Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL] Co to za silnik? 1.9 TDI (Zdjęcia)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Może Wy macie wiedzę, co to za wynalazek? Nigdzie nie mogę znaleźć 3literowego oznaczenia...

DSC_0356.jpg

DSC_0374.jpg

DSC_0381.jpg

DSC_0384.jpg

DSC_0389.jpg

DSC_0391.jpg

DSC_0392.jpg

DSC_0404.jpg

DSC_0363.jpg

DSC_0370.jpg

DSC_0382.jpg

DSC_0383.jpg

DSC_0385.jpg

DSC_0386.jpg

DSC_0387.jpg

DSC_0397.jpg

DSC_0398.jpg

DSC_0399.jpg

DSC_0400.jpg

DSC_0401.jpg

DSC_0403.jpg

DSC_0405.jpg

Opublikowano

Po pokrywie zaworów to chyba coś na PD. Więc tam chyba te silniki rózniły się tylko osprzetem :mysli:

Opublikowano

Jeśli chodzi o głowicę to stawiam na 110 tdi ale golf 4 , bora czy leon. Blok to raczek PD pompowtrysk ale też z tego typu aut bo miska na zdjęciach jest jak brytwanka :polew: znaczyło by to że poprzecznie montowany w aucie.

Opublikowano

Silnik wyciągnięty z Seata Toledo przyprowadzonego z Holandii. W dokumentach jest 1.9 TDI 110 (81kw) AHF :no:

Opublikowano

Silnik wyciągnięty z Seata Toledo przyprowadzonego z Holandii. W dokumentach jest 1.9 TDI 110 (81kw) AHF :no:

to nie znasz oznaczenia czy AHF? bo czegoś tu nie rozumiem :mysli:
Opublikowano

Podaj nr. z miski olejowej, jest od spodu.[br]Dopisany: 12 Luty 2012, 01:41_________________________________________________Czyli wszystko wiesz a pytasz o co? Na kawałki masz ten silnik, szukam miski olejowej, jak coś t opisz na PW i podaj cenę.

Opublikowano

Na silniku powinno być te oznaczenie: AHF, czyż tak? Pytam co to za silnik, bo nie ma oznaczenia.

Silnik to część wymienna, więc ktoś mógł wymienić i nie zmieniać w dokumentach?

pieciajek, miska jest uszkodzona :confused4:

Opublikowano

Pole numerowe skorodowane jest i nic na fotce nie widać. Jak je lekko oszlifujesz papierem ściernym to zapewne się ukaże. Oczywiście pole numerowe jest na nadlewie z prawej strony miejsca montażu podstawy filtra oleju - widoczne na fotkach nr 4, 12 i 13 (licząc od góry).

Opublikowano

to cos z rodziny ahf,alh,asv,agr

DOL jest z VP

Opublikowano

Pole numerowe skorodowane jest i nic na fotce nie widać. Jak je lekko oszlifujesz papierem ściernym to zapewne się ukaże. Oczywiście pole numerowe jest na nadlewie z prawej strony miejsca montażu podstawy filtra oleju - widoczne na fotkach nr 4, 12 i 13 (licząc od góry).

z tego co się orientuje... w tym miejscu numer silnika mają benzyniaki, nie diesle.

Opublikowano

W Golfie Mk IV i benzyniaki i diesle mają numer i kod silnika w tym samym miejscu. Gdyby ktoś nie wierzył to sam jeżdżę Golfem IV więc wiem co piszę.

Aby nie być gołosłownym wkleję fotkę z pola numerowego mojego silnika ALH (90 KM TDI z VNT - odpowiednik silnika AHH w Passacie B5 i A4 B5 lecz trochę inna konstrukcja) : pole numerowe też jest już sfatygowane ale kod ALH można odczytać bez problemu (uwaga fotka otwiera się w dużym formacie) : "ALH 113 502" :

04ed72b63c29e0a9m.jpg

Z resztą co tu dużo pisać, w każdym nowszym TDI (powyżej silnika AFN) pole numerowe jest w tym samym miejscu zarówno dla silników poprzecznie montowanych 1.9 TDI VP, PD jak i 1.9 TDI PD wzdłużnych i 2.0 TDI PD i CR (ogólnie).

Opublikowano

Z resztą co tu dużo pisać, w każdym nowszym TDI (powyżej silnika AFN) pole numerowe jest w tym samym miejscu zarówno dla silników poprzecznie montowanych 1.9 TDI VP, PD jak i 1.9 TDI PD wzdłużnych i 2.0 TDI PD i CR (ogólnie).

taki standard zeby zbytnoi umyslu nie trzeba bylo nadwyrezac :wink4:

Opublikowano

Dzięki Sztomel za naprostowanie mojej niewiedzy! :drunk:

Przetarłem te pole papierem (aby tylko rdze ściągnąć) i nic nie widać. (patrzyłem także lupą i nie ma oznak po numerach)

Możliwe że ktoś pomógł w zniknięciu...

Dzięki wszystkim za pomoc! Jak zwykle te forum trzyma poziom i można dużo się nauczyć :notworthy:

Pozdrawiam! :)

Opublikowano

Wygląda na pierwsze PD, dół jak w 1Z/AFN.

Opublikowano

miska z czujnikiem 038 103 601NA

miska bez czujnika 038 103 603N

obydwie były montowane w silnikach AGR, ALH, AHF, ASV

masz silnik na wierzchu to widzisz czy ma czujnik czy nie :)