Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AHH] Odpowietrzanie pompy ABS VAG'iem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie co powiecie na stwierdzenie mechanka, że moje auto trzeba odpowietrzać Vagiem, że komputer steruje pompą i odpowietrza każdy kanał po kolei, a nie pompując pedał hamulca. Czy ma rację i co mogło by się stać gdybym odpowietrzył go pedałem. Wspomnę że mam pompę z ESP.

Opublikowano

pompe się odpowietrza, ale tylko jeśli była zapowietrzona, czyli jeśli ktoś odkręcał od niej (pompy ABS) przewody,

zaciski odpowietrza się normalnie

Opublikowano

jezeli spuszczony byl plyn, wymieniana pompa, ktorys z przewodow itd - odpowietrzasz wysprzeglik, zaciski, na koncu ABS VAG-iem

Opublikowano

Musashi jak wyjmowałem wszystkie 4 zaciski (wstawiam nowe gumki itp) to procedura wygląda tak jak piszesz ?

Wysprzeglik chodzi o sterowanie sprzegłem ?

A jak wygląda procedura odpowietrzania vagiem pompy?

Opublikowano

ja poprostu chce wymienić płyn. Czyli odpowietrzam pokolei koła PT, LT, PP, LP (na zgaszonym czy zapalonym silniku? ) a jak odpowietrza się pompe ABS/ESP co się odkręca żeby "spuścić powietrze"?

Opublikowano

podpinam sie pod temat...

chcialbym wymienic plyn w calym ukladzie i przy okazji wyeliminowac maly ale denerwujacy mnie objaw... mianowicie jak wsiadam do auta i nacisne na pedal hamulca a dopiero pozniej przekrecam kluczyk to po wlaczeniu zaplonu czuje w nodze takie jedno pykniecie (jak przy zalaczaniu sie ABS podczas jazdy tylko ze 1 raz).

nie wiem z czego to wynika?? moze modulator ABS jest zapowietrzony?? do tego czasem jest tak ze podczas mocniejszego hamowania jak odpuszcze i po chwili docisne znowu to pedal staje sie twardszy... :mysli:

dodam ze mam ABS z ASR