to ogarnięcie immobilizera który masz w liczniku
KL4K50N Opublikowano 25 Stycznia 2012 Opublikowano 25 Stycznia 2012 Nie przesadzajmy że białe podświetlenie to dno - wystarczy kupić VDO których zresztą jest większość na rynku i nic się nie psuje. Wyświetlacze w VDO czy to czerwone czy białe podświetlenie są identyczne i tak samo szybko się psują (białe są nowsze to może pochodzą dłużej). Sama przekładka od strony mechanicznej to banał - przełożyć kilka pinów, a jak przeszkadza Ci komunikat sensor trzeba dołożyć dodatkowo emulator czujnika. Większym problemem jest za to ogarnięcie immobilizera który masz w liczniku Ja tylko napisałem opinie na temat licznika tej drugiej firmy. Nie pisałem nic o VDO. I tym bardziej nie zabroniłem nikomu montowania tych liczników.
Wujek141 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Autor Opublikowano 26 Stycznia 2012 Dokładnie ... A skoro na razie nie ma problemów z VDO a można mieć z Jaggerem to lepiej zostać przy tym, co fabryka dała .
Rekomendowane odpowiedzi