WolfElk Opublikowano 29 Marca 2012 Opublikowano 29 Marca 2012 Witam. Awaria nastąpiła po ostrym hamowaniu i przy puszczeniu sprzęgła na trzecim biegu silnik zgasł gwałtownie szarpiąc . Po ponownym uruchomieniu biegi (wszystkie) zaczęły ciężko wchodzić, czyli biegi wchodzą z dużą siłą czasami nawet z zgrzytem. Wcześniej nie było żadnych problemów. Przy zgaszonym silniku biegi wchodzą bardzo dobrze. Co mogło się zepsuć? Pozdrawiam. A4 avant 2003 1,9 TDI AWX skrzynia 5 biegowa. P.S. Może jakieś porady co do sposobu zdiagnozowania usterki?
bula87 Opublikowano 29 Marca 2012 Opublikowano 29 Marca 2012 nie chcę Cię martwić, ale jak u mnie ciężko biegi zaczęły wchodzić to był koniec skrzyni i też stało się to nagle, bez wcześniejszych objaw
WolfElk Opublikowano 30 Marca 2012 Autor Opublikowano 30 Marca 2012 Witam. Mechanik podejrzewa uszkodzenie sprzęgła , docisku. Jak sądzicie ma racje? Sprzęgło wydaje się pracować normalnie - wyprzęga i nie ślizga się. Pozdrawiam.
tommy-cichy Opublikowano 31 Marca 2012 Opublikowano 31 Marca 2012 Zobacz czy nie urwałeś poduszek pod silnikiem. Był wątek o ciężko wchodzących biegach i przyczyną były poduszki.
darcun 007 Opublikowano 31 Marca 2012 Opublikowano 31 Marca 2012 Jeżeli na zgaszonym biegi wchodzą dobrze to skrzynia jest OK,pewnie coś za słabo rozłącza sprzęgło,napisz jak zakończyła się usterka.
bula87 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 całkiem możliwe, tak jak pisał kolega tommy-cichy, że coś z poduszkami może wystarczy tam poprawić
A4_Dominik_WAW Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Jeżeli poduszki masz ok to sprawdź koniecznie pozom płynu w skrzyni od spodu masz korek którym to sprawdzasz. Czasami jak nie masz płynu biegi mogą Ci słabo wchodzić albo wybierak w ostateczności skrzynia.
xXxMAROKOxXx Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Koledzy dołączę się do tematu. Mam a4 b5 avant 1.9 tdi 97 rok. Biegi mi ciężko zaczęły ostatnio wchodzić i mechanik zalecił wymianę oleju w skrzyni.. Także można obalić mit nie zmieniania oleju w skrzyni. I kolego WolfElk jestes z Ełku? To wejdź w temat o zlotach i spotkaniach;] PS. Ełk krótko się pisze długo się pamięta, nie jednego tu wypalisz skręta;] Tak tylko dokończyłem, nutka jest z chyba 98 roku..
A4_Dominik_WAW Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Pewnie że się wymienia ja bym powiedział że co 200 tys na pewno
bula87 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Koledzy dołączę się do tematu. Mam a4 b5 avant 1.9 tdi 97 rok. Biegi mi ciężko zaczęły ostatnio wchodzić i mechanik zalecił wymianę oleju w skrzyni.. Także można obalić mit nie zmieniania oleju w skrzyni. I kolego WolfElk jestes z Ełku? To wejdź w temat o zlotach i spotkaniach;]PS. Ełk krótko się pisze długo się pamięta, nie jednego tu wypalisz skręta;] Tak tylko dokończyłem, nutka jest z chyba 98 roku.. jeśli chodzi o skrzynię to jak się nie rozbierze to tak na prawdę nie wiadomo co jest może być pierdoła typu przestawienie na poduszkach lub wymiana poduszek (u mnie w berlingo to pomogło jak zostało wszystko wyregulowane na poduszkach, skrzynia chodzi lżej), a równie dobrze może się skrzynia kończyć u siebie miałem tak.. http://a4-klub.pl/vb/showthread.php?189003-B5-AHU-Brak-bieg%F3w
xXxMAROKOxXx Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Koledzy dołączę się do tematu. Mam a4 b5 avant 1.9 tdi 97 rok. Biegi mi ciężko zaczęły ostatnio wchodzić i mechanik zalecił wymianę oleju w skrzyni.. Także można obalić mit nie zmieniania oleju w skrzyni. I kolego WolfElk jestes z Ełku? To wejdź w temat o zlotach i spotkaniach;]PS. Ełk krótko się pisze długo się pamięta, nie jednego tu wypalisz skręta;] Tak tylko dokończyłem, nutka jest z chyba 98 roku.. jeśli chodzi o skrzynię to jak się nie rozbierze to tak na prawdę nie wiadomo co jest może być pierdoła typu przestawienie na poduszkach lub wymiana poduszek (u mnie w berlingo to pomogło jak zostało wszystko wyregulowane na poduszkach, skrzynia chodzi lżej), a równie dobrze może się skrzynia kończyć u siebie miałem tak.. http://a4-klub.pl/vb/showthread.php?189003-B5-AHU-Brak-bieg%F3w Ale jak dobrze myślę, to żeby odkręcić skrzynię, trzeba specjalistyczny klucz, sam tego nie zobacze? I ile kolego kosztowała Cię zabawa ze skrzynią?
bula87 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 ja kupiłem używkę podeszła od Passata B5 115KM zapłaciłem za nią 400zł plus koszty robocizny u mechanika jakieś 150zł, ale cała operacja wyszła na plus ze względu na przełożenia
08meloki Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 proponuję upuścić trochę oleju ze skrzyni i ocenić jak wygląda i czy przypadkiem nie ma tam mosiężnych opiłków z synchronizatorów
Rekomendowane odpowiedzi