Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AHU] Czyszczenie odpływów wód podszybia - fotostory

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

"... ( wcześniej jak ktoś ma alarm i może kluczykiem dołączonym wyłączyć to niech to zrobi bo będzie syrena wyć:)", jak rozumiem chodzi o wyłączenie alarmu pilotem przed wyjęciem aku? czy o coś innego chodzi? bo zamierzam sprawdzić sobie w najbliższym czasie te odpływy i dlatego pytam. A nie bardzo wiem o jaki kluczyk dołączony chodzi:embarrassed:

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

witam mam pytanie woda u mnie stoi po lewej stronie kanały mam odróżnione ale woda stoi na wysokości komputera

Opublikowano

a mozna prosić zdjęcie gdzie znajduje sie drugi otwor ? ten pod aku juz odetkany ale tego pod komputerem nie widze...

• 5 tygodni później...
Opublikowano

tez to musze zrobic bo wody to mi sie zbiera ze rybki moge tam wpuscic :D

Opublikowano

nic trudnego zdejmujesz podszybie i masz dojście ja jeszcze wyjmowałem aku żeby miec jeszcze lepsze dojście ale raz albo 2 razy do roku trzeba takie zabiegi przeprowadzać

Opublikowano

tak zrobie jutro :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

zrób sobie bo w najgorszym wypadku będziesz miał wodę pod wykładziną pod nogami a to już się wiąże z suszeniem auta a to nie takie proste potem a wyczyszczenie zajmie może z 30 minut

---------- Post dopisany 07-12-2013 at 09:33 ---------- Poprzedni post napisany 28-10-2013 at 22:44 ----------

koledzy mam pytanko dzisiaj będę czyścił odpływy po raz kolejny przed zimą dla pewności i kiedyś jak czyściłem to koło podstawki aku jest lekka korozja to znaczy nie ma lakieru i jest brązowe i czy jak bym to wyczyścił papierem ściernym potem odtłuścił i psiknął ze dwie warstwy BITEXU do podwozia co o tym myślicie ?

BITEX_auto_sprey_zabezpieczania_antykorozyjne.jpg

---------- Post dopisany at 09:34 ---------- Poprzedni post napisany at 09:33 ----------

bo akurat takowy posiadam w garażu

Opublikowano

Ale skorodowana jest karoseria w tym miejscu czy sama podstawa akumulatora?

Ten bitex w sprayu to dno, jest za bardzo rozcieńczony... Tylko zwykła pucha i pędzel w takich miejscach :wink:

Opublikowano

podstawka i troche karoserji. a czy po odłączeniu aku na jakieś 2 godziny trzeba potem robić adaptację przepustnicy

---------- Post dopisany at 16:59 ---------- Poprzedni post napisany at 12:38 ----------

Ale skorodowana jest karoseria w tym miejscu czy sama podstawa akumulatora?

Ten bitex w sprayu to dno, jest za bardzo rozcieńczony... Tylko zwykła pucha i pędzel w takich miejscach :wink:

kolego przeleciałem właśnie bitexem ale z puszki i pozostawiłem do jutra w garażu. po zdjęciu podstawki od aku było troszkę więcej niż mi sie wydawało i oczyściłem papierem i potem przemyłem bęzyną ekstrakcyjną i po tym zastosowałem bitex w miare grubą warstwę i tylko że on ponoć puźniej się troszkę kleji ale nie brudzi po prostu tak ma i teraz pytanie czy po nim romalnie woda będzie spływała do tych odpływów odpływy są drożne

Opublikowano

Panowie napiszę wam tak. W sieci serwisowej ASO VW jest akcja serwisowa (dotyczy tylko Passata B5) na to co pisze w tym wątku czyli na "kanał spływu wody podszybia" i tą gumkę co znajduje się pod Akumulatorem każą wyjąć całkowicie i nie zakładać ponownie . Lecz nie dotyczy Żadnego Audi a czy podszybie się czymś różni ? :doh: wiec ja wywaliłem ją całkiem . Do tego aby ją wyjąć można też to zrobić od spodu auta włożyć rękę nad przekładnie kierowniczą i ją po prostu wyjąć lecz potrzebny jest do tego kanał lub podnośnik i po problemie :wink::grin:

Opublikowano
Panowie napiszę wam tak. W sieci serwisowej ASO VW jest akcja serwisowa (dotyczy tylko Passata B5) na to co pisze w tym wątku czyli na "kanał spływu wody podszybia" i tą gumkę co znajduje się pod Akumulatorem każą wyjąć całkowicie i nie zakładać ponownie . Lecz nie dotyczy Żadnego Audi a czy podszybie się czymś różni ? :doh: wiec ja wywaliłem ją całkiem . Do tego aby ją wyjąć można też to zrobić od spodu auta włożyć rękę nad przekładnie kierowniczą i ją po prostu wyjąć lecz potrzebny jest do tego kanał lub podnośnik i po problemie :wink::grin:

Nie bardzo, tam lubli się syff zbierać który warto wybrać, dopiero co przerabiałem temat, odradzam skróty...

Opublikowano

koledzy wyczyściłem odpływy złe nie były ale przy okazji zeszlifowałem rdze z podstawki na aku i trochę z klachy koło odpływów i zamalowałem bitexem i po sprawdzeniu jak woda spływa po tym wszystkim zauwazyłem że w tym miejscu na zdjęciu stoi woda nie dużo ale stoi i teraz mam pytanie czy u was też w tym miejscu stoi czy ona powinna jakoś spływać

DSC_0231.jpg

---------- Post dopisany at 15:46 ---------- Poprzedni post napisany at 13:04 ----------

ta woda nie zakrywa miejsca gdzie wychodzi linka otwierania maski i w aucie sprawdzałem też sucho a po odjechaniu z myjki i ujechaniu może z 2 km to prawie już nic tam nie ma a pytam się jak jest u was czy ktos by mógł sprawdzić u siebie po myjce jak ma w tym miejscu bo nie wiem czy sie martwić czy nie

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja przerabiam temat zalewania podlogi od strony pasazera podloga cala mokra masakra zdemontowalem schowek i szukam gdzie zacieka widze jak kapie ale przeszkadza kanal wentylacyjny od nawiewu no i chyba bede musial wyciac pianke wygluszajaca kanaly oczywiscie odepchane i h... wie z kąd to zacieka :facepalm:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
koledzy wyczyściłem odpływy złe nie były ale przy okazji zeszlifowałem rdze z podstawki na aku i trochę z klachy koło odpływów i zamalowałem bitexem i po sprawdzeniu jak woda spływa po tym wszystkim zauwazyłem że w tym miejscu na zdjęciu stoi woda nie dużo ale stoi i teraz mam pytanie czy u was też w tym miejscu stoi czy ona powinna jakoś spływać

http://s14.postimg.org/qj758lqn1/DSC_0231.jpg

---------- Post dopisany at 15:46 ---------- Poprzedni post napisany at 13:04 ----------

ta woda nie zakrywa miejsca gdzie wychodzi linka otwierania maski i w aucie sprawdzałem też sucho a po odjechaniu z myjki i ujechaniu może z 2 km to prawie już nic tam nie ma a pytam się jak jest u was czy ktos by mógł sprawdzić u siebie po myjce jak ma w tym miejscu bo nie wiem czy sie martwić czy nie

Ja u siebie wody w tym miejscu nigdy nie widziałem, musisz się temu przyjrzeć :wink:

Opublikowano

dzięki na pewno tym się zajmę

Opublikowano

Orientuję się ktoś może apropo podszybia , gdzie można kupić te śrubki mocujące podszybie w jakiejś przystępnej cenie? Już mi się niestety wyrobiły ;/ Znalazłem śrubki ale jedna za 12 zł , da radę znaleźć to taniej?

Opublikowano
Orientuję się ktoś może apropo podszybia , gdzie można kupić te śrubki mocujące podszybie w jakiejś przystępnej cenie? Już mi się niestety wyrobiły ;/ Znalazłem śrubki ale jedna za 12 zł , da radę znaleźć to taniej?

Tanuej chyba nie znajdziesz, ja w aso kupowalem za tyle

Opublikowano

ja w tamtym roku w aso w łodzi kupowałem takie za 9,50 szt

Opublikowano

ja mam drugie podszybie na części i za cholere nie widze jak można te śrubki przełożyć:whistling:

Opublikowano

ja robiłem w ten sposób

- wyciągamy podszybie z samochodu,

- jeżeli da się jeszcze jakoś zaczepić śrubokręt to przytrzymujemy spinkę od spodu i śrubokrętem w energiczny sposób przekręcamy ją w lewo – górna spinka wyskoczy z zaczepu i będzie można je rozmontować,

- jeżeli spinka jest tak rozwalona że powyższa metoda nie zadziała to musimy od spodu, płaskim śrubokrętem, powoli rozwalać obudowę dolnej spinki – po tej czynności musimy odciąć końcówkę górnej spinki – następnie wybijamy dolną spinkę,

- wkładamy nową dolną spinkę,

- wkładamy nową górną spinkę,

- przytrzymujemy golną spinkę i śrubokrętem krzyżakowym przez górną spinkę energicznym ruchem przekręcamy spinkę w prawo aż złapie zatrzask, tylko to trzeba naprawdę wykonać szybki manewr i energiczny w prawo wtedy wskoczy ładnie bo jak robiłem wolno to nic nie wychodziło

- robimy tak resztę spinek,

- montujemy w aucie.