Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Co się stanie gdy się w terminie nie zapłaci mandatu?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak w temacie. Co robi policja jeśli nie zapłacę w ciągu 7 dni mandatu? Przysyłają jakieś ponaglenie pocztą ?

Pozdrawiam

Opublikowano

Po 2-3 miesiącach pojawi się komornik i zgarnie jakieś 20zł więcej :wink:

Opublikowano

po pewnym czasie (zalezy od ilosci ich zajec - od 3 do 6 misiecy) dostaniesz wezwanie du US do komornika , zapalcisz mandat + odsetki (około 2zł za pol roku spóźnienia )

jutro tez mam wezwanie do US za mandaty to podam szczegoły

Opublikowano
po pewnym czasie (zalezy od ilosci ich zajec - od 3 do 6 misiecy) dostaniesz wezwanie du US do komornika , zapalcisz mandat + odsetki (około 2zł za pol roku spóźnienia )

jutro tez mam wezwanie do US za mandaty to podam szczegoły

ok to czekam na info jak to funkcjonuje.

Opublikowano

albo jeśli masz jakiś zwrot nadpłaconego podatku to sobie z tego odliczą mandat + jakieś śmieszne odsetki :twisted:

Opublikowano

Tak jak inni pisza, ze zawita do Ciebie komornik. Jesli nie zaplacisz komornikowi i on nie da sprawy do sadu to po jakims czasie moze znowu przyisc. Jesli nic na siebie nie masz i nie pracujesz niby nic nie zrobi.

Jesli jednak sprawa trafi do sadu, kaza Ci odrobic na rzecz miasta iles godzin.

Ja najdluzej nie placilem chyba 2 lata ale jak sie dowiedzialem, ze moge dostac wezwanie na sprawe to zaplacilem.

Opublikowano
albo jeśli masz jakiś zwrot nadpłaconego podatku to sobie z tego odliczą mandat + jakieś śmieszne odsetki :twisted:

Ja nie zapłaciłem 300 zł mandatu :oops: i jak miałem zwrot podatku to mi potrącili w sumie 311 zł :???:

Opublikowano

no ostatnio koledze z pracy po roku potracili z pensji za mandacik takze nie ma co trzeba placic

Opublikowano

oczywiście mają do tego prawo, standardowo jeśli komornik nie ściągnie z Ciebie kasy to sąd zasądza wejście na Twoje pobory... nie uda się uniknąć kary

Opublikowano

ale wczesniej dostaniesz pismo ze wyplaty w tym miesiacu nie bedzie :wink: takze w szoku nie bedziesz :shock:

Opublikowano
ale wczesniej dostaniesz pismo ze wyplaty w tym miesiacu nie bedzie :wink: takze w szoku nie bedziesz :shock:

Szoku nie będzie i kaski nie będzie.

Potwierdzam wsio co koledzy powyżej opisali - przetestowane (niestety w wiekszości na sobie :???: )

Opublikowano

Z reguły to zabiera ze zwrotu podatku . Kiedys tak miałem ale to było dawno

Opublikowano

najnowsze informacja poparte własnym doświadczeniem :twisted:

avizo w skrzynce :arrow: zasuwam na poczte i odbieram list miłosny z US :arrow: otwieram i czytam ze komornik siadl mi na konto :arrow: tego samego dnia gnojki zabrali mi z kąta 454zł (400zł za mandaty + 54 koszty egzekucyjne)

jeden mandat byl z kwiernia (200zł) i drugi z lutego (200zł)

nie było wcześniej ani jednego powiadomieni/zaproszenia do US jak to mialem kiedys

gnojki siedli od razu na konto :evil:

Opublikowano

Powiedzcie mi jakim prawem bank mogl udzielic info o Twoim koncie :?:

Czy to przypadkiem nie jest bezprawne :?:

Opublikowano
Powiedzcie mi jakim prawem bank mogl udzielic info o Twoim koncie :?:

Czy to przypadkiem nie jest bezprawne :?:

a nie zapłacenie mandatów to nie bezprawie ? ;)

To jest ustawa o postępowaniu egzekucyjnym, może znajdę jakieś szczególy

http://www.salamandra.org.pl/prawo/u_postepowanie_wykroczenia.html

rozdział 17

i jeszcze

Niezapłacony mandat staje się zobowiązaniem finansowym wobec budżetu państwa, a egzekucje takich zobowiązań pozostają w kompetencjach urzędów skarbowych właściwych w odniesieniu do miejsca zamieszkania delikwenta. Zgodnie z obowiązującym prawem, zobowiązania podatnika wobec budżetu państwa mają najwyższy priorytet w egzekucji, podobnie jak np. zaległe składki na ZUS, VAT oraz mają pierwszeństwo w egzekucji przed innymi wierzytelnościami (np. na skutek powództwa cywilnego i prawomocnego wyroku sądowego). W związku z tym urząd skarbowy ma pełne prawo zajęcia środków finansowych podatnika (zablokowanie konta w banku, zajęcie mienia itp.). Najłatwiej dla urzędu skarbowego zająć środki będące w dyspozycji tego urzędu - tzn. np. nadpłata podatku dochowego - z czego urzędy skwapliwie korzystają. Czynią to jednak jak najbardziej zgodnie zgodnie z prawem.
Opublikowano

w moim przypadku US znał moj nr konta bo zwracali mi na nie nadplate podatku

ale nawet jak nie znaja to tzw. organy egzekucyjne mogą wystosowac do banku list z prośbą o informachje o tym czy Kowalski ma u nich konto

i banki udzielają bez problemu takich informacji

Opublikowano

Zdeniu to ładnie Cię pociągneli za te koszty egzekucyjne. Mi po 6 miesiącach za mandat 400zł doliczyli 16zł. I dlatego dalej nie płace od razu tylko czekam aż przyjdzie "list miłosny" z US :)

Opublikowano

Ostanio zapłaciłem mandat po 4 tygodniach i nikt się nie przyczepił ze nie było zapłacone w ciągu 7 dni.

Opublikowano
Zdeniu to ładnie Cię pociągneli za te koszty egzekucyjne. Mi po 6 miesiącach za mandat 400zł doliczyli 16zł. I dlatego dalej nie płace od razu tylko czekam aż przyjdzie "list miłosny" z US

tez tak zawsze robilem

ale od tego nr juz będę płacił na bieżąco :mrgreen:

Opublikowano

miałem zaległe mandaciki i potrącili mi z zwrotu nadpłaconego podatku ehhh te mandaty :grin: