Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Montaż wskaźnika doładowania na słupku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a kto mi powie gdzie wpiąć trójnik w AJL-u (ECU, kolektor, jakaś inna rureczka?) wskaźnik do mnie leci i chciałbym być przygotowany na jego przybycie :D najlepiej jakby jakaś fotka była...

aczy ten silnik jakoś drastycznie różni się w budowie od AEB ???

Opublikowano

Pany , podpiąłem sie ze wskaźnikiem pod przewód zaznaczony niebieskim kółkiem , i teraz tak :

na wolnych wskazuje -0,5 bara

przy bucie powyżej 4000rpm ma 0,8 - 1,0 bara

a jak dojdzie do prędkości to spada na 0

czy to jest normalne ??? czy może podpiąć sie pod inny przewód ???

pozwoliłem sobie użyć zdjęcia labka - dzieki

silnikm.jpg

czyli rozumiem że to ta żółto-czerwona strzałka?

Opublikowano

czyli rozumiem że to ta żółto-czerwona strzałka?

egzakli :good::wink4:

Opublikowano

bjutiful senkju :D

mniemam, że po podłączeniu w w/w wężyk wskaźnik będzie mówił prawdę i tylko prawdę :) tak btw to ten wężyk mam taki trochę podziabany i nie wiem czy to tylko ten oplot czy może gdzieś dziurka jakaś... można to zastąpić czymś podobnym czy tylko ASO

Opublikowano

bjutiful senkju :D

mniemam, że po podłączeniu w w/w wężyk wskaźnik będzie mówił prawdę i tylko prawdę :) tak btw to ten wężyk mam taki trochę podziabany i nie wiem czy to tylko ten oplot czy może gdzieś dziurka jakaś... można to zastąpić czymś podobnym czy tylko ASO

dobrze mniemasz :wink4:

http://www.re5pect.pl/index.php?products=product&prod_id=357

kup sobie ten o średnicy 3 lub 4mm i powymieniaj sobie wszystkie , rownież te które wychodzą z dolotu do turbiny bezpośrednio do DV itp. ja miałem strasznie dziurawe te węzyki jak kupiłem auto :thumbdown:

Opublikowano

mam wyciągać wszystkie i mierzyć? a może jakaś porada odnośnie długości jakiej będę potrzebował na "całokształt"?

Opublikowano

mam wyciągać wszystkie i mierzyć? a może jakaś porada odnośnie długości jakiej będę potrzebował na "całokształt"?

ja sobie kupiłem 2 metry i spokojnie wystarczyło. :good:

Opublikowano

więc dziś zabrałem się za montaż... podłączyłem pod w/w wężyk. Niby cacy lala. Nie miałem okazji ztestować do końca bo nie podłączyłem "elektryki", ale na postoju pokazuje mi w granicach od -0,4 do - 0,5 a po dodaniu gazu na luzie coś koło 0 czy to prawidłowe wskazania? ewentualnie jutro po podłączeniu podświetlania powiem co i jak dokładniej.

Opublikowano
  • Autor

w trakcie przejażdżki ci wszystko pokaże :naughty:

Opublikowano

a i jeszcze jedna rzecz... a w zasadzie dwie...

1. gdzie złapać masę? po słupku idą jakieś kable wydaje mi się, że do lampki w podsufitce czy mogę się tam wpiąć jeżeli tak to który kabel

2. moje autko z pochodzenia SZWED ma automatyczne włączanie świateł po przekręceniu kluczyka i najprawdopodobniej jak wepnę się tam jak autor wątku to wskaźnik non-stop będzie łupał po gałach mocnym podświetlaniem. Zależałoby mi żeby można było regulować moc podświetlania, a więc najlepiej byłoby podłączyć się gdzieś w okolice pokrętła od regulacji jasności zegarów tylko gdzie? i jaki kolor kabelka?

Opublikowano

Na jalowym u mnie jest -0.8

1. Mase podlacz gdziekolwiek

2. Musialbys sie podpiac pod zegary bo tam jest regulacja albo samemu taki "sciemniacz" zalozyc

Opublikowano

1. po lewej stronie niedaleko bezpieczników masz listwę z (-) tam sie podepnij według mnie najłatwiej i bez cięcia kabli dajesz na kabel oczko i przykręcasz go tylko.

2. podepnij sie tak jak kolega w pierwszym poście u mnie zegary po włączeniu swiateł przygasają trochę ale powiem szczerze w ogule mi nie przeszkadzają

Opublikowano

No więc odpuściłem sobie "lekkie podświetlanie" i mam tylko normalne. Wszystko ładnie działa tylko troche marne wyniki:

na jałowym: -0,6

na jałowym po dodaniu gazu 0

pod obciążeniem po dodaniu gazu 0,5 - 0,6 - wydaje mi się że powinno być więcej ale to chyba wina zparciałych przewodów od podciśnienia.

Chyba i tak jest poprawa, bo po wymianie kawałka wężyka na 3 biegu przy 80 zerwałem przyczepność :)

Opublikowano

jałowym sie nie sugeruj , ja mam takie same wyniki :wink4:

a ile wogóle powinno ci w serii pompować ?? w AEB coś koło 0,55 bara.....

Opublikowano

No więc odpuściłem sobie "lekkie podświetlanie" i mam tylko normalne. Wszystko ładnie działa tylko troche marne wyniki:

pod obciążeniem po dodaniu gazu 0,5 - 0,6 - wydaje mi się że powinno być więcej ale to chyba wina zparciałych przewodów od podciśnienia.

Chyba i tak jest poprawa, bo po wymianie kawałka wężyka na 3 biegu przy 80 zerwałem przyczepność :)

Early 150hp 1.8T motors should boost 8-10psi stock.

Later 180hp and 225hp 1.8T motors should boost 12-14psi stock

Opublikowano

czyli wychodzi że powinno dmuchać prawie 1 bar (coś w granicach 0,8 - 0,9) a dmucha jak AEB. No nic będzie trzeba powymieniać resztę przewodów bo może część ciśnienia idzie w atmosferę :)

Opublikowano

czyli wychodzi że powinno dmuchać prawie 1 bar (coś w granicach 0,8 - 0,9) a dmucha jak AEB. No nic będzie trzeba powymieniać resztę przewodów bo może część ciśnienia idzie w atmosferę :)

ja po kupnie miałem strasznie zniszczone przewody , wymieniłem na samco i nie ma zadnej różnicy , pompuje tak jak pompowała 0,9 bara :decayed:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Temat zamkniety juz jakiś czas temu, ale dzieki niemu i ja zamontowałem w swoim aucie wskaźnik turbo. bylo pytanie do ile pompuje spręzarka, ja mam 1.9TDI 90KM 1Z i pompuje do 0,9 bar, w porywach do 1.1. U mnie nie obserwuje spadku poniżej 0 bar.

Mam wskaźnik firmy JOM de, fajny, ale ale, w dzień slabo widac, a w nocy wrecz razi. Jednak ogólnie jest spoko.

1sf8HS.jpg

1IjDOr.jpg

qMTzS.jpg

Opublikowano
  • Autor

piotrek elegancko ci to wyszło :good:

Opublikowano

piotrek elegancko ci to wyszło :good:

Dzieki,

sposób podłączenia ustrojstwa tylko dzieki twojemu opisowi...

Jedyny kłopot miałem z podłączeniem przewodu masy, podłączyłem :naughty: pod kawałek blachy pod kierownicą.