Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Sprawca uciekł ale mam jego numery

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

W zeszłym tygodniu spotkała mnie przykra niespodzianka. Do drzwi dzwoni sąsiadka i wręczając mi karteczkę z nr rejestracyjnymi mówi mi, że ktoś uderzył w moje auto cofając, po czym uciekł. Widziało to 3 sąsiadów. Zadzwoniłem po Policję po 3 próbach 112 i po 4 na 997 w końcu ktoś odebrał.

Przyjechali sławną z TVN Turbo Vectrą z Sochaczewskiej Policji :wink: no i spisali protokół przy okazji sprawdzając czy nr jest prawidłowy, itp. no i kazali czekać.

Martwi mnie to , iż na UFG.pl nier mogę sprawdzić w jakiej ubezpieczalni jest jego auto ubezpieczone. Czy ma ktoś z was możliwość to sprawdzić?

Czy rozpoczynać naprawę z własnego AC? jak wygląda to w rzeczywistości?

Ilę mogę dostać za uszkodzenie tych elementów (załączam zdjęcia)?

Co w przypadku kiedy sprawca nie ma ubezpieczenia?

tutaj foto

IMAG0719.jpg

IMAG0720.jpg

IMAG0721.jpg

IMAG0722.jpg

Opublikowano

W moim przypadku, miałem numery rejestracyjne, świadków, którzy zgodzili się aby ich podać w protokole a i tak sprawa została umorzona. Okazało się, że auto nie było zarejestrowane (jeździło na starych blachach), nie było również ubezpieczone a w między czasie zmieniło 3 razy właściciela. Ostatni powiedział, że autem nie jeżdził w danym dniu i sprzedał auto korzystając z umowy ustnej bratu, który wyjechał do UK i nie wiadomo kto jeździł autem... Ubezpieczeniowy fundusz gwarancyjny w chili gdy posiadam AC kazał naprawiać z niego a w chwili gdy sprawca bedzie ustalony zrobi sie regres. Sprawa została umorzona, sprawca nieznany a ja płacę więcej za AC ... Oby w Twoim przypadku było lepiej

Opublikowano
  • Autor

Dowiedziałem się, że właściciel został wezwany w celu wyjaśnienia kto kierował w tym momencie i ukarania kierowcy odpowiednim mandatem.

Minusem jest, że sprawca podlega pod inny rejon i może się zejść ok. miesiąca :thumbdown:.

Z AC znowu boję się robić, ponieważ ubezpieczyciel sprawcy może się nie zgodzić na wycenę mojego ubezpieczyciela, a wtedy to ja muszę dopłacić różnicę :kwasny:.

Macie doświadczenie ile mogę dostać za takie uszkodzenie?

Chciałem sobie pomalować dokładki w kolor, a teraz muszę czekać na rozwiązanie sprawy :facepalm:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W moim przypadku, miałem numery rejestracyjne, świadków, którzy zgodzili się aby ich podać w protokole a i tak sprawa została umorzona. Okazało się, że auto nie było zarejestrowane (jeździło na starych blachach), nie było również ubezpieczone a w między czasie zmieniło 3 razy właściciela. Ostatni powiedział, że autem nie jeżdził w danym dniu i sprzedał auto korzystając z umowy ustnej bratu, który wyjechał do UK i nie wiadomo kto jeździł autem... Ubezpieczeniowy fundusz gwarancyjny w chili gdy posiadam AC kazał naprawiać z niego a w chwili gdy sprawca bedzie ustalony zrobi sie regres. Sprawa została umorzona, sprawca nieznany a ja płacę więcej za AC ... Oby w Twoim przypadku było lepiej

ja tutaj w tym wszystkim czegos nie rozumiem, jak mozna umozyc sprawe , podobny przypadek kiedys mial znajomy i policja powiedzial skoro wlasciciel auta nie wie kto jechal czyli on jest oskarzony bo on za auto odpowiada, a ten koles co powiedzial ze sprzedal na podstawie umowy ustnej bratu to jak na podstawie tej umowy ustnej ktos moze przerejestrowac auto itp, a samochod pewnie u niego na podworku, ja bym mu wytoczyl sprawe w sadzie . cwaniactwo jezdzic nie umie i wali po innych samochodach robiac szkody, do sadu takich podawac niech placa

Opublikowano

Tutaj możesz sprawdzić co trzeba i zgłosić szkodę:

https://zapytania.oi.ufg.pl/SASStoredProcess/guest?with=zpp1

Na podstawie "oględzin" zdjęć, wyliczyłam wstępnie wartość Twojej szkody w oparciu o zamieszczone na forum dane i powinna to być kwota rzędu 2000zł

Ciekawsotką jest, że jeśli okaże się, że sprawca zbiegł z miejsca zdarzenia, poza ew. mandatem, TU regresem ściągnie z niego wypłacone odszkodowanie.

Pozdrawiam

arielka

Opublikowano

zderzak malowanie nowa lampa jakies zaczepy czy cos. powinno byc wiecej niz 2 tys

Opublikowano

Moim zdaniem cierpliwie czekaj na wycenę jego ubezpieczyciela. Może teraz jest tak ja z fotoradarami że obciążają właściciela samochodu a nie osobę kierującą więc wykręcić pewnie i z tego się nie da. Kolega miał taką akcję parę lat temu i szybko sobie poradził tamten dostał szybki mandat i później samochód kolegi został naprawiony z oc sprawcy.

Opublikowano
zderzak malowanie nowa lampa jakies zaczepy czy cos. powinno byc wiecej niz 2 tys

Fartuch wymiana, pokrycie odnowa lakieru, lampa wymiana, stawka min. 90zł - skąd wniosek, że ponad 2000zł ?

Pozdrawiam

arielka

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Autor

W nawiązaniu do sprawy:

gośc się nie przyznał, policja skierowała sprawę do sądu. :kwasny:

policjant powiedział, że nie mam się o co obawiać (sprawa wygrana) a w sądzie go wyprostują...

Dam znać jak to będzie wyglądać

---------- Post dopisany 25-02-2013 at 11:01 ---------- Poprzedni post napisany 10-09-2012 at 11:49 ----------

Niestety gość został uniewinniony :facepalm:

sam sobie muszę naprawić auto :grin:

Opublikowano

:polew::polew::polew:

Na jakiej to genialnej postawie go uniewinnili?

Kocham ten kraj :polew:

Opublikowano

Zapewne sąsiadka i inni nie widzieli kto kierował....

Opublikowano
  • Autor
Zapewne sąsiadka i inni nie widzieli kto kierował....

właścicielem był gość (stary dziadek) , który napewno nie kierował tym autem (kierował gość 35-45 lat według zeznań sąsiadki) :grin:

Zresztą nr podczas spisywania mogły się pomylić sąsiadce bo była w stresie itp. ... :facepalm: Żenada

Opublikowano

wystarczylo zrobic próbke lakieru z twojego auta i porównac ze sprawca :decayed:

wiem wiem to nie Kryminalne zagadki :polew:

Opublikowano
  • Autor
wystarczylo zrobic próbke lakieru z twojego auta i porównac ze sprawca :decayed:

wiem wiem to nie Kryminalne zagadki :polew:

w polskim prawie nie możesz skazać właściciela auta, tylko osobę kierującą :kox: a takowej nie znamy i koniec :facepalm:

Opublikowano

Zaczynam odnosić wrażenie że tu w ogóle nie ma sensu zgłaszanie czegokolwiek :doh: Zwłaszcza że mam też kilka przypadków z własnego doświadczenia, o których nawet mi się nie chce gadać :wallbash:

Aczkolwiek zaczyna mnie to bawić :polew:

Opublikowano

trzeba było powołać na Świadków "Tych Dwóch Chłopaków" Którzy widzieli że to dziadek kierował :grin:

Opublikowano

e tam mi gosciu ciezarowa szedl na czolowe moim pasem zlapalem zielone ale udalko sie bylo blisko ,efekt urwane przez ciezarowke i rozwalone lustrerko pekniety zderzak od czegos na poboczu,i pare rysek dogonilkem typa mrugalem swiatlami olal mnie ,fart ze mialem swiadka autostopowiczke ,i taki chu... z tego jest 2 miechy minely i cicho pewnie umoza ,zreszta kiedys typ mi skopal auto ,byli swiadkowie i tez umozyli nasdzczescie ja skopalem tez pozniej jego i oddal siano za naprawe :naughty:a co do ufg nie dostaniesz odszkodowania jezeli nie bedzie rozpoznany wlasciciel pojazdu dane nosobowe itd ,jedynie placa wtedy jak lezysz w szpitalu conajmniej 14 dni czyli ciezki roztroj zdrowotny i nawet nie musi byc winnego ujetego :wink:

Opublikowano
  • Autor

A teraz pytanie do Arielki:

Czy warto zglaszac te uszkodzenia z AC?

Chodzi tu o utrate znizek (mam max ilosc) a ubezpieczenie mam w Aviva

Ile mniej wiecej moge od nich dostac kasy a ile procent mi zabiora?

Opublikowano

wezwij właściciela samochodu do zapłaty za naprawę, wyznacz mu odpowiedni termin z zastrzeżeniem, że jeśli nie zapłaci wytoczysz przeciwko niemu powództwo cywilne o zapłatę. Postrasz sądem, kosztami procesu i takie tam:decayed:

To że dziadek został uniewinniony nie oznacza, że sam musisz płacić za naprawę. Sprawa Karna to jedno, tutaj musi zostać wskazany sprawca, wykazane, że on popełnił przewinienie i dopiero może nastąpić skazanie tej osoby.

Sąd postąpił prawidłowo nie mógł skazać dziadka skoro sąsiadka ( główny świadek), twierdziła, ze to nie on kierował furmanką. Na szczęście w polskim prawie karnym nie ma ani odpowiedzialności zbiorowej ani też nie można ponieść kary za czyn którego się nie popełniło.

Inaczej ma się tutaj odpowiedzialność cywilna: zob. art. 436 w związku z art. 435. Jeśli dziadek nie wskaże komu oddał samochód sam odpowiada ;).

Opublikowano
  • Autor

Wszystko rozumiem, ale nie chce mi sie bujac po sadach, a wlasciwie nie mam czasu na to

:kwasny: mam AC i moze z tego skorzystam...