Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 BBK] rodzinne S4 ;) - sprzedane.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Winczako amorków B8 sprint nie chcesz na przód ?:) się złożyło że mam w cenie śmiechowej :)

Opublikowano

Wydaje mi się, że trzeba w kwestii ESP rozgraniczyć dwie sytuacje - 1. ESP myśląc stabilizacja toru jazdy oraz 2. TC - kontrola trakcji myśląc zrywanie przyczepnosci przy ruszaniu.

Moje odczucia są takie, że TC jest generalnie dość czuła, natomiast ESP pozwala np na sniegu jechac lekkim driftem - do czasu aż się przegnie jakąś tam zaprogramowaną granicę...

Chociaz dość dawno ostatni raz jezdzilem "zwykla" B6, ale z tego co pamietam, to tam ingerenacja byla natychmiast w obu sytuacjach.

Samo depnięcie na mokrym przy 100 i wyprostowanych kołach raczej nie wywołuje uruchomienia trakcji (chyba ze przy agresywnej zmianie biegu- to tak), natomiast ta sama sytuacja przy lekko skreconych , już tak, szczególnie na takim "gładkim" asfalcie. Oczywiscie dodam ze nie latem, kiedy to eSa jezdzi o wiele słabiej - no ale to juz sto razy mowielem :). (i nie chodzi te o temp -10 :D. Wystarczy kilka stopni powyzej zera)

EDIT

dzik, poszedl w

Opublikowano

W zeszłym roku cwiczylismy S4-ke z różnymi hamulcami. Chodziło o właściwe rozłożenie sił.

Było hamowanie na prostej w zakrecie itd itp.

Stanęło na 345/330 mm. Na jednym zakrecie przy ok 220km/h odzywalo sie ESP. Na tym samym zakrecie w BFB byla kompletna cisza. Wówczas nie zwróciłem na to uwagi, teraz mnie to mocno zastanowilo.

Winczako jesteś pewien ze to ASR a nie ESP ?

Opublikowano

dev, sam wiesz, że ogromną rolę odgrywają też inne elementy samochodu. Jesli zawieszenie, profil, szerokosc i weilkosci opon, stabilizatory, byly w tych samochodach takie same, to jedyną rzecz w której upatrywałbym ewentualnej pod/nadsterownosci (i jednoczesnie aktywacji esp) w eSce to jej gigantyczna waga przodu :decayed:.

Fakt w audi TC to ASR ;-). ASR ma inną zasadę działania niż ESP,nie korzysta m.in z czujnika przeciążeniowego i czujnika skretu kierownicy. Jesli chodzi Ci o to co mi mruga ikonką esp przy tej predkosci ok 90-100 na lekko skreconych kolach - nie wiem ;-). Nie czuje jakiegoś wielkiego uslizgu, ale sądzę, że może lekko tracić przyczepność koło logicznie o najmniejszej trakcji - wewnętrzne przednie.

No chyba że tą kierownicą machnę... to wiadomo :polew::kox:

Opublikowano

masz racje, tez myslałem o ciezkim przodzie eSy

w/g mnie to producent inaczej programuje układ ESP w takim jak Twoje auto VS zwykłe a4

ale tego nie wiemy

Opublikowano

mysle ze masz rację. Mam wrazenie ze ESP uruchamia się generalnie pozniej niż np w passacie AVF 4-motion, a4 b6 AKE (2,5tdi), juz nie mowiac o nowych np passatach. Natomiast jak już się uruchomi, to pracuje do skutku/wyrownania toru jazdy. Żaluje, że nie robili wtedy kilkustopniowej czulosci esp, jak np DSTC w volvo.

Ogólnie mam dziką frajdę z brania zakrętów, szczególnie że ponad tydzień jeździłem żony ibizką, która prawdopodobnie koła ma połączone z kierownicą poprzez jakiś giętki kijek... o braku możliwości ruszenia na światłach w deszcze nie wspomnę :grin:. Reakcja na gaz podobno do mojej jak mnie żona do sprzątania próbuje zagonić :polew:, czyli lekko mówiąc - nieprędka :P.

Opublikowano

Dev to tylko roznica w sterowniku czy kodowaniu?

Opublikowano

bladego pojecia nie mam

Opublikowano
mysle ze masz rację. Mam wrazenie ze ESP uruchamia się generalnie pozniej niż np w passacie AVF 4-motion, a4 b6 AKE (2,5tdi), juz nie mowiac o nowych np passatach. Natomiast jak już się uruchomi, to pracuje do skutku/wyrownania toru jazdy. Żaluje, że nie robili wtedy kilkustopniowej czulosci esp, jak np DSTC w volvo.

Ogólnie mam dziką frajdę z brania zakrętów, szczególnie że ponad tydzień jeździłem żony ibizką, która prawdopodobnie koła ma połączone z kierownicą poprzez jakiś giętki kijek... o braku możliwości ruszenia na światłach w deszcze nie wspomnę :grin:. Reakcja na gaz podobno do mojej jak mnie żona do sprzątania próbuje zagonić :polew:, czyli lekko mówiąc - nieprędka :P.

Frajda prawdopodobnie z mocy :wink:

Bo jednak ten kloc choć mocny to jednak ciężki i solidnie z przodu umieszczony, co prawidłowe rozłożenie masy nieco wypacza :wink:

Z drugiej strony Impreza też skręcać nigdy nie chciała, mimo iż dla odmiany lekka.

Opublikowano
Winczako amorków B8 sprint nie chcesz na przód ?:) się złożyło że mam w cenie śmiechowej :)

Ty mi ceny miałeś do mnie sprawdzić a nie tu wciskać coś winiaczko :decayed:

Opublikowano

Prezenty:

dhnh.jpg

Jeszcze raz dzięki Marcin ;-)

I antyprezent... żart... Totalny brak szacunku do straży miejskiej/gminnej. Całe OLBRZYMIE 63 km/h w ciepły, suchy letni dzień w jakiejś wsi zabitej dechami... fotoradar w krzakch przykryty siatką moro... Jeszcze żeby to było faktycznie niebezpieczne miejsce... Dodam, że ruch był prawie żaden.... #$%^&*( Ale o tej gminie głośno w tej kwestii...

Jak "ci" stróże zobaczą gdzieś bójkę, to pierwsi spierd***ą. ehh... co za kraj :/.

6v0w.jpg

Opublikowano

U nas łapią dopiero od 70 w zabudowanym, mojemu fatrowi przy płaceniu strażniczka się pochwaliła, że w tej kwestii są lepsi od policji... "bo policja to od 60km/h łapie, a my od 70km/h" z uśmiechem na twarzy :facepalm:

Opublikowano

W Żalnie często czatują, jakiś czas temu mój ojczulek tez się nadział.

Opublikowano
mandat za 13 km ???? WTF :doh:

w Człuchowie mi w grudniu strzeliło jak jechałem na Sylwestra przy przekroczeniu 15 km/h.. już dostałem fakturę z leasingu za "udostępnienie informacji o użytkowniku pojazdu"

Opublikowano

sie z cb radiem jeździ :decayed: pamiętam jak kumplowi wlepili 100zl za 48kmh na 40! było gdzies na forum nawet :polew:

Opublikowano
Prezenty:

http://imagizer.imageshack.us/v2/1600x1200q90/546/dhnh.jpg

Jeszcze raz dzięki Marcin ;-)

I antyprezent... żart... Totalny brak szacunku do straży miejskiej/gminnej. Całe OLBRZYMIE 63 km/h w ciepły, suchy letni dzień w jakiejś wsi zabitej dechami... fotoradar w krzakch przykryty siatką moro... Jeszcze żeby to było faktycznie niebezpieczne miejsce... Dodam, że ruch był prawie żaden.... #$%^&*( Ale o tej gminie głośno w tej kwestii...

Jak "ci" stróże zobaczą gdzieś bójkę, to pierwsi spierd***ą. ehh... co za kraj :/.

http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/839/6v0w.jpg

Paweł popatrz na to inaczej......siedzi taki cyc w wozie ....patrzy ,a tu leci esa...,że nie miał cyfrówki pod ręką ....to służbowym se pstryknął ....

...szkoda nerwów

Opublikowano

Paweł popatrz na to inaczej......siedzi taki cyc w wozie ....patrzy ,a tu leci esa...,że nie miał cyfrówki pod ręką ....to służbowym se pstryknął ....

hahhahhaaa:polew:

Opublikowano

:decayed:amorki pierwsza klasa :) fotka też przyjemna, ładne ujęcie

Opublikowano
sie z cb radiem jeździ :decayed: pamiętam jak kumplowi wlepili 100zl za 48kmh na 40! było gdzies na forum nawet :polew:

ja jeżdżę na CB codziennie :wink: ale się zagadałem i tak wyszło :facepalm:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...