Opublikowano 2 Maja 201511 l tak ale dopiero kilka lat pozniej a jst duzo aut nawet bardzo starych gdzie pomimo mniejszego klocka srednica tarczy tylnej jest wieksza niz przedniej
Opublikowano 2 Maja 201511 l Niestety inżynierowie te się uczą na błędach. Zgadza sie z tymi tarczami,ale pewnie miało to zastosowanie przy tyłach wyposażonych w tarczobębny,gdzie były nawet zaciski dwutłoczkowe np.opel.
Opublikowano 3 Maja 201511 l Dobra, dobra - A6 C6 pojawiło się w 2004r, w tym samym czasie wyszło S4B7, w którym proporcje hebli zostały te same co w B6 - 345/300mm Dlaczego tego nie poprawili? Druga rzecz - A6 to inna buda, nie można tak porównywać hamulców... W nowszym S4 B8 też zmienili proporcje tarcz, ale też inny jest rozstaw osi, nieco inny też jest rozkład mas - np. przednia oś jest bardziej wysunięta do przodu. Słowem - przechodząc z generacji B6 na B7 inżyniery w Audi miały IDEALNĄ SYTUACJĘ do poprawienia hamulcy, a jak wiadomo poprawki sięgają głębiej niż tylko zmiana grilla i świateł - choćby w kwestii airbagów są zmiany, w zawieszeniu też trochę poprawiali (odsyłam do zeszytów szkoleniowych SSP ), to dlaczego tarczy większej na tył nie chcieli włożyć?? Dziwne..... A może jednak wiedzieli co robią... ! Edytowane 3 Maja 201511 l przez BeyerBrown
Opublikowano 3 Maja 201511 l różnica w hamowaniu miedzy 300 a 330 w b7 jest odczuwalna , ze juz o kwestiach wizualnych nie bedziemy rozmawiać
Opublikowano 3 Maja 201511 l Beyer a co niby poprawili w b7 w stosunku do b6? Nic, bobto był tani chwyt marketingowy żeby sprzedawać dalej stare auto i żeby nie na robić się przy projektowaniu, może było tez założenie ze w s4 musi dac się założyć 17 calowe obręcze gdzie przy 330 z tyłu nie wiem czy jest to możliwe na tak płytkiej tarczy i piaście Poza tym w b8 środek ciężkości jest cofnięty a nie wysunięty bardziej w przod
Opublikowano 3 Maja 201511 l Beyer a co niby poprawili w b7 w stosunku do b6? Nic, bobto był tani chwyt marketingowy żeby sprzedawać dalej stare auto i żeby nie na robić się przy projektowaniu, może było tez założenie ze w s4 musi dac się założyć 17 calowe obręcze gdzie przy 330 z tyłu nie wiem czy jest to możliwe na tak płytkiej tarczy i piaście Poza tym w b8 środek ciężkości jest cofnięty a nie wysunięty bardziej w przod Jak to jest z tym 330 na tyle felga minimum 18 musi być czy 17 styknie ??
Opublikowano 3 Maja 201511 l Beyer a co niby poprawili w b7 w stosunku do b6? Nic, bobto był tani chwyt marketingowy żeby sprzedawać dalej stare auto i żeby nie na robić się przy projektowaniu, może było tez założenie ze w s4 musi dac się założyć 17 calowe obręcze gdzie przy 330 z tyłu nie wiem czy jest to możliwe na tak płytkiej tarczy i piaście Poza tym w b8 środek ciężkości jest cofnięty a nie wysunięty bardziej w przod Jak to jest z tym 330 na tyle felga minimum 18 musi być czy 17 styknie ??Wg mnie 17" styknie, tylko odpowiednia17-ka. Zazwyczaj problemem jest odległość ramion felgi od zacisku, trzeba zadbać o odpowiednie odsadzenie, lub zwyczajnie ratować się dystansem.Pod 18-ki wchodzą 362 mm z rs4, tylko znowu - nie wszystkie 18-ki. Muszą mieć jakieś tam minimalne Et przy pewnej szerokości felgi. Trzeba popróbować lub znaleś foto gdzie ktoś ma taki set i to działa Edytowane 3 Maja 201511 l przez s3ns
Opublikowano 3 Maja 201511 l Zależy trochę od konkretnej felgi, ukształtowania/średnicy bębna. Prawie na pewno trzeba będzie dac sprężynki ręcznego z zacisku pod tarcze 288mm (jeśli ma wchodzic w 17 cali). B7 to taka poliftowa B6 zmiany są niewielkie.
Opublikowano 4 Maja 201511 l Beyer a co niby poprawili w b7 w stosunku do b6? Trochę lektury: https://drive.google.com/file/d/0B0dJexHLU-b8aWRsTm5ZdjNXNkE/view?usp=sharing między innymi: - zmiany w ESP - zmiany w airbagach (zmiany nie ograniczają się tylko do dwóch naboi w kierownicy) - zmiany w elementach zawieszenia - zmiany w hamulcach: nowe tarcze - 320/288mm - dla silników V6 i 2.0TFSI (w B6 dla 3.0 ASN były oferowane 312/255mm... przypomnę, że oficjalnie silnika 3.0 nie wycofano w gen. B7, choć faktycznie takich aut praktycznie nie ma na ogłoszeniach), w każdym razie zmiany ominęły model S4 (zapomnieli?!?), a jak widać w przypadku słabszych wersji chciało im się je poprawiać. Na S4 zabrakło wg. Ciebie funduszy czy czasu w przeprowadzeniu serii badań? Oczywiście to wszystko równie dobrze mogło by być przeprowadzone w ramach faceliftu, nie przeczę. Chciałem tylko pokazać, że zmiany w B7 to nie tylko nowe body. może było tez założenie ze w s4 musi dac się założyć 17 calowe obręcze gdzie przy 330 z tyłu nie wiem czy jest to możliwe na tak płytkiej tarczy i piaście Może tak może nie... ale jaki dla producenta byłby problem by S4 B7 oferować CO NAJMNIEJ z felgą 18" by pomieścić większy hebel?? Żaden! Taki właśnie krok zrobili w generacji B8 (gdzie z tyłu siedzi tarcza 330mm). W obecnym S4 próżno szukać felgi 17" Poza tym w b8 środek ciężkości jest cofnięty a nie wysunięty bardziej w przod Pisałem przecież, że przednia oś w B8 jest wysunięta bardziej do przodu. A co za tym idzie więcej masy jest zawarte pomiędzy osiami, a mniej przed osią przednią (w por. do B6/B7), co ma niewątpliwy wpływ na projektowanie układu hamulcowego (dobór proporcji tarcz). Coś się nie zgadza? Z wyżej wymienionego powodu w B8 tarcze 320mm na przodzie są dobierane z tarczą 300mm (nie wentylowaną!) z tyłu a nie 288mm, a wersja S4 B8 ma 345mm z przodu i 330mm (wentylowane) z tyłu a nie 300mm. różnica w hamowaniu miedzy 300 a 330 w b7 jest odczuwalna Nie wątpię, ale czy czasem np. praca systemu ESP nie zostaje przez to zaburzona? Sprawdzałeś w ekstremalnych sytuacjach jak się pojazd zachowuje? W dziale R&D producenta to z pewnością by taki tandem sprawdzili i dali by dodatkową opcję kodowania w sterowniku ABS/ESP dla takich zestawów (zakładam, że masz z przodu 345mm) gdyby go oferowali. A nie bez powodu są tam różne opcje kodowania, w zależności od posiadanych par tarcz. Edytowane 4 Maja 201511 l przez BeyerBrown
Opublikowano 4 Maja 201511 l Z jednej strony nie widzę sensu tej dyskusji, w 94r było rs2 ktoro miało hebel od porsche mniejszy niż w zwykłych seryjnie autach obecnie i jakoś to jeździło S6 c4 ciężkie i w wersji plus miało ponad 300 kucy a hebel tez malutki Jest po prostu postęp wraz z czasem i tyle nie ma co gdybac a czemu tak a nie tak
Opublikowano 4 Maja 201511 l Nie twierdzę z całą stanowczością, że jest tak jak myślę - po prostu argumentując to tak jak powyżej pisałem, wydaje mi się to najbardziej logiczne (więcej ciężaru poszło na tył w B8=większe heble z tyłu) Postęp z całą pewnością też jest, wymagania też rosną... nie bez powodu w Nissanie 350Z na rynek EU oferowano lepsze hamulce niż w wersji na USA. Osobiście nie poprawiałbym fabryki odnośnie proporcji średnic tarcz i trzymałbym się ich zaleceń Być może inaczej sprawa wygląda na torze, gdzie kierowca pod siebie dostosowuje heble, ale to temat zbyt szeroki jak na ten wątek, bo w nim jeśli dobrze widzę mowa tylko o upgradzie hamulców w autach na drogi publiczne
Opublikowano 6 Maja 201511 l Witam chcę wsadzić zaciski z tarczami 320 lub 321 do przodu. Seryjnie mam 312 lato ori felga 17 s line, zima ori 16 stalówka. Pytanie brzmi czy po swapie będę musiał zmienić felgi jeśli tak to na jakie??
Opublikowano 6 Maja 201511 l Tak zimówka nie wejdzie Mordo wypiłem pare piwek... ale co ty opowiadasz ze stalowa 16 nie wejdzie na zacisk 320.... ? Edytowane 6 Maja 201511 l przez Imhotet
Opublikowano 6 Maja 201511 l Osobiście nie poprawiałbym fabryki odnośnie proporcji średnic tarcz i trzymałbym się ich zaleceń Po latach wiemy ,że owe proporcje były dobre....ale nie bardzo dobre .
Opublikowano 6 Maja 201511 l Tak zimówka nie wejdzie Mordo wypiłem pare piwek... ale co ty opowiadasz ze stalowa 16 nie wejdzie na zacisk 320.... ? No nie spotkałem się z taką stalówka A Tobie się nie poy..alo z 312mm lub z 17`?
Opublikowano 7 Maja 201511 l nie.. moj kumpel jezdzil w a6c5 4.2 tam jest 321mm i ten wiekszy zacisk 2 tloczkowy na stalowej 16 w zimie, bylo ciasno ale wchodzi bez problemu..