Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Instalacja kierownicy multifunkcyjnej S3/R8/S6/TT/A4 B7/B8 w A4 B6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

borys182 Ciężko będzie. Nie miałem nigdy do czynienia z instalacją w A3/S3. Możliwe, że części są dokładnie takie same. W takim razie masz rozpiskę na początku tego poradnika.

Opublikowano

Malik, a czy ta kierownica, którą montowałeś występuje w wersji podgrzewanej?

Opublikowano
  • Autor

gooralos Nie mam pojęcia. Trzeba sprawdzić w ETCE.

Opublikowano

Malik, a czy ta kierownica, którą montowałeś występuje w wersji podgrzewanej?

niestety podgrzewane sa tylko te 4-ro ramienne :(

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Wtam ponownie

Kierownice już założyłem od S3 8P. Kupiłem to razem z całą kolumną kierowniczą, taśmą, modułem itp. Taśmy i sterownika nie da się podmienić bo jest to całkowicie inaczej rozwiązane. Muszę dorobić kawałek instalacji i przepuścić przez zwijak (mam już nowy +4 piny). Wyjściowe przewody od modułu posiadam razem z kostkami (ok 50cm). a tak to wygląda:

A więc moduł wyglada tak:http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...27c2ef7f6.html

A tak wygląda wiązka przewodów:http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...d9385d3e1.html

Potrzebuje pomocy w rozszyfrowaniu przewodów, ktore gdzie podłączyć. Żółtą kostkę odrzucilem bo to airbag co mnie nie interesuje.

Zostało jeszcze kilka:

Dwa najgrupsze

1.Brązowy- masa

2.Czerwony z żółtym paskiem- zasilanie 12V

Dwa splecione razem (czyba can L i H)

1.Pomarańczowy z zielonym paskiem

2.Pomarańczowy z brązowym paskiem

Tylko ktory to H a który L

Dwa splecione razem (wygladają na can L i H co mnie nie pokoi ponieważ 4 przewody can to już za dużo)

1.Pomarańczowy z brązowym paskiem

2.Pomarańczowy z czarnym paskiem

Zostały jeszcze dwa cieńkie przewody

1.Czarny z białym paskiem

2.Czerwony z czarnym paskiem

Moduł który posiadam orginalnie jest analog więc vag go nie wykrywa. Chciałbym dołożyć drugi wyżej wymieniony moduł i złapać tylko sterowanie multifunkcji kierownicy. Przy takim założeniu jeśli sterowanie rns-e leci po can-ie interesuje mnie tylko zasilanie i magistrala Can Bus. Czy ktoś mi może pomóc wskazać odpowiednie przewody?

W nowym Audi przez ten moduł przechodzi wszystko (manetki, multifunkcja, Esp) to chyba dlatego jest troche za dużo kabli.

Widziałem już u kogoś tak podłączoną kierownice od nowej S3 z użyciem tego modułu oczywiście po wymianie taśmy na conajmniej 3 piny ekstra, ale wtedy nie śniłem jeszcze o swojej Audi i nie bardzo pamiętam wszystko.

Zdaje sobie sprawę że to kombinacja alpejska, ale jak myślicie ma to szanse powodzenia?

pozdrawiam

Opublikowano

ja założyłem od A6 i tez go nie wykrywał :)

wiec tobie radze szukac opowiedniego modułu

bo mozesz sobie krzywde zrobić :)

Opublikowano
  • Autor

borys182 Kup odpowiedni moduł i taśmę. Trzeba tylko dobrze poszukać i wszystko pasuje plug & play. W takiej konfiguracji jak masz teraz to bałbym się jeździć.

Opublikowano

borys182 Kup odpowiedni moduł i taśmę. Trzeba tylko dobrze poszukać i wszystko pasuje plug & play. W takiej konfiguracji jak masz teraz to bałbym się jeździć.

no włąsnie straszna motanina :)

szukaj na allrgro sie juz pojawiają :)

Opublikowano

Tak tylko czy ten dedykowany moduł do mojego modelu poradzi sobie z tymi przyciskami? Są poprostu inne i np w nowej kierze żeby zatwierdzić coś wybrane z listy rns-e naciskamy gałkę do przewijania a w orginalnej kierownicy multifunkcyjnej do modelu s3 8l jest trzeci przycisk. Aha czy ktoś wie jak zmostkować airbag dwunabojowy ponieważ orginalnie jest jeden. Podłączyłem tylko jeden nabój i niby vag nie wykrywa błędu ale życia też mi nie uratuje. Reasumując z tego co piszecie kupić taśmę z multi i moduł do mojego modelu (s3 8l) i założyć kierownice od s3 8p dobrze w kosce poprzepinać i ma chulać tylko czy na bank żeby nie pchać się w koszta. Rozumiem że po numerach z Etki kupować. Moja orginalna kiera wygląda tak jak Twoja Malik. pozdro i dzięki za odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

a co jezeli chcialbym zalozyc taka kierownice z lopatkami do zmiany biegow ??

Opublikowano
  • Autor

No jeśli masz automat to wystarczy po montażu zakodować VAGiem jedną cyferkę i będzie na pewno działać.

Jeśli nie masz skrzyni automatycznej to będziesz miał tylko ładnie podświetlane łopatki, które nic nie robią.

Adamoo od nas ma właśnie taka kierownicę w manualnym 1.9TDI :)

http://www.a4-klub.pl/smf/19_awx_rs4_diesel_edition-t49907.0.html

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

wie ktoś może czy taką kierwonice dało by sie podłączyć do S4 (b5) ale tak żeby te przyciski na kierce sie nie zmarnowały?

Opublikowano

czy ktoś z Was podmieniał w B7 automat kierownicę ze zwykłej na multi z łopatkami ?? :D

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

czy ktoś z Was podmieniał w B7 automat kierownicę ze zwykłej na multi z łopatkami ?? :D

Podłączam się pod pytanie. Czy coś takiego jest do zrealizowania i czy będzie działało?

Opublikowano

jesli w b6 jest to mozliwe to mysle ze w b7 tez nie bedzie problemu.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

A jak wyglada sprawa z poducha. Czy do czteroramiennej i trzyramiennej pasuje ta sama? Czy jak sie ma czteroramienna to takiej samej trzeba szukac.

Opublikowano

poduchy są inne, mają wycięcia na ramiona

Opublikowano

Czy do czteroramiennej i trzyramiennej pasuje ta sama?

Nie pasuje

Opublikowano

Ok. Dzieki. To jeszcze zeby sie upewnic, zmieniajac ze zwyklej czteroramiennej na czteroramienna z multi poduche bede mogl przelozyc tak?

Duzo czesci bede musial jeszcze zakupic aby uruchomic kiere?

Opublikowano

4 ramienna no mufu = 4 ramienna mufu

części to zależy co masz na pokładzie, musisz porównać to z tym co tu jest tu napisane (choć wielu rzeczy nie będziesz już potrzebował, bo masz B7)