Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Opinie na temat paliw Orlen Ekodiesel

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mogę tylko przytaknąć Mlodemu. Tankowałem tylko Ekodiesel, zanim zacząłem regularnie tankować na Leclerc. Nie ma żadnej różnicy, poza cena :decayed:

Opublikowano

na statoil czy to zwykły ON czy ON Gold jak dla mnie jedno i to samo. tylko ceną się rożni a ja nie odczuwam zmian w jeździe czy w spalaniu

Opublikowano

Żona znajomego zalała raz przez przypadek (jak to kobieta) biodiesla do golfa IV PD, po zalaniu jak wkręcił się powyżej 3tyś obr/min i zmieniło się bieg, to turbina w ogóle się nie włączała, trzeba było zgasić i wszystko wracało do normy ale trochę się pojeździło i przeszło.

Opublikowano

Te wszystkie paliwa Verva, Ultimate i inne to chwyt marketingowy a załoze sie że jakby oddać to do laboratorium to by wyszło że to samo. Podejrzewam że nawet ta sama pompa w zbiorniku na stacji to podaje :decayed:

pupa :tongue4: verva ma osobny zbiornik przeważnie mniejszy niż zwykły ON (czyli ekodiesel) verva posiada dodatek który po sprzedaniu 100L verwy z 1000L się zwraca :cool1: a bajery typu na vervie lepiej mi idzie albo w zimie lepiej pali wyssane z palca i totalne bzdury :cool1: simsonek Ekodiesel z Orlenu to normalne paliwo tylko z drobnym dodatkiem jakiegoś uszlachetniacza kto Ci takimi bzdurami zawraca głowę :wink4: nie ma znaczenia czy to stacja Bliska, czy inne . Paliwo dostarczają w Polsce w 80% Widełka [br]Dopisany: 25 Styczeń 2012, 16:44_________________________________________________Można powiedzieć że verva to takie paliwo dla prezesów w X6 albo w Q7 aby się czuli jeszcze lepsi, przepłacając za bzdurę. Ale on na vervie śmiga :hi:

może i ma osobny zbiornik ale jak powiedziałes żadnej różnicy poza nazwa tam niema. Tzw paliwo dla prezesów :mysli: Dobrze to ujałes :wink4::good:

Co do zwykłego paliwka i stacji pisza niektórzy że róznica tylko w cenie. Może i tak ale np ze 2 razy zatankowałem na tesco bo miałem z paragonem po zakupach jakies 15gr taniej. I nawet po zalaniu pełnego baku byłem w plecy. Spalanie wyszło około litr więcej. I złudna oszczedność wyszła mi bokiem.

Myślałem że może nawet coś z samochodem bo rzeczywiście był słabszy. Ale póxniej zatankowałem zwykłe ON na statoilu i spalanie wróciło do normy i dynamika.

Fakt faktem że w polsce jest tylko 2 dostawców tak na prawdę paliwa Orlen i Lotos ale strach pomyslec co się dzieje z tym paliwem juz na stacjach skoro takie cyrki się dzieją.

Opublikowano

A ja zatankowałem ostanio ekodiesla w strzelinie na orlenie do pełna i po przejechaniu 300 auto się zatrzymało!!! a by to meś E220 który radzi sobie nawet z opałem!!! w filtrze paliwa zrobiła się galaretka gęsta maź nie wiem czy to oszustwo stacji czy jednorazowy przypadek ale orlen omijałem i będe omijał dalej. jak mam mało w baku to wjade ale sypne maks na dojechanie na normalną stację i tam full.

Opublikowano

Wiecie a ja zauważyłem pewną różnicę między Ekodieslem a Verva z Orlenu.

Dość dużo jeżdze i często tankuję.

Auto jak w opisie.

Na vervie średnio przejeżdzam 10% więcej kilometrów na jednym tankowaniu do pełna niż na Ekodieslu(zwykłym dieslu).

Opublikowano

O dwóch dostawcach paliw to wiemy oficjalnie, trzeba do nich dodać jednak pewnie z parę tysięcy większych i drobnych firemek co to parają się przerabianiem opału, przepracowanego oleju transformatorowego i innych tym podobnych cieczy na ON, lub wszelkiej maści rozpuszczalników na PB :naughty:

Jest to bardzo lukratywny interes z racji obciążeń fiskalnych nałożonych przez nasze ukochane Państwo na paliwa :tongue4:

Trzeba się też zastanowić gdzie są oni w stanie to sprzedać :mysli:

Na jakichś stacjach "no name" już się to nie udaje, bo żaden myślący kierowca tam nie zatankuje :gwizdanie:

Pozostają tylko bardziej wyrafinowane metody, podam parę zasłyszanych przykładów jak sobie z tym radzą producenci tego badziewia:

1. Otwierają firmę transportową i świadczą usługi dla porządnych stacji po bardzo konkurencyjnych stawkach, tyko że po drodze z rafinerii zawartość cystern się ździebko zmienia, na dobrą sprawę to mogli by im wozić paliwko jeszcze dopłacając a i tak nieźle na tym wyjdą :)

W ten właśnie sposób można się stać posiadaczem takiej mikstury w zbiorniku naszego auta tankując na Lotosie w rejonie łódzkim :wallbash:

2. Jako że na stacji "no name" już nic nie idzie sprzedawać to trzeba się wykazać inicjatywą i postarać o baner porządnej sieci podpisując umowę franczyzową, znam kilka takich stacji, co kilkukrotnie już zmieniały szyld jak nastąpił jakiś przypał, a sprzedają cały czas to samo badziewie :kox:

Żeby nie być gołosłownym, stacja na jednym z końców obwodnicy Mszczonowa, druga na jednym z wylotów ze Skierniewic.

3. Można też zaoferować dobrą cenę marketom, dla których stacje paliw służą do przyciągania klientów, tam cena jest najważniejsza :wink4:

Pewnie jest jeszcze parę sposobów żeby to g...no trafiło do naszych zbiorników bez podejrzeń z naszej strony, dla tego jak największa ostrożność jest wskazana, szczególnie w nieznanym przez nas terenie.

Na dobrą sprawę ryzyko jest na każdej stacji, ale jesteśmy go w stanie zminimalizować prawie do zera uruchamiając nasze szare komórki :tongue4:

Mając powyższą wiedzę tankuję tylko na Orlenie, ale tylko i wyłącznie na tych stacjach co są własnością PKN-u, łatwo to sprawdzić, zanim nalejemy coś do baku, trzeba się przespacerować i kupić na stacji cokolwiek i dokładnie przeczytać paragon pod kątem kto nam sprzedał to co kupiliśmy :hi:

Osobiście to wolał bym z premedytacją zalać audiczkę redbulem, bo wiem że po przepaleniu jednego kotła czerwonego na pewno jej się nic nie stanie, niż zatankować jakiś ON niewidomego pochodzenia :cool1:

Mając na uwadze moje wypociny, wszelkie dyskusje który to koncern sprzedaje lepsze paliwo i czy te droższe produkty są lepsze o tych tańszych schodzą na bardzo daleki plan.

Jeżeli tylko nikt do nich po drodze z rafinerii się nie dotykał (poza transportem oczywiście) to my i nasze auta nie powinniśmy odczuwać jakiejś różnicy, a jak ją odczuwamy to powinniśmy nabrać dużych podejrzeń do tych co nam sprzedali to słabe paliwko.

Mając dużego pecha, można po zatankowaniu jednego, pełnego zbiornika mieć silnik do remontu ( znam niejeden taki przypadek !! ), dlatego rozwaga i myślenie przy wkładaniu pistoletu do zbiornika jest ze wszech miar wskazana :wallbash:

P.S. Sory, troszkę się rozpisałem , może nie całkiem na temat i nie w tym dziale co powinienem, jak by co to proszę o przeniesienie w lepsze miejsce :notworthy:

[br]Dopisany: 26 Styczeń 2012, 03:36_________________________________________________

Wiecie a ja zauważyłem pewną różnicę między Ekodieslem a Verva z Orlenu.

Dość dużo jeżdze i często tankuję.

Auto jak w opisie.

Na vervie średnio przejeżdzam 10% więcej kilometrów na jednym tankowaniu do pełna niż na Ekodieslu(zwykłym dieslu).

Jak jest taka różnica to werwę pewnie sprzedają w oryginale, a zwykły ON już nie koniecznie :decayed:[br]Dopisany: 26 Styczeń 2012, 05:36_________________________________________________

A ja zatankowałem ostanio ekodiesla w strzelinie na orlenie do pełna i po przejechaniu 300 auto się zatrzymało!!! a by to meś E220 który radzi sobie nawet z opałem!!! w filtrze paliwa zrobiła się galaretka gęsta maź nie wiem czy to oszustwo stacji czy jednorazowy przypadek ale orlen omijałem i będe omijał dalej. jak mam mało w baku to wjade ale sypne maks na dojechanie na normalną stację i tam full.

Sprwdź czy to nie była franczyza :)

Opublikowano

A nie będę tego komentował :facepalm:

[br]Dopisany: 26 Styczeń 2012, 13:48_________________________________________________A jednak powiem swoje :) nie wiem jakie masz znajomości i informacje ale aby mieć szyldy danej stacji musisz podsiać umowę i to na parę lat dostosować ją do danych wymogów. Zerwanie jej wcześniej wiąże się z dużymi kosztami. Różne są takie koszta. W zależności z jaką siecią podpisze umowę i na jakich zasadach.Wystarczy że dostaniesz nowy słup cenowy z Orlenu a 5gr. z każdego litra idą dla nich, a gdzie banery, neony,regały ubrania dla obsługi za to wszystko zwracasz przez długie lata. Każda stacja ma swój indywidualny wystrój nawet w WC :gwizdanie: czy to Shell lub Orlen . Więc coś tu nie tak z tym zmienianiem barw stacji .Sprzedawanie "badziewia" ? kary i utrata koncesji na sprzedasz wystarczająco odstraszają. Na dzień dzisiejszy, nawet służba celna pobiera próbki do badań. To już nie te czasy. :hi:

Opublikowano

[br]Dopisany: 26 Styczeń 2012, 13:48_________________________________________________A jednak powiem swoje :) nie wiem jakie masz znajomości i informacje ale aby mieć szyldy danej stacji musisz podsiać umowę i to na parę lat dostosować ją do danych wymogów. Zerwanie jej wcześniej wiąże się z dużymi kosztami. Różne są takie koszta. W zależności z jaką siecią podpisze umowę i na jakich zasadach.Wystarczy że dostaniesz nowy słup cenowy z Orlenu a 5gr. z każdego litra idą dla nich, a gdzie banery, neony,regały ubrania dla obsługi za to wszystko zwracasz przez długie lata. Każda stacja ma swój indywidualny wystrój nawet w WC :gwizdanie: czy to Shell lub Orlen . Więc coś tu nie tak z tym zmienianiem barw stacji .Sprzedawanie "badziewia" ? kary i utrata koncesji na sprzedasz wystarczająco odstraszają. Na dzień dzisiejszy, nawet służba celna pobiera próbki do badań. To już nie te czasy. :hi:

cos w tym jest ale chyba nie wierzysz że w polsce kombinowanie zmalało od PRL. Nie liczył bym. Masz sporo racji ale sa tacy którym opłaci si robic takie przekrety. Jakby tak nie było to nie było by takich różnic w spalaniu i rozwalonych silników. :cool1:

Opublikowano

Czyli nigdy tak naprawde nie wiadomo co lejesz do baku, czy to na porządnej stacji czy jakiejś no name. Przykre, ale takie czasy.

--------------------

logo_audi.jpg

Opublikowano

Che che, uruchom liczydło, stacja w dobrym miejscu 5000 litrów dziennie x extra 0,60 Pln za litr, x 365 dni i co wychodzi ?

Mi wyszło 1.095.000,- PLN/ rok ekstra zysku i to bez podatku, bo faktura na zakup będzie po wmiarę normalnej cenie :cool1:

Jest za co załagodzić sprawę :kox:

Poza tym ktoś jest właścicielem a kto inny prowadzi dziłalność na stacji, każdą następną może prowadzić jeszcze ktoś inny :gwizdanie:

• 4 lata później...
Opublikowano

Te wszystkie paliwa Verva, Ultimate i inne to chwyt marketingowy a załoze sie że jakby oddać to do laboratorium to by wyszło że to samo. Podejrzewam że nawet ta sama pompa w zbiorniku na stacji to podaje :decayed:

pupa :tongue4: verva ma osobny zbiornik przeważnie mniejszy niż zwykły ON (czyli ekodiesel) verva posiada dodatek który po sprzedaniu 100L verwy z 1000L się zwraca :cool1: a bajery typu na vervie lepiej mi idzie albo w zimie lepiej pali wyssane z palca i totalne bzdury :cool1: simsonek Ekodiesel z Orlenu to normalne paliwo tylko z drobnym dodatkiem jakiegoś uszlachetniacza kto Ci takimi bzdurami zawraca głowę :wink4: nie ma znaczenia czy to stacja Bliska, czy inne . Paliwo dostarczają w Polsce w 80% Widełka [br]Dopisany: 25 Styczeń 2012, 16:44_________________________________________________Można powiedzieć że verva to takie paliwo dla prezesów w X6 albo w Q7 aby się czuli jeszcze lepsi, przepłacając za bzdurę. Ale on na vervie śmiga :hi:

ufff to ja mam q5 to bede zwykle lal ;-)