Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Pękł mi przewód hamulcowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam dzisiaj przezyłem hororr jade sobie naszczęście wolno chcialem zachamowac przed pasami naciskam pedał hamulca a tu buh i pedał zapadł sie do podłogi cale szczęście ze nikt nie wszedł na pasy bo by było nie ciekawie zatrzymalem sie zeby sprawdzić co jest zas grane a tu rozwalony wężyk od przedniego prawego koła czemu pedal zapadł się do konca i auto nic nie zwolniło chociaz powininien byl troche przyhamowac tył bo chyba w audi są hamulce 2 obwodowe przód osobno a tył osobno powinien hamowac tak czy nie?

Opublikowano

jak widać na przykładzie, nie [br]Dopisany: 06 Kwiecień 2008, 21:21 _________________________________________________drugim obwodem hamulcowym w osobówkach jest ręczny

[br]Dopisany: 06 Kwiecień 2008, 21:22 _________________________________________________dwuobwodowe układy hamulcowe wystepują tylko w cięzarówkach przy pneumatycznych układach

Opublikowano
  • Autor

wężyk wymieniłem zdrugiej strony też już był na wykonczeniu trzeba będzie dokladniej oglądać auto pod spodem czy nic sie niedzieje niepokojącego bo życie mi miłe :)

Opublikowano

ja też to miałem jeszcze za czasów opla vectry koszmar! Dobrze że wajcha była żyleta....

a tak na marginesie nie orientuje się ktoś może czy są dostępne do b5 przewody w stalowym oplocie i ile by to kosztowało? Taki chyba nie ma prawa strzelic

Opublikowano

podejrzewam sabotaż :gwizdanie:

ps. po zimie zawsze trzeba oblukać autko

Opublikowano

Też takie coś przeżyłem :> Wymieniłem, odpowietrzyłem i śmigam nadal :cool:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

jak widać na przykładzie, nie [br]Dopisany: 06 Kwiecień 2008, 21:21 _________________________________________________drugim obwodem hamulcowym w osobówkach jest ręczny

[br]Dopisany: 06 Kwiecień 2008, 21:22 _________________________________________________dwuobwodowe układy hamulcowe wystepują tylko w cięzarówkach przy pneumatycznych układach

Nie pisz o czymś, o czym nie masz pojęcia.

Każdy samochód od któregoś tam roku (nawet PF 126p) dopuszczony do ruchu w Europie ma hamulec 2-obwodowy, podział jest najczęściej po przekątnej.

A pedał wpadł w podłogę, bo układ był nieszczelny więc naciśnięcie spowodowało niekontrolowany wyciek płynu przez dziurę.

Opublikowano

Przewody hamulcowe podobno lubią pękać na badaniu technicznym jak diagnosta nieumiejętnie wjeżdża na rolki, ale o co dokładnie chodzi to nie wiem. :mysli:

Za czasów Fiata Uno miałem dwie awaryjne sytuacje z hamulcami, tylko że tam to wypadały mi klocki. :decayed:

Opublikowano

a tak na marginesie nie orientuje się ktoś może czy są dostępne do b5 przewody w stalowym oplocie i ile by to kosztowało? Taki chyba nie ma prawa strzelic

przewody w oplocie mozna dorobic za zamowienie .....

Opublikowano

jestem w szoku...

tzn ze ten 2 obwód nie zadziałał wogóle???

ile jest tych wężyków..4?

i wystarczy ze jeden pęknie i juz pozamiatane???

Opublikowano
  • Autor

no nato wygląda ze moze byc pozamiatane lepiej sobie sprawdzac co jakiś czas czy nie ma jakiś pęknięć

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

u mnie tez dzis pęknał przewód z lewej strony (kierowcy idacy do zacisku) ten gumowy. Nacisnałem mocniej hamulec i wpadł w podłoge... Dzis sobota to musze pozostawic do poniedziałku auto same sobie :( :( warto czasmi sprawdzic przewody....

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

u mnie tez dzis pęknał przewód z lewej strony (kierowcy idacy do zacisku) ten gumowy. Nacisnałem mocniej hamulec i wpadł w podłoge... Dzis sobota to musze pozostawic do poniedziałku auto same sobie :( :( warto czasmi sprawdzic przewody....

U mnie są trochę popękane z przodu, przy samym złączu do metalowego przewodu (gumowe i lewa i prawa strona) - tzn. popękana jest guma zewn. i widać oplot - więc chyba warto zamówić nowe ? Nie wiecie ile kosztują ?

Opublikowano

kolo 30 zł zamiennik u mnie tez tak popękane były :( do tego zepsuł mi sie czujnik abs od tej naprawy :(

Opublikowano

Napewno się zepsuł - może wystarczy błąd wykasować.

Opublikowano

Widzę, że to jakaś epidemia... jeszcze czuję tą adrenalinę. :blink:

Parę godzin temu hamowałem za innym autem na czerwonych światłach - a tu raptem pedał hamulca się zapadł. :shocked: Gdybym nie odbił na wolny pas do skrętu w prawo, to było by cienko ;(

Wneka lewego przedniego koła skąpana jest w płynie. Wracałem do domu 30kmh z ręką na ręcznym, na szczęscie było blisko...

Opublikowano

Ku przestrodze innym użytkownikom napisze, ze i u mnie dzisiaj pekl przewod hamulcowy.

Opublikowano

Co Wy z tymi przewodami macie? Może są kijowej jakości. Choc takie przewody powinno się wymieniac co kilka lat, aby później nie było takich fajnych niespodzianek na drodze. :)

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Co Wy z tymi przewodami macie? Może są kijowej jakości. Choc takie przewody powinno się wymieniac co kilka lat, aby później nie było takich fajnych niespodzianek na drodze. :)

Mi przewód odmówił posłuszeństwa parę m-cy temu,na szczęście nie stało się to podczas dohamowana z ponad 150 na 60 bo i tak czasem bywa.

Byłem u mechaniora i powiedział że nawet roczny merc zawitał u niego z taką dolegliwości,więc ucieszyłem się że mój dziadek tyle wytrzymał :kox: dodam jeszcze że zdarzenie te stało się kiedy dojeżdżało ze mną paru gostków do roboty i ciśnienie było takie ogromne że rozwaliło zbiorniczek płynu wyrównawczego w miejscu gdzie dogrzewa go słoneczko :wallbash: